Unpackaged néven nyitott meg az a londoni bolt, ahol mindent kimérve, zsákokból árulnak – nem csak zöldebb, de olcsóbb is így.

cikk-tious-rovid

unpackaged-bolt A bolt tulajdonosa, Catherine Conway 2006-ban indította az Unpackaged-et, ami eleinte csak egy piaci stand volt, mára azonban teljeskörű szolgáltatást nyújtó élelmiszerbolttá nőtte ki magát London belvárosában.

Ma, amikor már az uborkát is egyenként fóliázzák a nagyobb élelmiszerboltok, igazán üdítő jelenség, hogy a boltban zsákokban, üvegekben és faládákban állnak az ételek, italok, alapanyagok. Aki ide jön vásárolni, annak hoznia kell az üveget tejhez, a tárolóedényt a babhoz vagy mandulához, meg persze a bevásárlókosarat, amiben az egészet aztán hazaviszi. Mert itt akkor sem kap nejlonszatyrot, ha otthon felejtette a sajátját. Persze van néhány kivétel: a jobb borokat természetesen itt is palackozva árulják.

A csomagolás elhagyása csökkenti a termékek árát és a szállítás költségeit, valamint zacskók, nejlonszatyrok és papírtáskák tömkelegétől szabadít meg minket (és a világot).

A boltban mindenféle élelmiszer kapható, bár a választék kisebb, sok brand nem található meg a polcokon. Gyakran egy élelmiszerből csak egyfajtával szolgálnak, de ez nem zavarja a környezettudatos vásárlókat. A bolt a beszerzés során előnyben részesíti a helyi termelőket, sok bioélelmiszert forgalmaz, és csak olyan beszállítóktól rendel, akik figyelnek a fair trade szabályaira.

 

cikk-tipus-linkek

• Szatyortilalom Washingtonban
• Ciki a nejlon 

Mustra