#ÉLETEM

5 dolog, amit mindenki tud az agyról, és mindenki rosszul

2011. december 18., vasárnap 16:25

A logikai játékok éles eszűbbé, a folyamatos internetezés tompábbá tesznek. Az alkohol elpusztítja az agysejtjeinket. Ilyen és ehhez hasonló állítások tartják magukat makacsul a közhiedelemben, pedig valójában nem is igazak.

"A bal agyféltekés emberek rendszerezettek, a jobb agyféltekések kreatívok"

943592 96763 front

Jóleső gondolat azt hinni, hogy már a születésünktől fogva el van döntve, kreatívak leszünk-e, avagy rendszerezettek. Ez azt jelentené, hogy hiába is próbálkoznánk egyik, vagy másik irányba fejlődni, ez a tulajdonságunk már genetikailag kódolt. Csakhogy – ahogyan az a Yahoo Health-en olvasható írásból is kiderül ­– valójában nincsenek jobb és bal agyféltekés emberek.

A hiedelem még az 1800-as években kezdődött, amikor kiderült, hogy az agy egyik oldalát ért károsodások gyakran okozzák ugyanazoknak a készségeknek a sérülését, vagy elvesztését. Amióta azonban egyre több agyi szkenneléses vizsgálatot végeznek, kiderült, hogy az agyféltekék sokkal komplikáltabban vannak összekötve, mint eredetileg hitték, és mind a kreatív, mind az elemző-rendszerező feladatok aktivitást indíthatnak el a bal, mind a jobb agyféltekében egyaránt. A balkezes embereknél ezzel magyarázták a diszlexiát, a kimagasló kreativitást, sőt, olykor még a homoszexualitást is. Legutóbb egyébként éppen a diszlexiáról derült ki, hogy az ebben szenvedők egyénenként teljesen más esélyekkel képesek vagy nem képesek megtanulni olvasni, és hogy mindez kideríthető az agyi szkenneléses vizsgálatokkal.

"Az agyi kapacitásunknak mindössze 10 százalékát használjuk"

stockfresh 1038102 human-brain-graph-with-colorful-chart sizeM

Bármennyire csábítónak tűnhet azt hinni, hogy agyi kapacitásunknak csak 10 százalékát használjuk (a városi legenda szerint ez a hiedelem egy tévéreklám miatt vált széles körben elfogadott ténnyé), az igazság az, hogy nem érdemes várni a nagy áttörésre, amely megtanít kihasználni az egész agyunkat, és így szuperintelligens lényekké válunk.

A funkcionális MRI és PET vizsgálatok bebizonyították, hogy a komplexebb tevékenységek az agy több területén is aktivitást indítanak el, így egy nap alatt majdhogynem az agy minden területe dolgozik valamennyit. Hogy mekkora jelentősége van agyunk minden kis részterületének, annak ékes bizonyítéka az is, hogy csupán egy kis rész károsodása is mennyire pusztító lehet. Ennek ellenére vannak azért tartalékaink. Idős emberek agyának részletes vizsgálata után derült ki, hogy azok, akik igyekeztek magukat szellemileg frissen tartani - olvastak, sakkoztak, színházba jártak -, kevésbé mutatták az Alzheimer kór tüneteit, pedig fizikailag ugyanazok az elváltozások jelentek meg náluk, mint szellemileg kevésbé aktív társaiknál. Ez azt jelenti, hogy szellemi edzéssel megerősíthetjük agyi tartalékainkat, amikre baj esetén a későbbiekben támaszkodhatunk.

"Az alkohol elpusztítja az agysejteket"

stockfresh 414067 guys-drinking-beer sizeM

Azért ne lélegezzünk fel, hogy alkoholprobléma megoldva, mostantól mindenki igyon mint a kefekötő. Ahhoz viszont, hogy az agysejtjeink elpusztuljanak, annyit kellene inni, amennyit emberileg nem lehetséges.

Először egy 1993-as tanulmányban lehetett bizonyítékokat olvasni arról, hogy nincs különbség az alkoholisták és nem alkoholisták agysejtjeinek sűrűségében. A kutatást Grethe Jensen végezte, halottak agyából vett minta alapján. Azóta számos további kutatás és tanulmány vizsgálódik ezzel kapcsolatban, és persze a téma olyasmi, ami bőven ad alkalmat a vitákra.

Amit biztosan tesz az alkohol, és ami miatt mégiscsak érdemes mértéket tartani, az az, hogy megváltoztatja, eltorzítja a sejtek egymással való kommunikációját, ami a teljes működésünket befolyásolja: az izomzatét, beszédét, a mozgáskoordinációét és az ítélőképességét egyaránt.

"A technológia és az internet rontja a memóriát"

stockfresh 704278 internet-maniac sizeM

Ez a tévhit abból az - elsőre logikusnak tűnő - gondolatmenetből indul ki, hogy ha mindent elvégez helyettünk valamiféle technológiai eszköz, akkor a memóriánk ellustul, mert nincs igazán szükség a használatára. A GPS megmondja, merre menjünk, ezért nem szükséges megjegyezni az útvonalat. A telefonunkban benne vannak a számok, így sokszor már a legközelebbi hozzátartozóét sem tudnánk fejből felidézni.

Valójában azonban arról van szó, hogy az élethelyzet megváltozásával a memóriában máshogy és más fajta információk rögzülnek, mint például az, hogy valamilyen információt milyen hívószavakkal lehet előcsalogatni az internetről. A tranzaktív memória fogalmát először Daniel Wagner, a Harvard pszichológus professzora használta, csak ő még nem az internetre. Kísérletéből az derült ki, hogy hosszú együttélés során a párok ugyanúgy támaszkodnak memóriabankként egymásra, ahogyan ma a mindennapok embere támaszkodik a világhálóra.

Egy újabb kísérletből kiderült, hogy ha azt mondják egy csoport embernek, hogy a számítógépükön tárolt információk előbb utóbb törlődni fognak, sokkal jobban megjegyezték azokat, mint az információikat biztonságban tudó másik csoport. Utóbbiak viszont arra emlékeztek jobban, hogy mit hova és milyen szisztéma szerint pakoltak el.

"A logikai játékok fejlesztik az intelligenciát"

stockfresh 399134 gamer-illustration sizeM (1)

Az egyik computerjáték gyártó cég marketingkampánya szerint ha a buszon hazafelé mindennap tíz percen át logikai játékokat játszik valaki, az fejleszti az intelligenciát. A BBC kétkedett az állítás valóságosságában, és megrendelt egy kísérletet, melyben diákok három csoportra osztva kaptak különböző feladatokat. Az első csoportban problémamegoldó-helyzetelemző játékokat játszottak hat héten át a kísérleti alanyok, a másodikban matematikai, figyelemösszpontosító és memória játékokat, míg a harmadikban nem volt játék, hanem különböző feladatokat oldottak meg az Internet használatával.

Az eredmény hat hét után az volt, hogy egyik csoport általános feladatmegoldó képessége sem fejlődött kimutathatóan. Természetesen a számukra kijelölt játékokban elért eredményeik azért fejlődtek a kísérlet során.

A tanulmány egyébként az egészségügyi szakmán belül sokakat felháborított. Többen is úgy vélik, hogy a kísérlet rövid volt, és tudományos megállapításokra nem igazán alkalmas. A logikai és memóriatréningek jó hatását az agyműködésre ugyanis a tudománynak már több alkalommal is sikerült hitelt érdemlően bizonyítania.

Még több agyműködéssel kapcsolatos tévhitről olvashatnak a Lifehacker tudományos-informatikai online magazin cikkében, amely ennek az írásnak a kiindulópontját is adta.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.12.18 17:22:07Gee Halen

  Érdekes. Én pl. balkezes vagyok, de ollót csak jobb kézzel tudok használni, meg jobb kézzel is gitározok.

 • 2011.12.18 17:46:55GarneTT

  azért tudod csak jobb kézzel, mert az ollókat jobb kézre találták ki, bal kézzel nagyon nehezen menne a vágás.

 • 2011.12.18 17:48:03Krajcs

  Akkor most meleg vagy, vagy nem? >]

 • 2011.12.18 18:06:16bastian

  Maradjunk abban, hogy láthatólag a "tudomány" egyelőre nem ismeri az agy valódi működését.

 • 2011.12.18 18:08:20Figyel Castro

  Letezik am balkezes ollo...

 • 2011.12.18 18:22:19Bambano

  húúú mekkora ordas nagy csúsztatás...
  az alkohol nem pusztítja el az agysejteket, mert azon a konferencián, ahol az erről szóló kutatási eredményeket bemutatták, 90 jelentős agykutató is részt vett?
  aaargh

  attól, hogy sok elismert kutató ül a nézőtéren, a pulpituson zajló dolgok még nem lesznek legitimálva.

  az alkohol minden sejtet pusztít, károsít, pont az agyat ne tenné? rotfl, mekkora ökörség.

 • 2011.12.18 19:12:23igenember

  Az alkohol nem roncsolja az agyszöveteket.

  Kutatás sponsored by Johnnie Walker.

 • 2011.12.18 19:16:58V.A.

  Az alkohol..."megváltoztatja, eltorzítja a sejtek egymással való kommunikációját, ami a teljes működésünket befolyásolja, az izomzatét, beszédét, a mozgáskoordinációét és az ítélőképességét egyaránt." Magyarul kialakul a sejtek funkcionális zavara, és szerintem ez károsodás.

 • 2011.12.18 19:25:07trolltartó

  Ekkora baromságot kitenni a címlapra! Ez rosszabb, mint anno a brit tudósok vagy kutatók vagymik voltak!

  Írtam egy féloldalt, de rájöttem, hogy ide végképp felesleges bármi érv, indok... A régi szerkesztőség se volt kutya, ha hülyeségeket kellett írni, de ez az új, ezt max. a velvetesek tudják alulmúlni.

 • 2011.12.18 19:26:24trolltartó

  Ja, még annyit: saját magamon tapasztalom, mekkora ökörség ez az egész!

 • 2011.12.18 19:31:45fafej

  "Kétkezes" vagyok (bizonyos dolgokat mindkét kézzel ,vannak dolgok amiket inkább jobb-, vannak,amiket bal kézzel tudok jobban csinálni),rendszeresen internetezek,olvasok és játszom memória- és logikai játékokat,esténként el-elkortyolgatok egy pohár finom bort - akkor én most hülyülök vagy okosodom????

 • 2011.12.18 19:38:12Borvizes

  Úristen már alig várom, hogy olvashassam a sok agykutató kommentjét, hogy miben tévednek a világ legjobb szakemberei... XDDD

 • 2011.12.18 19:59:40blackflowerblossom

  Forrás, mint yahoo health? Komolyan?

 • 2011.12.18 20:01:24szintetikus

  Annyit tudnak az agyról, mint a nőkről kb.

 • 2011.12.18 20:08:38_Molly

  Ez az írás nekem a Partvonal Kiadó "50 pszichológiai tévhit" című könyvére hajaz.

  Az is az agyi kapacitás 10%-nak mítoszával, valamint a jobb- és balféltekés agyműködéssel kezdi a felsorolást, nem is értem, miért nincs a cikkben egy illedelmes hivatkozás a könyvre...?

  Na mindegy. Akit érdekel a téma, az szerintem ne hagyja ki a könyvet.:)))

 • 2011.12.18 20:22:32BenceDIP

  Ha már olyan okos mindenki, azért megkérdezném, hány szakembernek nevezhető emberke kommentelt?
  Jó, persze sok az ökörség valóban, de sok igazság van a tévhitek valótlanságában is.

 • 2011.12.18 20:29:31prekker

  ez a dívány lassan olyan lesz, mint a kormány gazdaságpolitikája. Eolvassuk, és nem tudjuk, hogy röhögjünk ekkora hülyeségen, vagy inkább ijedjünk meg tőle.

 • 2011.12.18 20:37:38kotyomfitty

  Mar megint ez? Igen, az alkohol nem olyan durva mereg. Mint peldaul az acetaldehid. Amive lebomlik elso korben. Ezert van masnap a masnapossag.
  Britt tudosok es magyar cikkforditok ha talalkoznak...

 • 2011.12.18 20:56:17Artie

  A szerzőnek ajánlanék egy alapfokú nyelvtanfolyamot, mondjuk magyar nyelvből, úgy látszik, neki annyira ellustult az agya, hogy már a helyesírás-ellenőrzőt sem tudja bekapcsolni, igaz, az a vesszőhibákon nem sokat segít.

 • 2011.12.18 21:00:43Sadist

  A díványosokat a helyesírási hibák után fizetik?

 • 2011.12.18 21:39:10Catoo

  Idős emberek folyamatos kifogása egy adott probléma kikerülésére:
  "Öreg vagyok már hozzá, nem tudom megtanulni azt."

  Nos az agy a születéstől a halálig folyamatosan tanul és az információt rögzíti.

  Csak egy példa:
  Kérdezz meg egy öreg ember, hol lehet a legolcsóbban venni néhány dolgot...
  Kivülről fogja fújni az aktuális árakat, amik folyamatosan változnak a különböző boltokban.

  Tehát, az öregek is tanulnak... csak a nehézségek kikerüléséhez alkalmazza a tanulási gondjaikat.

  A tanulás az agy napi feladata. Ez tartja életben és biztonságban a szervezetet...

 • 2011.12.18 23:22:58soproni1

  Lecserélték a régi szerkesztőséget ?

  Hogy is lehet birkavesével földrengést megelőzni ?

 • 2011.12.18 23:32:28Két tojásos hottentotta

  mire érdemben jelentős agysejted pusztulna, addigra a májad már elvitt téged...

 • 2011.12.18 23:59:26adamus

  Ekkora baromságot már rég olvastam itt, szerintem azért valaki egy főszerkesztő, vagy egy felelős végigolvashatná ezeket, mielőtt kikerülnek. Azért, mert szépen tagolt, meg van benne pár figyelemfelkeltő kép attól még ez egy népbutító firkálmány, már bocs.

 • 2011.12.19 03:18:59A szerelő

  Tényleg tévhitek, ha már ennyi ember baromságnak tartja a cáfolatukat :)

 • 2011.12.19 07:19:06victor vacendak

  Persze, az alkohol pusztítja az agysejteket, ha kiveszed az agyad és beledobod egy tál 96%-os alkoholba, biztosan vége lesz, mint egy agy alakú botnak. De olyan menyiséget vagy koncentrációban nem tudsz inni, hogy téged ne öljön meg előbb.
  A 10%-os agyhasználatot még a Mythbusters is cáfolta.
  A kommentek némileg viszont bizonyítják, hogy az internet elhülyíti az emberiséget...

 • 2011.12.19 10:39:34zsolti_

  Utolsó rész. Nem 6 hetes kísérlet kellett volna, hanem 6 év.

 • 2011.12.19 10:46:56Triest

  Én csak azt látom, hogy minél több kutatás van, annál több ellentétes eredmény jön ki. Tehát minél többet kutatnak, annál kevesebb biztos ismeret birtokába jutunk. Tehát minél okosabbak leszünk, annál hülyébbek leszünk.

 • 2011.12.19 12:21:56Tibip Tabap

  Köszkösz a sok okosat most is.
  Én meg azt kérdeznám a sok szagembertől felettem, hogy egy agysérülés (ödéma és szövődményei) hatására mi történik az IQ-val? Érdekelne, mer "van egy ismerősöm", akivel ilyen volt. Ezt is kösz.

 • 2011.12.19 15:49:11reqcka

  dr. Közbiztonság Szilárd:
  Nem bizti, hogy az agysejtek, lehet, hogy az idegsejtek, vagy az axonok.. meg az alkohol típusa se mindegy, minél megbízhatatlanabb a készítés, annál több esély van a metilcsoportok jelenlétére, az meg nagyon kis mennyiségben is méreg..
  Olvasnivaló:[link]

 • 2011.12.19 15:53:51reqcka

  dr. Közbiztonság Szilárd:
  Nem bizti, hogy az agysejtek, lehet, hogy az idegsejtek, vagy az axonok.. meg az alkohol típusa se mindegy, minél megbízhatatlanabb a készítés, annál több esély van a metilcsoportok jelenlétére, az meg nagyon kis mennyiségben is méreg..
  Olvasnivaló:[link]

 • 2011.12.19 15:54:52reqcka

  éljen a duplázó blogmotor :/

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta