Városvadász: Kitalálod, melyik városban készült a kép?

Kárpátalja egyik történelmi jelentőségű városába látogatunk.

Helyszínünk Nagyszőlőstől 24 kilométerre, a Nagy-ág és a város nevét adó patak tiszai torkolatánál található. 1090-ben Szent László emelt itt várat a kunok ellen, melyet a tatárjárás után helyreállítottak, 1458-ban pedig Hunyadi Mátyás a várba záratta atyai nagybátyját, a lázadó Szilágyi Mihályt. A várost a lengyel, a tatár és a török seregek is ostromolták, a kurucok 1703-ban itt kiáltották ki Erdély függetlenségét. 1711-ben az osztrákoknak utolsóként sikerült a magyar várak közül elfoglalniuk. Ötven évvel később a híres várat villám sújtotta és leégett, majd egy újabb vihar a tornyát döntötte le – azóta impozáns romként magasodik a város fölé.

A trianoni békeszerződésig a város Máramaros vármegyéhez tartozott, 1938-ban a csehszlovákiai autonóm Kárpátalja székhelye lett. Egy évvel később, Csehszlovákia szétesése után a független Kárpátalja fővárosává nevezték ki, azonban már másnap elfoglalták a magyar csapatok, a vezetők többsége pedig Romániába menekült. 1944 októberében a szovjetek foglalták el és csatolták országukhoz. Ma Ukrajna része, 28 ezer fős lakosságának legnagyobb része ukrán, alig 2000 fő az itt élő magyarok száma.

Felkészültél? Jöhet a kép!

Kitalálod, hol készült a kép?

Kitalálod, hol készült a kép?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

Nem volt elég? Vadászd le tegnapi városunkat is!

Mentesen főzni könnyű!

 

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra