Lehet, hogy nem túl egészséges (sőt!), és nem fér bele a mostanában divatos minden (tej-, cukor- és glutén-) mentes táplálkozási szokásokba, de ha már bűnözünk, akkor adjuk meg a módját.
Nem egy steril munka, és kell hozzá egy pici kézügyesség, de fázisfotókkal segítünk, és az első tekercs után már rá fog érezni a fogásokra. A végeredmény pedig sokkal jobb, mint a bolti csigák többsége. Hűvös napokon, nyugis hétvégéken, vagy csak úgy, lélekmelegítőként érdemes kipróbálni! Tízóraira, uzsonnára is adhatjuk, garantáltan imádni fogják a gyerekek. Is.
Hozzávalók kb. 8 db nagy tekercshez:
A tésztához:
1 zacskó porélesztő
2,5 dl tej
45 dkg liszt
7 dkg cukor
7 dkg vaj
Töltelék:
kenhető Nutella - házi vagy bolti
Vagy kakaós töltelék:
90 g vaj 5 evőkanál cukor 3 evőkanál víz 3 evőkanál kakaópor
A lekenéshez:
1 db tojás
1. Elkészítjük a tésztát: a vajat kicsit megolvasztjuk, a tejet langyosra melegítjük. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, és simára gyúrjuk. Letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.
2. Ha nem Nutellával, hanem a kakaós töltelékkel készítjük, akkor azt is elkészítjük, míg kel a tészta: a vajat megolvasztjuk, hozzáadunk minden egyebet, és jól elkeverjük, majd állni hagyjuk.
3. Ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, és kinyújtjuk egy kb. 60 x 40-es téglalappá. A téglalapot hosszában félbevágjuk vagy nagyjából kinézzük, hol a fele. Az egyik lapot, vagy az egész lap egyik felét megkenjük az enyhén megolvasztott, jól kenhető Nutellával (vagy a kakaós töltelékkel).
4. Majd ráterítjük a másik lapot/ráhajtjuk a másik felét.
5. Éles késsel kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk
6. majd lisztezett felületen megsodorjuk a csíkokat, aztán azokat feltekerjük.
7. Fél órán át pihentetjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjük tojással, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosasra sütjük.
Ha tízórainak szánja, ezt is kelessze nyugodtan éjjel a hűtőben, aztán reggel tegye a hideg sütőbe, azt kapcsolja 170 fokra, és úgy süsse egy fél órát.