Pszichoújságok fodrászhoz és szigorúan otthonra

Pszichológiáról olvasni jó, mi sem véletlenül csináltuk meg az Egót. Ahogy nem véletlen az sem, hogy az újságárusnál is egyre több lélektani lapba fut bele az ember. Márciusban például a HVG és a Nők lapja pszichológiáról szóló kiadványa, meg a Mindennapi pszichológia című újság is ott virít a standokon. Kíváncsi voltam, mit tudnak a lapok, átnyálaztam hát mind a hármat lelkesen, és kiderült, mindhárom újság jó valamire. Szubjektív lapajánló következik. 

Lapajánló, mérsékelt kritikával, hiszen mindannyian mások vagyunk, más igényekkel, más stílussal, eltérő érdeklődési körrel. Igyekeztem úgy olvasni a lapokat, hogy rájöjjek, milyen igényekhez, helyzetekhez és elvárásokhoz passzolnak leginkább. Persze az ember kivetkőzni nem tud önmagából: én a szórakoztató tudományos ismeretterjesztésre bukom, így messze azt a lapot kedveltem leginkább, amelyik ezt jól csinálja, vagyis (spoiler következik!) a HVG extra Pszichológiáját. De hagyjuk a legjobbat a végére.

AG 20140324 201
Ancsin Gábor / Dívány

Nők Lapja Psziché

Ára: 485 Ft

Terjedelme: 98 oldal

A három lap közül ez a legkönnyebben emészthető, leginkább női magazinos kiadvány, így bár szórakoztatónak helyenként szórakoztató, a tudományos ismeretterjesztés nem tartozik az erősségei közé. Ez persze a népszerűségének láthatóan nem árt, így lehet, hogy a lap épp most ünnepli ötödik születésnapját. A témákat leginkább újságírók dolgozzák fel, a szakértői véleményeket általában egy-egy keretes anyag képviseli a cikkekben. Persze akadnak kivételek, például Dr. Szondy Máté pszichológus Bosszú kontra megbocsátás című cikke, ami igazán klassz, hasznos olvasmány, és amiből kiderül, hogy a megbocsátás legnagyobb előnye, hogy „visszaadjuk magunknak mindazt, amire a sérelem előtt képesek voltunk: jól érezni magunkat a bőrünkben". Ezt a gondolatot nem árt ízlelgetni. Nekem elég jól jött. 

A szerkesztők széles körből merítettek témákat, van benne szó hűségről, fogyásról, fétisekről és gyereknevelésről is, általában hétköznapi megszólalókkal, elvileg életszagú történetekkel. Ez mondjuk nem mindig jön át, néha túl erősek a klisék, és amikor egy 22 éves lány másfél évnyi kapcsolat után életbölcseleteket oszt meg a hűségről és a bizalomról, akkor inkább megmosolyogtató, mint bármi más. Vannak persze olyan való életből vett sztorik is, amik kifejezetten feltöltöttek, ilyen például a riport a vak gyerekek sítáboráról. A cikkek között akadnak hírek, interjúk (például Ernyey Bélával és két generációval fiatalabb nejével), divatcuccok (a parfümöktől a fehérneműket kiegészítő maszkokig, OMG, de tényleg), program és könyvajánló, valamint egy szakértő válaszol rovat. 

Ha az ember képes túllépni olyan apróságokon, mint a tehénrajzon alapuló személyiségteszt vagy Csernus doki személyiségrajzai a társkereső hirdetésekből kiemelt mondatok alapján, akkor a Psziché egész kellemes olvasmány: kelt érzelmi hullámokat, de nem kényszerít aktív agymunkára. Épp ezért bármikor, bárhol, akár egyben is fogyasztható. Például a fodrásznál ülve. 

AG 20140324 203
Ancsin Gábor / Dívány

Mindennapi pszichológia

Ára: 690 Ft

Terjedelme: 66 oldal

Egyszerű, letisztult, mókamentes újság, alapos szakértői cikkekkel. A Mindennapi pszichológia a nevével ellentétben nem feltétlenül a könnyed, mindennapi életben szembejövő problémák magyarázatával foglalkozik, sokszor inkább elméleteket próbál meg érthető, tapasztalati keretbe helyezni, amitől néha száraz, de senki se mondta, hogy nagy dózisban kell fogyasztani. A márciusi szám központi témája a lelkiismeret, amit a személyiség és a gyerekpszichológia, valamint a filozófiai szempontból is feldolgoztak a szerzők, de van benne szó párkapcsolati stresszről, a videojátékok pozitív hatásairól, irracionális döntésekről és önértékelésről is. 

A tömény tudományt pedig szakmai programajánlókkal, pszichológus válaszol rovattal, hazai napilapok és online újságok lapszemléjével igyekeznek fellazítani a szerkesztők. Meg persze az újság legszórakoztatóbb cikkével, ami azt boncolgatja, hogy a ragtapaszt vajon lassan vagy gyorsan érdemes levenni. (Erre a kérdésre egyébként nincs egyértelmű válasz, az viszont kiderül a cikkből, hogy mit tud a pszichológia a fájdalomról.) Az újság legemlékezetesebb anyaga mégsem ez, hanem a (Ne) Érints meg! című cikk, ami a gyerekek családon belüli szexuális abúzusáról, molesztálásáról szól, pontosabban annak lelki hátteréről, a gyerekben és az elkövetőben lezajló folyamatokról, meg arról, hogyan hat ez a többi családtagra. Kemény. 

Összességében tehát a Mindennapi pszichológia tudományos igénnyel összerakott újság, és tökéletes olvasmány bárkinek, akit érdekel a pszichológia, nem ijed meg a szakkifejezésektől, és kibírja kreatív megoldások nélkül. Olyan, amit odahaza, nyugiban jó olvasni és akkor is kizárólag részletekben. 

AG 20140324 204
Ancsin Gábor / Dívány

HVG extra Pszichológia

Ára: 890 Ft

Terjedelme: 112 oldal

Szórakoztató. Tudományos. Ismeretterjesztő. Ráadásul tele van menő ötletekkel, amilyen például a QR-kódok mögé rejtett szakmai hivatkozásözön (a QR-kód-szkennelés nagyon izgalmas ám), a cikkenkénti szakirodalom-ajánlat és az infografikák. A negyedévente megjelenő újság aktuális témája a hatalom, amit az önismeret, család, trend, párkapcsolat, tudomány és munka szempontjából is feldolgoznak a szakértők, többek között Csányi Vilmos, Csepeli György, Feldmár András vagy Vekerdy Tamás. 

A rovatok közül talán a munka lett a legerősebb. Olyan kérdésekre kapunk választ, mint az, hogy milyen a hatékony vezetés, mi az előnye egy szervezeten belüli hatalommegosztásnak, mit tehetünk a hatalommal való visszaéléssel szemben vagy hogy miként viselkednek egy szervezetben a machiavellisták (másokat eszközként használó emberek). Azért izgalmasak a tudomány rovat témái is, a politikai manipulációkkal, a diktátorok lélektanával és a testmagasság és politikai hatalom elemzésével. Ez utóbbiból például kiderül, hogy hiába a Napóleon-szindróma, szeretjük (pontosabban az amerikaiak szeretik) a magasabb elnökjelöltet választani. Mindig. 

Persze ezeken túl még számos jó cikk van az újságban, például a Te milyen színű pötty vagy? című, amely azt elemzi, hogy az emberi kapcsolataink hogyan befolyásolják életünket, hogyan terjed egy-egy érzelmi, fizikai állapot emberről emberre a kapcsolat szorosságának függvényében, és hasznos olvasmány Csányi Vilmos cikke is arról, mennyire fontos, hogy képesek legyünk falkavezérként fellépni a kutyánkkal való viszonyunkban. A lapban két interjú (Csepeli Györggyel és Parti Nagy Lajossal), rövidhírek, érdekességek, kulturális ajánlók is olvashatóak, ahogy van benne szó hatalmat sugárzó birodalmi fővárosokról, hatalomról szóló filmekről és regényekről, valamint mini portrék hazai civil aktivistákról. 

Bár a HVG pszichológiája sem az a könnyedén, egyszerre átlapozható újság, és ennek olvasásához sem árt a koncentrált figyelem, a kreatív megoldások miatt nem is tűnik nehézkesnek, és aki egy kicsit is kedveli az olvasás közben kisülő idegsejtek bizsergését, az szeretni fogja. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek