#ÉLETEM

Ha nő létedre káromkodsz, nem lesznek barátaid

2011. július 6., szerda 07:56

Lehet, hogy ha bevered a nagylábujjad és önkéntelenül káromkodsz egyet, az segít levezetni a hirtelen feszültséget, de ha rászoksz, akkor nemcsak kevésbé szimpatikusnak fogsz tűnni, de könnyen eltávolodhatnak tőled a barátaid is, akik nem ilyennek ismertek meg - állítja egy tanulmány.

A kutatást az Arizonai Egyetem egyik pszichológia professzora, Matthias Mehl vezette és egy kisebb csoport nőt interjúztak, hogy megtudják, hétköznapi életünkben milyen kicsinek és jelentéktelennek tűnő dolgok lehetnek pszichológiailag fontosak és járhatnak következményekkel - írja a Jezebel.

A kiinduló hipotézis szerint: ha többet káromkodsz, az ahhoz vezethet, hogy a szeretteid megszakítják veled a kapcsolatot, mert sokkot kapnak attól, milyen csúnyán beszélsz, ettől viszont te esel mély depresszióba, mert úgy érzed, már senki sem szeret. Szóval jobb, ha úrinő maradsz és lenyeled azt a káromkodást, mert ha mások is hallják, az minden korábbi jó tulajdonságodat felülírja és örökre elmagányosodsz. Merész feltételezés, ugye?

Fotó: Mitchell Joyce
Fotó: Mitchell Joyce

Valószínűleg maguk a kutatók is érezték, hogy az elmélet kissé meredek, ezért igyekeztek pontosítani: "A mintavételünk középkorú nőkre korlátozódott, akiknél a káromkodás nemi és életkori normákat is sérthetett. Így tulajdonképpen nem tiszta, hogy milyen mértékig járult hozzá az érzelmi támogatás csökkenéséhez a nonkonvencionális viselkedés vagy a káromkodás. Elképzelhető, hogy más csoportokban nem ez lenne az eredmény" - mondta Mehl professzor. Sőt, a feltételezésben odáig merészkedtek, hogy fiatal társaságokban még tiszteletet is kivívhat, de a társaival szorosabb kapcsolatba kerül az, aki csúnyán beszél. Elképesztő!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta