Ellenállóbb a szervezete annak, aki sokat bulizik

Ahhoz, hogy boldogok legyünk a bőrünkben, szükségünk van emberi kapcsolatokra, kell a család, kellenek közeli barátok. Ráadásul nemcsak a lelkünk, a testünk is igényli a társaságot. Nem véletlen, hogy a magány szó szerint képes megölni: magányosan valószínűbben leszünk betegek, és előbb is halunk meg. Bár abban jelentősen különbözünk, hogy mennyire vágyunk mások társaságára, hogy mennyire szeretünk élményeket habzsolni, pörögni, mulatni, de úgy tűnik, hogy az immunrendszerünket nem hatja meg hol a komfortzónánk. 

Egy friss kutatás szerint ugyanis a társaságkedvelő, pörgős emberek rendelkeznek a legerősebb immunrendszerrel, míg a lelkiismeretesség és az óvatosság  a gyengébb ellenállóképességgel jár együtt. A Psychoneuroendochrinology nevű szaklapban megjelent tanulmányban 121 egészséges felnőttet vizsgáltak öt fő személyiségvonás mentén, majd vérvétellel az immunfunkcióikat is felmérték. Az eredmények szerint az extrovertált, az élményeket aktívan kereső, társaságkedvelő emberek gyulladáscsökkentésért felelős génjei az átlagnál aktívbbak voltak, míg a a lelkiismeretes társaké kevésbé pörögtek.  

shutterstock 199293749

Úgy tűnik tehát, hogy azoknak az embereknek az immunrendszere eleve erősebb, akik személyiségükből adódóan jobban ki vannak téve a fertőzéseknek (több helyen járnak, több emberrel érintkeznek). Ez persze az evolúciótól logikus lépés, bár a kutatóknak fogalmuk sincs, hogy mi hatott mire: az immunrendszer a személyiség alakulására vagy pont fordítva.   

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek