#ÉLETEM

10 ok, hogy összevesszünk nyaralás alatt

2012. augusztus 13., hétfő 15:57

Egy párkapcsolatban mindig vannak viták, miért pont nyaraláskor ne lennének? Egy új brit felmérés szerint pihenés alatt speciális dolgokon veszünk össze, amik adott helyhez, szituációhoz köthetők, de persze régi nézeteltérések is előkerülhetnek.

Az egyik angol utazásszervező oldal, a Latedeals.co.uk 1000 embert kérdezett arról, összevész-e párjával utazás alatt: felmérésük szerint a kettesben nyaralók 79%-a legalább két oltári balhét lever egy két hetes üdülésen, 62% pedig naponta veszekszik. A párok 6%-a annyira nem bírja egymást elviselni, hogy a nyaralás egy pontján külön szobába költöznek "a folyamatos feszültség miatt” – írja a Daily Mail.

Míg barátainkkal legkönnyebben politikán veszünk össze, a romantikus, kettesben töltött üdülés alatt az egyik legnagyobb gond – a briteknél legalábbis–, hogy a férfi más bikinis nőket bámul. A második leggyakoribb probléma, hogy míg a nők inkább a medenceparton döglenének, a férfiak aktívabb programokra vágynak. Búvárkodás, kvadozás, kirándulás, bármi, csak ne legyen unalmas. Harmadik legsúlyosabb vitatéma, hogy mit és hol együnk, amin persze lehet vitatkozni, de hülyének kell lenni ahhoz, hogy ebből halálos nézeteltérés alakuljon ki.

Gyors házi felmérésünk alapján úgy tűnik, a britek problémái nem a mieink. „A nyaralás és utazás az, amikor soha senkivel semmin nem vesztem még össze. Akkor se, ha menstruáltam, ha ételmérgezésem volt, vagy ha én nem akartam hajóútra menni, ő pedig igen – elment egyedül, addig én napoztam. Csak arra ugrok, ha felébresztenek reggel 10 előtt, de azt amúgy se szeretem. A legdurvább vitám talán az volt, hogy aznap lecsót főzzünk-e vagy menjünk a helyi tavernához enni, ő unta a rákot, nekem nem volt kedvem főzni. Végül pizzáztunk” – írja Lulu, az általunk megkérdezett ismerősök egyike. A briteknél negyedik lett az alkoholfogyasztás, a mi nem reprezentatív felmérésünkben viszont előkelő helyre került a részeg pasi - józan nő ellentét.

„Életemben egyszer töltöttem együtt folyamatosan 4 napot egy egykori barátnőmmel, őt kifejezetten zavarta, hogy folyamatosan részeg vagyok” – mondja Feri, a női oldalról pedig Tünde véleményét osztjuk meg önökkel: „Miért nem megyünk több múzeumba és kevesebb kocsmába? Én eddig minden pasimmal minden nyaralásomon összevesztem, szerintem itt jön ki a feszkó. Már gondolkodtam az egyedül nyaralásban is”.

Ötödik vitatéma a térképolvasás és eltévedés, hatodik a csomagolás: mi maradt ki, mi volt fölösleges, mi hol van, etc – vita helyett előre kéne inkább gondolkodni. A hetedik elég érthetetlen: állítólag azon robbannak ki viták százai, hogy a nő túl sokat készülődik a vacsorára. „Mindenkinek van elképzelése arról, mi tesz egy nyaralást tökéletessé, és ha ez valamiért nem jön össze, kezdődnek a viták. Sokkoló látni, milyen sok párnak telik veszekedéssel a nyaralása. Nem meglepő, de az egyetlen megoldás a kompromisszumkészség, talán jó ötlet olyan szállodákat keresni, ahol sokféle időtöltésre, programra van lehetőség, és akkor senki nem fogja úgy érezni, hogy értelmetlenül telik a vakáció” – tanácsolta a Daily Mail olvasóinak Calum Macdonald, a Latedeals felmérésének irányítója, aki tippje közlésekor valószínűleg elfelejtette, hogy a nyolcadik a veszekedések okainak listáján a túl sok pénz elszórása. Márpedig egy olyan szálló, ahol sokféle programlehetőség van, nem olcsó, és a programokért még külön is nagyon sokat kérnek. Pedig lehet olcsón is jót nyaralni.

10 ok a veszekedésre

1. A pasi nőket stíröl

2. A férfi aktív programot akar, a nő nem

3. Mit és hol együnk?

4. Túl sokat iszik a partnerünk

5. Nem megy a térképolvasás, eltévedünk

6. Csomagolás

7. A nő túl sokat készülődik vacsora előtt

8. Túl sok pénz fogy

9. Időben ki kell érni a reptérre

10. Pénzváltás

A kilencedik kritikus téma a reptérre való kiérés, a tízedik a valutaváltás: hol és mennyit kell beváltani. Az ismerősi kör tagjai az állítják – Tünde kivételével –, hogy a nyaralási vitáik sose súlyosak, nem torkollnak több órás vagy napos mosolyszünetbe, és a legtöbben ugyanazon vesznek össze, mint hétköznap: „a pasi egy fasz. Soha semmi nem jó neki” – mondja Eszti. Ezen kívül veszekedés lehet még abból, hogy a miért nem shoppingolhat a nő egész nap, hogy mi legyen a pihenés és a kultúrprogramok aránya, hogy bekapcsoljuk-e a klímát a kocsiban 40 fokban, vagy hogy milyen gyorsan mehetünk az autópályán.

És vannak sokkal kevésbé a praktikus dolgokra irányuló viták: „Mi azon vesztünk össze egyik reggel halálosan, hogy nem voltam elég kedves. Ezen meg is sértődtem, mit kell engem ébredés után azzal csesztetni, hogy kedves vagyok-e, úgyhogy jól elmentem egyedül reggelizni. Jó darabig nem szóltunk egymáshoz” – mondja Kati, aki pont olyan halálosan összevesző típus, mint Tünde, akinek viszont van némi öniróniája: „Én csak halálosan veszek össze, általában külföldön, ahol aztán elvonulok valahová, ahonnan rohadtul nem találok el a szállásra és órákig ülök sértetten. Aztán rájövök, milyen hülye vagyok, és megpróbálok hazatalálni”. Önnek hogy telik a páros nyaralása? Fölöslegesen hisztiznek az angolok, vagy ön is legszívesebben elköltözne néha a közös hotelszobából?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.08.13 16:50:27Pista bá

  11. hogy vezetsz

 • 2012.08.13 16:56:01mrsomeonenoone

  Egyszer voltam egyedül nyaralni. Életem legjobb bulija volt :D

 • 2012.08.13 18:51:11Intizar

  Hüm. Speciel medenceparti döglésre soha életemben nem vágytam. Ha már, akkor legföljebb dús lombú diófa alatti függőágyban ringatózásra, amennyiben másnapos vagyok.Egyébiránt ide nekem az aktív nyaralást. És isteni mitfahrer vagyok, ezt macsók is elismerik. A vacsorára vagy bármi másra készülődés maximum tíz percet ölel fel nálam.
  Tudom, hogy egyelőre én vagyok az ideális nő, de ez természetesen nem marad így. Az efféle lelki alkattal nem jár együtt sem a smink, sem a szilikon, sem a "női" cipők, sem a "szexis" öltözék. Na, még mindig ideális vagyok? Ugye, nem? Aki cicamacát óhajt, az cicamacát kap. Elég a nyavalygásból.

 • 2012.08.13 19:18:56Intizar

  Ivás vagy bármi más közben kellemes. Másnaposság esetén egyetlen reális opció.

 • 2012.08.13 20:24:55az_igazi_trebitsch

  A nyaralás alatt ritka kivételtől eltekintve minden balhé egyetlen okra vezethető vissza: arra, hogy a normál hétköznapokkal ellentétben a nyaralás alatt a párok éjjel-nappal állandóan együtt vannak. Az ebből adódó feszültség levezetésére keresnek aztán különféle ürügyeket. A megoldás egyszerű: külön programokat is kell csinálni, akár csak egy-két órára. No persze csak nappal..... :-)

 • 2012.08.13 22:33:06betörési kísérlet

  Intizar, szerintem Te még soha nem voltál ordasul másnapos :)
  A diófa OK, de hogy ringatózzon bármi! Az egyetlen fix pontként működjön inkább!

  Amúgy túl van ez lihegve. Aki nem bír pihenni, nyugodtan lenni évi 5-10 napot a partnerével, az nézzen mélyen magába, hogy mi a pittypangért van vele a többi 355-360 napon, amikor jó, ha napi pár órát látják egymást!

 • 2012.08.13 23:36:05arod75

  Strandon: árnyékba vagy napra terítsük a pokrócot?!

 • 2012.08.13 23:52:50fagzal

  Mi ez a f*szság már megint?

  Ilyesmin csak idióták vesznek össze!

 • 2012.08.14 09:25:23Fenimore

  Nem szoktam veszekedni nyaralás alatt, akárkivel megyek, mert valahogy extra kisimultnak érzem magam, és az is, akivel vagyok. Semmit nem erőltetünk, siettetünk, ez a nyaralás lényege, ezt mindig megbeszéljük az elején. Persze kisebb odaszólások vannak, de nekünk ezek a veszekedéstémák kimerülnek annyiban, hogy
  "-Öltözzél már!
  -Jól van na!"

  És ez is max akkor, ha tényleg az ötödik cuccot húzom magamra, és nem tudok dönteni.
  Ha türelmetlen meg idegbeteg vagy a nyaralás alatt, akkor minek mész nyaralni?

  Az egyetlen ok, amiért én is veszekednék - de hála az égnek még nem volt rá példa - ha a partnerem állandóan részeg lenne. Ha már benyomunk, nyomjunk be együtt egy este, valami buliban, de hogy az egyik fél a másikat támogassa meg hánytassa egész utazás alatt, és a másnaposság miatt szólóutazás legyen a párosból, az durva. Nagy taplóság a részeg fél részéről, szó mi szó.

 • 2012.08.14 09:45:11Lotyóbridzsida

  Ilyen dolgokon csak egymáshoz egyáltalán nem illő párok, vagy nulla empatikus képességgel megáldott, vagy érzelmileg óvódás emberek veszekszenek.
  Normális, egymást szerető, pozitív emberek nem rinyálnak, hanem örülnek az együtt töltött, gondtalan szabadidőnek.

 • 2012.08.14 10:27:54Csetmenszky

  Az enyém pont jó. Itt ül mellettem, épp' nyaralunk, tökéletes. Leszámítva, hogy most a hülye Díványt olvassa...

 • 2012.08.14 16:16:53Anna Doktor

  Rengetegszer nyaraltam egyedül, barátokkal, mielőtt először "merészeltem" a párommal elmenni. Körutazás, kocsival, csak ketten, 16 nap - hála a nagy tapasztalatomnak egyetlen egyszer kaptunk össze (halálosan), de az is azért volt, mert túl sokat ittunk és érzékenyek lettünk :-)
  Összeveszésünket kiváltó mondat: "nem vagy eléggé nyitott a világ csodáira, csak bambán lépegetsz, miközben csak úgy lüktet az éjszaka". Miközben szegény pasim alig látott sok bortól :-)
  Úgy összekiabáltunk, hogy majdnem repülőre ültem és hazajöttem.
  Volt másnap röhögés :-)
  Amúgy megfigyeltem előző nyaralásom során, hogy valóban sokszor összevesznek a párok értelmetlenségeken és nagyon kínos a környezetnek ezt végig nézni.
  Van valami, amit nem láttam felsorolni, de a baráti társaságomban mindig tapasztaltam: félrekacsingatás mindkét fél részéről. Na az is komoly problémát tud okozni. Mondjuk az nem olyan semmiség, mint: öltözz már, vagy mit együnk stb.

 • 2012.08.14 16:44:11rooklin

  @Lotyóbridzsida: Még szerencse, hogy a fejlett empatikus készségekkel rendelkező, érzelmileg érett, őszintén szeretni képes, pozitív ember szerepét egy-egy pármondatos ítélkezésroham erejéig félre tudod tenni, különben ki mutatna tükröt nekünk, földi halandóknak :)

  Aki a reptérre kiérés vagy eltévedés miatt nem anyázik minimum nyaralásonként egyszer élete párjával, az nem is ember, hanem egy jéghideg robot. KÉRTEM, hogy nézd meg a tetves UTV-t, igen, a vécéről, még mondtad is hogy mindjárt, a f..ért nem tudunk egyszer időben kiérni...

 • 2012.08.14 22:19:41Sierrababa

  az_igazi_trebitsch, ott a pont nálad!!! Az ember a rohanó hétköznapokban jó ha napi pár órát látja a párját. Hajnalban, mielőtt elrohan dolgozni, és este, amikor hulla fáradtan hazaér. Esetleg hétvégén, amikor behozzák a heti lemaradást takarításban, bevásárlásban, haverokkal bulizásban.
  De egy két hetes nyaralás, az más. Ott kijönnek az eltérő igények, kajában, programban, szexben, bármiben, ó de milyen szépen!!!! Ott az is kijön, hogy a sok éve együtt élő párok kurvára nem tudnak egymással mit kezdeni napi 24 órában, tisztelet a kivételeknek persze. Az ok, amin összekapnak, csak másodlagos. Lehet az BÁRMI. Az én kedvencem, hogy folyton lehúzza rólam a takarót :) Itthon két takarónk van, én az enyémet szépen magam köré csavargatom, úgy alszom, de a szállodában többnyire dupla takaró van, amiből tök jogosan ő is akar magának :)

 • 2012.08.15 14:45:31Lotyóbridzsida

  rooklin: csak nem betalált a véleményem?:)))

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta