#ÉLETEM

Minden férfiban a törzsfőnököt keressük

2011. október 26., szerda 20:00

Hetekkel ezelőtt egy olyan könyvet kaptam, ami azt ígéri megváltoztatja az életemet - érthető, hogy teljesen szkeptikusan álltam hozzá. De ha hajlandóak vagyunk eltekinteni az Alfalányok Titkai című alkotás bosszantóan didaktikus stílusától, akkor találunk benne néhány érdekes gondolatot arról, hogyan működnek a párkapcsolataink és vonzalmaink.

Az önsegítő könyvek iparágában vélhetően olyan összegeket kaszáltak az elmúlt évtizedekben, hogy kimutatható GDP-ben - mindenki boldog akar lenni, és azt várja, hogy valaki megmondja, mit kell ezért tennie. A kezdetben Farkas Annamária, majd Márai Zsuzsanna álnéven dolgozó szerző(csapat) még azt sem várja el tőlünk, hogy piruló arccal beletegyük a könyvet a kosarunkba, letölthető e-bookot kínál, amelyet utána eldughatunk a számítógépünkben egy "Névtelen" című mappába.

Hamisítatlan magyar termék

Az Alfalányok Titkai bevezetőjében leszögezi, hogy "nem sok amerikai könyv összeollózott fordítása", hanem hamisítatlan magyar termék. Tájékozatlan vagyok a vonatkozó szakirodalomban, de egy másik területen szerencsére éppen biztosan mozgok, így hamar megtaláltam, mi inspirálta a könyv szemléletét. Meglepő módon ugyanis az alfalány tréning a kutyakiképzés legfrissebb nézőpontját alkalmazza a párkapcsolati problémák megoldására.

Ennek az iskolának a legnépszerűbb figurái itthon is jól ismertek, a csodálatos kutyadokit, Cesar Millant vagy a szexi dominát, Victoria Stilwellt nézők százezrei ismerik, Magyarországon pedig Korom Gábor a leghíresebb tréner, aki tükörmódszer nevű programjával segít jó gazdivá válni. Az Alfalány tréning a kutyanevelésből ismert divatos fogalmakat bedobja egy mixerbe és addig keveri őket, amíg nem lesznek használhatóak párkapcsolati zavarainkra is.

Nagyon leegyszerűsítve az Alfalány tréning behelyettesíti a nőt a gazdi, a férfit a kiskutya szerepébe - és ahogy a népszerű trénerek segítenek különféle módszereikkel domináns (véletlenül sem arrogáns) egyedet faragni belőlünk, úgy segít "Márai Zsuzsanna" öntudatos, okos alfanősténnyé változni. Persze, itt az a csavar, hogy arra bíztat, hogy ne a falka alacsonyabbrendű tagjait keressük, hanem az alfahímmel próbáljuk elhitetni, hogy ő tulajdonképpen egy nyüszítő kiskutya.

Persze, mindenről a törzsfőnök detektorunk tehet

Az alfalány program természetesen nem az állatvilág fogalmaira alapoz - visszanyúl a civilizáció kezdeteihez, a törzsi társadalom szabályaihoz. Azt állítja, hogy közelebb van hozzánk ez a világ, mint hinnénk - persze, ez az érvelés is ismerős a kutyás szakirodalomból, ahol azt próbálják megmutatni, hogy a garbópulóveres csivava ösztönei mennyire közel állnak a falkában élő farkaséhoz. Na ez például egy olyan pont volt, amin elgondolkodtam, ugyanis az alfalány program azzal az állítással rukkol elő, hogy minden férfiben a törzsfőnököt keressük, pontosabban vonzalmunkat az váltja ki, hogy valakiben törzsfőnöki tulajdonságokra ismertünk. Talán a párkapcsolataink sikeressége azon is múlik, mennyire jól működik a törzsfőnök-detektorunk.

Az Alfalányok Titkainak szerzője nagyon büszke rá, hogy nem egy elméleti fejtegéssel járult hozzá a női nem boldogságához, hanem gyakorlati tanácsokból felépített módszerrel. És éppen itt kezdünk el gyanakodni. Ha precíz receptet adnak hozzá, hogyan boldoguljanak a nők a férfiakkal, azzal azt mondtuk, hogy minden nő és férfi ugyanúgy működik - ami távolról sem igaz sajnos. Bárcsak így lenne. Ezért a legtöbb "alfalányos" tanácsot érdemes jó nagy távolságtartással szemlélni - néhány kivételtől eltekintve.

Közhelyekben gazdag

Ugyanúgy, ahogy a kutyás szakirodalom a gazdit a falkavezér magabiztosságával szeretné feltölteni - ugyanúgy az Alfalányok legfőbb Titka is ebben az öntudatban rejlik. Legfőbb tanácsa, hogy egy nő nem hagyhatja, hogy alárendelt, kiszolgáltatott viszonyba kerüljön - bár az érzelmi szálak gabalyodása mentén aligha lehet elkerülni a függőséget. Persze, azzal a szabállyal könnyű egyetérteni, hogy a szerelmünk elvesztésétől való erős félelem inkább taszító, mint megtartó.

Közhely az is, hogy nem szabad megalkuvónak lenni olyan helyzetekkel, amiben nem vagyunk boldogok - mégis jól esik néha egy kis megerősítés arra nézve, hogy érdemes továbblendülni, ha több könnyet hullatunk, mint amennyit kéne. Az alfalányok legfőbb tulajdonsága, hogy nem egy férfitól várják a boldogságot, a párkapcsolat pusztán egy tényező az életükben - bölcs gondolat, kivitelezni már annál nehezebb.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta