Az EU is aggódik emiatt a vírus miatt: milliószámra osztja ellene a vakcinát

GettyImages-1456046788
Olvasási idő kb. 3 perc

Több mint 40 millió adag madárinfluenza elleni vakcina beszerzéséről döntött az Európai Unió (EU). Az oltásokat először azok kapják majd meg, akik a legjobban ki vannak téve a vírussal való találkozásnak.

Az EU ma írja alá azt a szerződést, amely több mint 40 millió madárinfluenza elleni oltás beszerzéséről szól. A H5N1-elleni vakcinákat 15 ország között osztják szét, az első adagokat Finnországba szállítják. A megállapodás értelmében 665 ezer oltás érkezik első körben a CSL Seqirus oltóanyaggyártótól, és további 40 millió beszerzésére lesz lehetőség az elkövetkező négy évben.

Az első adagokat a leginkább veszélyeztetettek kapják majd, vagyis a többi között a baromfifarmon dolgozók és az állatorvosok.

„Folyamatosan és aktívan figyelemmel kísérjük a helyzetet a madárinfluenzával kapcsolatban... és holnap a tagállamokkal együtt több mint 40 millió adag madárinfluenza elleni vakcinához garantáljuk a hozzáférést, hogy megvédjük a leginkább veszélyeztetetteket. Azokba az országokba, amelyeknek a legnagyobb szükségük van az oltásra, már úton vannak az első szállítmányok” – mondta tegnap Stella Kyriakides, az unió egészségügyi biztosa.

A madarakkal dolgozók vannak leginkább kitéve a vírusnak – ők kapnak először vakcinát
A madarakkal dolgozók vannak leginkább kitéve a vírusnak – ők kapnak először vakcinátroibu / Getty Images Hungary

Egyre több helyen fertőz a vírus – jól jöhet a rengeteg vakcina 

A H5N1 egyre nagyobb globális fenyegetést jelent. Az Egyesült Államokban már rengeteg baromfifarmon megjelent, és az elmúlt néhány hónapban több mint 80 tejgazdaságot is megfertőzött. Ahogy arról a Dívány is írt: az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal közlése szerint a fertőzött államokban minden ötödik bevizsgált kereskedelmi tejmintában vírusmaradványokat találtak. Noha emberről emberre történő fertőzésről még nem érkeztek hírek, három ember már elkapta a vírust az USA-ban. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint az EU-ban jelenleg se fertőzött szarvasmarháról, se fertőzött emberről nem tudnak. „Emberek megfertőződése továbbra is ritka, és eddig nem figyeltek meg emberről emberre történő átvitelt” – olvasható az ECDC jelentésében.

A madárinfluenza ugyanakkor már Magyarországon is megjelent: nemrégiben egy házimacskában mutatták ki.

Az ECDC korábban már 111 millió adag influenza-vakcina beszerzéséről állapodott meg két gyártóval, a GSK-val és a Seqirus-szal. Ezeket a pandémiás influenza elleni vakcinákat bármelyik uralkodóvá váló influenzatörzshöz aránylag könnyen hozzá lehet igazítani.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek