#ÉLETEM

Genetikai lottó ötös híján dugd el a sószórót

2011. október 16., vasárnap 13:30

Mikor a sóbányászat ipari méreteket öltött, gyakorlatilag mindenki számára és szinte korlátlan mennyiségben hozzáférhetővé vált a só. Napjainkra így könnyedén a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő rizikófaktorává tudta kinőni magát.

A konyhasóval visszük be szinte teljes egészében a nátriumot a szervezetünkbe. A nátrium (Na) az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetben, szerepe van a test folyadék-, és sav-bázis háztartásának egyensúlyának szabályozásában, a sejtek közötti ingerület-átvitelben, így az izom- és idegműködésben (pl. szívműködés), a különböző transzportfolyamatokban, valamint a vérnyomás szabályozásában.

Az élelmiszeripar egy nagy csapda

Az ajánlott mennyiség 2 gramm Na/nap a felnőttek számára, ez kb. egy teáskanál konyhasónak (5 gramm) felel meg. Országos vizsgálatok szerint a sófogyasztásunk ennek több mint a három-négyszerese.

Ez azért probléma, mert a rendszeres magas sófogyasztás magas vérnyomást eredményezhet. A magas vérnyomás pedig a szív és érrendszeri betegségek széles skálájáért felel, így többek között az infarktusért, az agyvérzésért, egyéb szívproblémákért, de többek között okozhat veseelégtelenséget is. Hazánkban szív és érrendszeri betegségek vezetik a halálozási statisztikákat. Van egy szűk réteg, akik megütötték a genetikai lottó ötöst, és náluk nem okoz vérnyomás emelkedést a sok só hosszú távon sem, de ez nagyon ritka.

Sóbevitelünk jelentős része (kb. 70%) a feldolgozott élelmiszerekből származik. Az élelmiszeripari gyártás során egyrészt a tartósítás, másrészt az állagkialakítás során használják (az ízesítésen kívül). Különösen a kenyérfélék, pékáruk tartalmaznak sok konyhasót, de jelentős a felvágottak, húskészítmények, konzervek, félkész élelmiszerek, ételízesítők, levesporok Na tartalma is. A sós rágcsálnivalók pedig még szóba sem kerültek.

Gyerekkorban elrontjuk

Gyermekkorban alakul ki, hogy a kisgyerek milyen ízvilágot szeret meg, mihez szoktatjuk hozzá. Amennyiben azt látja, otthon gyakran használjuk a sószórót, többször fogyasztunk ropit, chipset, neki is ez lesz a természetes. De az is elég, ha az édesanya nem figyel a sószegénységre a főzésnél, és így az alapvetően sós íz lesz a normális, felnőttként is ezt fogja szeretni.

Mit tehetünk?

- Olvassuk el az élelmiszercímkét! Itt ugyan a Na tartalom van általában feltüntetve, de ha ezt       megszorozzuk 2,5-tel, megkapjuk az élelmiszer sótartalmát.

- Válasszuk az azonos jellegű élelmiszerek közül az alacsonyabb Na tartalmút!

- Sótartót nem kell az asztalra tenni, hiszen ha nincs kísértés, kevesebb sót használunk.

- A nyers zöldséget, salátát ne sózzuk, hiszen így nem érezzük az étel „eredeti” ízét. Próbáljuk     ki például a paradicsomot bazsalikommal megszórva, ha mindenáron ízesíteni akarjuk.

- A hazai ásványvízpiac igen széles, így nátriumtartalmuk alapján is nagyban különböznek az       ásványvizek: találunk deciliterenként 2 mg nátriumot tartalmazót, de akad, amelyben több mint   200 mg van deciliterenként.

- Konzervek, kész- és félkész ételek helyett friss és mélyfagyasztott alapanyagokból főzzünk!

- Kerüljük a só és a sótartalmú ételízesítők együttes használatát, az ízesítők nagy része amúgy   is tiszta konyhasó.

- Kaphatók olyan ételízesítők, amelyek kizárólag szárított zöldségeket és fűszernövényeket    tartalmaznak.

- Használjunk minél több zöldfűszert, és ezzel párhuzamosan csökkentsük a korábban                 megszokott sómennyiséget.

- Kell pár hét, amíg hozzászokik a kevésbé sós (értsd: természetes) ízvilághoz, és élvezni kezdi   az ételek természetes ízét, utána viszont már ehetetlenül sósnak fogja érezni a korábbi ízeket.

Tudtad?

- A magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a magas só- /nátriumfogyasztás.
- A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, a magas vérnyomásban szenvedők száma 10 év alatt (1999-2009) mintegy 58%-kal nőtt.
- Az agyvérzések 62%-nak, a szívkoszorúér-betegségek 49%-nak hátterében magas vérnyomás áll.
- A sok sófogyasztás növeli az agyvérzés, a veseelégtelenség, és a szív bal kamrai izomtömeg vastagodásának (hypertrophia) kockázatát.
- A táplálékkal felvett nátriummennyiség csökkentése önmagában 2–8 Hgmm-rel csökkentheti a szisztolés vérnyomást. Az ilyen mértékű csökkenés a stroke okozta halálozás 22%-os, szívkoszorúér-betegségek következtében kialakuló halálozás 16%-os kockázatcsökkenését jelentheti.
- Vérnyomáscsökkentőt szedő betegek számának csaknem 50%-os csökkentése is lehetséges lenne, ha a nátriumfogyasztást 1,7 grammal visszafognák.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta