ALAPKONYHA

Az olasz konyhától nem ég a gyormrom

2017. január 2., hétfő 11:08 |

Az olasz konyha most világhírű, de a nyolcvanas években erről még szó sem volt. Jelenleg a harmadik legismertebb márka a világon a Made in Italy, de ezért nagyon sokat dolgoztak az olaszok. 

Eredetileg azért mentünk el az Olasz Kultúrintézetbe, hogy megtudjuk, miért is egészséges az olasz konyha, de az élet máshogy alakult, mert nem érkezett meg a téma szakértője.

Ott volt viszont három olasz, akik Magyarországon üzemeltetnek éttermet, Gianni Annoni (Trattoria Pomo D’Oro), Fausto Di Vora (Ristorante Fausto’s), és Graziano Cattaneo (Ristorante Krizia) valamint Benedek Tibor, a magyar vízilabda válogatott volt szövetségi kapitánya, aki hosszú évekig élt Olaszországban, és pizzériája is van.

És jelen volt Marco Stabile, aki egy Michelin csillagos olasz séf, és a rendezvényen Olaszország tájjellegű ételeit főzte meg. A moderátor nem más volt, mint Luigi Cremona, akit legtöbben a Lecsó című filmből ismerhetnek,ugyanis róla mintázták a filmbeli kritikust. 

Az olasz konyha most világhírű, de a nyolcvanas években erről még szó sem volt. Jelenleg a harmadik legismertebb márka a világon a Made in Italy, de ezért nagyon sokat dolgoztak az olaszok. A beszélgetésen az is kiderült, hogy 9 milliárd eurós üzletről van szó, ilyen nagyságrendben adnak el az olaszok nekünk élelmiszereket.

Ennél viszont sokkal érdekesebb, hogy az olaszokat miért is viselte meg Hillary Clinton elvesztett elnökválasztása. Azért, mert az ő stábjában dolgozik Walter Mario Gualtiero Potenza, aki helyet kapott azon öt séf közt, akik főzhettek volna a Fehér házban. Hogy, mi lesz Potenza sorsa, az nem ismert, az viszont biztosan fájó pont, hogy a legismertebb "olasz" szakács egy angol. Ki más is lenne, mint Jamie Oliver, aki jelenleg a világ leggazdagabb szakácsa. 

A kivándorlók vitték hírét

Az olasz konyha elterjedését a kivándorlóknak köszönhetjük, de ez nem jelenti azt, hogy azonnal a magas minőséggel társították volna. Ahogy elkezdett terjedni a slow food, és a gasztronómia előtérbe került, úgy nőtt az olasz konyha ázsiója. Mostanra pedig már ott tartunk, hogy a legnagyobb problémát a hamisított termékek jelentik.

Cremona a nehézségek közt felemlegette, hogy a hatalmas siker nem járt együtt a megfelelő szakemberek képzésével, így akár Magyarországon, Olaszországban is nehéz megfelelő embert találni a vendéglátásban. 

Az kiderült azért, hogy az olaszok azért egészségesek, mert a konyhában nagyon sok zöldséget használnak, ha olajról van szó az olívához nyúlnak, és a halaknak is nagy szerep jut. Benedek Tibor arról beszélt, ő 13 évet élt Olaszországban, és míg itthon gyakran égett a gyomra, amikor olasz ételeket evett, ezt nem tapasztalta. Így lett az ország és konyhájának rajongója. 

Gianni Annoni tán a legismertebb olasz nálunk, ő ahogy idekerült vett egy teherautót, és azzal hozatta az árut Olaszországból. Hozzá kell tenni, hogy  még a rendszerváltás idejéről beszélünk, amikor itthon maximum szakboltokban vehettük a Segafredot, nem a sarki éjjel-nappaliban. Úgyhogy, Gianniék Udinéből hozták az árut, és a terv be is vált, hisz éttermei mellett ma már boltja is van. 

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN Mit ad az alkohol, mit ad a józanság?

Hazugság lenne, ha azt mondanám, józannak lenni mindig csodás vagy könnyű. Akkor mégis mit ad? Összeszedtem, nekem miért jó nem inni.

KETTŐS MÉRCE Tényleg bezárják a CEU-t, mert... Soros?

Nem lehetne kivételesen a magyar diákok és professzorok érdekeit nézni, meg azt, hogy viszik jó hírünket a nagyvilágban?

SZUBKULTÚR Ez a könyvtár olyan menő, hogy arra nincsenek szavak

Hipermodern űrhajóval a Gutenberg galaxisba? Ezt itt komolyan vették, és építettek egy olyan könyvtárat, hogy a képeket nézve dalra fakad a szívünk. Mennyire menő már!
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés