Leéghet a lakás, ha így használod a sütőpapírt

GettyImages-1514192719 (2)
Olvasási idő kb. 3 perc

A sütőpapír hasznos eszköz lehet a konyhában, ám használatának lehetnek bizonyos veszélyei.

A sütőpapír nagy előnye, hogy sütés közben az étel alá téve képes megakadályozni annak letapadását, ráadásul egyúttal megkímélhet a ráégett, makacs szennyeződések eltávolításának fáradalmaitól is. A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, csak megfelelő körültekintés mellett szabad használni – különösen, ha ilyen tűzhelyed van.

A sütőpapír használatának veszélye

A sütőpapír ugyan hőálló, de nem égésálló. Ez azt jelenti, hogy biztonsággal használható magas hőmérsékleten, ugyanakkor számolni kell azzal, hogy ha nyílt láng éri, akkor könnyen meggyulladhat.

A sütőpapír is meg tud égni, sőt a nyílt lángtól ki is gyulladhat
A sütőpapír is meg tud égni, sőt a nyílt lángtól ki is gyulladhatKyryl Gorlov / Getty Images Hungary

A szakértők ezért azt mondják, nagyon nem mindegy, hogy a sütőpapírt milyen típusú készülékben, milyen körülmények között használod. Miközben az elektromos tűzhelyek lángmentesek, addig a gáztűzhelyek nyílt lánggal működnek, ami – ha hagyod, hogy a rácson túllógva érintkezzen vele – átterjedhet a sütőpapírra, és tüzet okozhat.

Shawn Matijevich, az Institute of Culinary Education vezető séfje megjegyzi, bár a sütőpapírt biztonságosabb elektromos tűzhellyel használni, soha nem szabad a főzőlapra tenni, és vigyázni kell, hogy az ételből szivárgó zsír nehogy lecsorogjon róla, mert ez fokozottan veszélyes zsírtüzet okozhat.

Az égő zsírt tilos vízzel oltani

„Ha olaj vagy zsír gyulladt meg, akkor a ráöntött víz gőzzé alakul, és szabályosan kirobbantja az égő olajat az edényből, ami mindent meggyújt maga körül, és súlyos sérülést okozhat. Ehelyett fedjük le egy fedővel, és zárjuk el a tűzhelyet” – tanácsolja ilyen esetben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Fontos szabály, hogy a sütőpapír szélének nemcsak a nyílt lánggal nem szabad érintkeznie, hanem a sütő forró részeivel sem, ezért a felesleges, kilógó részt mindig vágd le, nehogy baj legyen belőle. Ügyelj arra is, hogy a sütőpapír ne szakadjon el, ne lyukadjon ki.

És mi a helyzet a zsírpapírral? Ez egy vékony paraffin viaszréteggel bevont papírtekercs, ami tapadásmentes és vízálló felületű, de nem hőálló. Éppen ezért, ha berakod a sütőbe, megolvadhat, és füsttel boríthatja be a konyhát.

Ha gáztűzhelyed van, légy óvatos!
Ha gáztűzhelyed van, légy óvatos!Irina Shatilova / Getty Images Hungary

Így akadályozd meg az ételek letapadását

A sütő- és a zsírpapír kiváltására több megoldás is létezik. A legegyszerűbb, ha tapadásmentes bevonattal ellátott edényt használsz, és hagyod felmelegedni, mielőtt olajat adnál hozzá. Emellett az is segíthet, ha az alapanyagokat – például a húst és a zöldségeket – szárazra törlöd, mielőtt a serpenyőbe kerülnének.

A séf hozzáteszi, a sütésnél figyelj oda, hogy az edényben, amit használsz, legalább kétszeres sütési térfogat maradjon, hogy a zsír vagy az olaj ne tudjon kibugyborékolni belőle. Másik javaslata, hogy egy maghőmérő segítségével ellenőrizd az étel hőmérsékletét, hiszen a letapadás a megfelelő sütési hőfokkal is megelőzhető.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek