Ugye a túlsúlyosak is megérdemlik a felhőtlen nyaralást? Mégis hátrányos helyzetben vannak

GettyImages-1072347096

Ami megbocsáthatatlan a 21. században, az a kövérség. Már erről beszélni, írni is gyanús, valamiféle kellemetlen, szorongó érzést kelt, jóllehet ez világszerte súlyos probléma, Magyarország pedig élen jár az elhízásban, és ez már a gyerekek körében is észlelhető. A 2009, 2014 és 2019-es év folyamán készült egészségügyi felmérések azt mutatják, hogy egyre kevesebb a sovány és a normál súlykategóriába eső magyar lakos, és egyre többen túlsúlyosak vagy elhízottak. A férfiak 65,2 százaléka tartozik az utóbbi két csoportba, míg a nők 51,9 százaléka.

Mégsem érdekel senkit, hogy ez a több milliónyi ember milyen hátrányokkal él, és hogy a legelemibb szükségleteit – például hogy nyaraljon, utazzon - olykor milyen nehézségek árán elégíti ki, pedig ez új turisztikai célcsoport lehetne.

Lehetsz alacsony, csúnya, kopasz, beteg, fogyatékkal élő, öreg, színes bőrű – ezek az egyébként természetes emberi adottságok eltörpülnek a kövérségről alkotott negatív vélemények mellett. Ennek lelki okait szakemberek kutatják, most maradjunk csak az utazásnál: ezt a közismerten hátrányos helyzetű csoportot többnyire úgy nevezik a légitársaságok és szállodák, hogy plus size, azaz plusz méretű utasok.

Hogyan nyaraljon, pihenjen önfeledten egy 150 kilós ember, ha rosszalló pillantásokat vetnek rá, amiért egyáltalán odalép a svédasztalhoz és nem fogyókúrás smoothie-t iszik egész nap valami gyanús porból keverve, elbújva a szobájában, hogy senki ne lássa? (Az most más kérdés, hogy a svédasztal értelmetlen és káros szokását miért vette át szinte mindegyik szálloda, jóllehet fölös evésre késztet, hiszen otthon soha nem reggelizünk, vacsorázunk annyit. Nem mellesleg pazarló és környezetszennyező még akkor is, ha sok helyen hasznosítják a maradékot. Aztán a túlzottan bőséges reggeli után belepoccsan a társaság ebédig a „wellneszbe” - és így tényleg garantált, hogy a nyaralás további hízással – utána pedig otthoni önsanyargatással - jár.)

Mekkorák a repülőgép ülései?

Ugyanakkor egyes országok turisztikai szakemberei már kezdték felismerni, hogy új piaci szegmens lehet a túlsúlyos emberek utaztatása. Akik persze így is hátrányba kerülnek, amit a pénztárcájukon is megéreznek, de legalább kiléphetnek a szűk, megszokott környezetből. A nyaralóhelyre valahogy el kell jutni, és a plusz méretű utasok számára már maga a légi utazás ijesztő gondolat, hiszen be kell magukat préselni a repülőgép ülésébe. A légitársaságok, mint minden turisztikai vállalkozás, nyilvánvalóan a profit maximalizálására törekednek, azaz hogy minél több ember férjen el a fedélzeten.

De nem gondolkodnak erről szerencsére egyformán, ezért érdemes időt szánni arra, hogy átböngésszük, az egyes utaztatók miképpen értelmezik az ülések méretét. Felárat számolnak-e fel, ha pedig igen, mekkorát, amennyiben valaki kénytelen két helyet megvásárolni. Az egyik szakmai honlap arra figyelmeztet, hogy már a szóhasználatra figyeljünk oda, mert van ahol „nagyméretű utasok”, másutt „elhízottak” vagy "túlsúlyosak", megint másutt – és ez a leggyakoribb - "plus size" címszó alatt foglalkoznak e témával.

A repülők ülésszélessége problémát okozhat
A repülők ülésszélessége problémát okozhatozgurcoskun / Getty Images Hungary

Persze mindez eleve feltételezi, hogy legyen választási lehetőségünk a légitársaságok között. Kis országok, kisebb gépek és gyér forgalmú úticélok esetén erre nincs nagyon mód.

Ha érintett vagy és repülni akarsz

  • Ne félj megkérdezni, hogy ingyenesen foglalhatsz-e el további ülést, vagy legalább kiválaszthatod-e a helyet, ahol kényelmesen lehet ücsörögni órákon keresztül.
  • Sok helyütt az utasok biztonsági öv meghosszabbítót kérhetnek.
  • Érdemes a folyosó mellett ülnöd, így kissé ki lehet legalább egy oldalon nyújtózni, és nem kell másokat zavarnod, hogy kijuss a mosdóba.
  • Alternatív megoldás lehet, hogy valaki utoljára száll fel, vagy éppen megvásárolja az elsőbbségi beszállás jogát.
  • Biztató, hogy az újabb gépek általában tágasabbak és kényelmesebbek. De utazás előtt érdemes ellenőrizni a honlapokon az egyes gépek ülésének nagyságát. Az köztudott, hogy az első osztályon vagy a business class-on kényelmesebbek az ülések, ha van rá keret, nyilvánvalóan ez a jó megoldás.

Ma már nemcsak hivatalos honlapok, de bloggerek is foglalkoznak azzal, mit tegyen egy plus size méretű utazó, hogy jól érezze magát repülés közben. Kirsty Leanne szinte minden légitársaságot tanulmányoz, és évek óta figyeli, mekkorák az ülések. Ajánlja például az Aegean Airlinest, ez az egyetlen, amely 18 hüvelykes (közel 46 cm-es) ülésszélességet biztosít a hosszútávú járatokon. Dicséri az Aeroflotot is, ami igaz, nem olcsó, de a 21 hüvelykes (több mint 53 cm-es) szélesség sokaknak fontos lehet.

Van, ahol fogyatékosságnak minősül

Az Air Canada e tekintetben talán a legjobb és sok tekintetben úttörő cég, mivel az elhízás ott fogyatékosságnak minősül, és az utasok ingyenesen kérhetnek további helyet, vagy ha arra nincs szükség, legalább kivehető kartámlákat.

Az USA egyik legnagyobb légitársasága, a Delta Airlines sem követeli meg az extra méretű utasoktól, hogy plusz helyet vásároljanak. Ami a JetBlue-t illeti, kis ráfizetéssel a túlsúlyosak 38 hüvelyk (96 cm) szélességű széket kapnak, és elsőbbségi beszállási lehetőséget. Az Uzbekistan Airways-t is dicsérik a széles ülések miatt, és különösen rövid távú repülésre ajánlják. 

Szerencsére van, ahol mindenki elfér
Szerencsére van, ahol mindenki elférDigital Vision / Getty Images Hungary

Az Air France azt javasolja az utasoknak, hogy vásároljanak egy második, mellettük lévő helyet a gépen, amennyiben a derékméretük nagyobb, mint az ülés szélessége, és ha induláskor vannak üres helyek a gépen, az utasnak megtérítik a második ülés árát. Az amerikai Allegiant Air azt ajánlja az utasoknak, hogy akik nem érzik magukat kényelmesen a 17,8 hüvelykes (45 cm-es) ülésben lehajtott kartámaszok mellett, foglaláskor kérjenek plusz ülést, amit a légitársaság biztosít ingyenesen számukra, amennyiben van hely.

Duci lányok, utazzatok!

A fiatal lányok különösen sokat szenvednek a túlsúlytól. Ezért van nagy sikere a Fat Girls Traveling online közösségnek. Érdemes böngészni a csoport kérdései és a válaszai között. Hol becsülnek meg legjobban, ha dundi vagy? Nos, a Csendes-óceán déli részén és Francia Polinéziában. Tahitin a ha'apori („hizlalni”) rituálét magas rangú családokban gyakorolják. A gömbölyded sziluett Tahiti, Szamoa, Tonga és a Fidzsi-szigetek környékén is kedvelt, akárcsak a Karib-tenger nyugati országaiban, vagy Jamaicában, Dél-Afrikában, Kenyában és Marokkóban. Ennek az lehet az oka, hogy régen a telt testalkat a jólét jele volt – nemcsak Tahitin, de Magyarországon is. Főleg ha már férjhez ment a lányka, utána meg már szinte természetes volt a túlsúly, nem foglalkozott vele senki.

Sok fiatal lány tart attól, hogy túl kövér a repüléshez, erre a blog a Seat Guru online adatbázist ajánlja a blog, ahol mindenki megismerheti az egyes légitársaságok ülésméreteit. Aki annyira túlsúlyos, hogy nehezen mozog, jó, ha tudja, hogy valamennyi légitársaságnak törvényesen biztosítania kell a kerekesszékhez való ingyenes hozzáférést, amit 48 órával a repülés előtt kell megrendelni, különösen a nagyobb repülőtereken.

Miért kell extra biztonsági átvilágításon keresztül mennem a repülőtéren? Csak mert túlsúlyos vagyok? Ez frusztráló és megalázó – állítják a teltebbek. Nos, ennek nemcsak a társadalmi méretű megbélyegzés az oka, hanem a technológia is: egyes szkennerek képtelenek a nagyobb méretű emberi testek alapos átvilágítására. Minél terjedelmesebb valaki, annál nagyobb az esély rá, hogy végig kell szenvednie egy második, alapos, kézzel végzett vizsgálatot, ami egy elhízott test esetében még megalázóbb. Itt is adódik jó tipp a kellemetlen pillanatok kivédésre: viselj nadrágot vagy farmert, ha másodlagos szűrés szükséges, tanácsolja a blogger. Amikor belépsz a szkennerbe, a lehető legszélesebben tárd szét a lábad. Ne tapadós pamutpólóban utazz, se nem összetekeredő selyemruhában.

Kövérségfóbiások, figyelem!

A blog felhívja a figyelmet arra is, hogy a több órás ülés során a ducibb fiatalokat sem kíméli a mélyvénás trombózis veszélye, ezért repülés közben fontos a kompressziós harisnya viselése, ami javítja a lábak keringését. A gyakori felállás és nyújtózkodás elengedhetetlen. A túlsúlyos fiatalok számára is ajánlottak a hajóutak, amelyek sokszor kényelmesebb közlekedési eszközök, mint a repülő vagy az autó. Ugyanakkor az utazás megtervezésénél előre figyelembe kell venni, nincsenek-e súlykorlátozások bizonyos ajánlott tevékenységeknél, mint a kajakozás vagy más sportok.

Ugye testmérettől függetlenül mindenki megérdemli, hogy utazzon és jól érezze magát?
Ugye testmérettől függetlenül mindenki megérdemli, hogy utazzon és jól érezze magát?Rawpixel / Getty Images Hungary

A csomagolásról is érdemes néhány szót ejteni, hiszen eleve nagyobb méretű bőröndökkel indulnak el a túlsúlyosok, mert több pamutanyagú ruha szükséges, nagyobb strandkendők, plusz törülközők, hűsítő kendők, hintőporok, dezodorok, váltócipők.

Érdekes aspektusa a témának, hogy a blog szerzője szerint a világlátás arra is jó alkalmat teremt, hogy olyan emberekkel ismerkedjen meg az utas, akik kövérségfóbiások. Ha valaki egy extrasúlyos embert csak a teste miatt lefotóz, vagy bántóan beszél általában a kövérekről, rá kell szólni, amíg el nem szégyelli magát – hívja fel rá a figyelmet Annette Richmond, a testpozitív utazási közösség, a Fat Girls Traveling és a Fat Camp megalapítója, valamint a Fat Girls Guide főszerkesztője.

Ahol a személyzet sem vékony

Miután a legtöbb elhízott ember az USA-ban és Mexikóban él – jóllehet más és más a társadalmi oka a két országban tapasztalható súlyfeleslegnek –, nem volt meglepő, hogy 8 évvel ezelőtt az amerikaiak által oly kedvelt mexikói Cancúnban nyílt meg a Liberty Paradise nevű üdülőhely. Itt az sem gond, ha 200 kilós vendég érkezik, állítják a prospektusok. Elvégre miért ne élvezhetnék ők is ugyanúgy a nyaralás perceit, mint bárki más?

Az ágy, a székek, a fotelek erősek, a strand nyugágyai nem pillekönnyű műanyagból készülnek, a medencébe sem gyenge alumíniumlépcső vezet, sőt a kiszolgáló személyzet tagjainak többsége sem vékony. Így nem érzi magát kínosan a bikinire vetkőző duci vendég sem. A medencés partikon sincsenek zavarban és az éttermekben sem: bár kapható diétás menü, nem néznek rájuk szemrehányóan, ha a szokásos fogásokat rendelik.

Kubában és Dominikában is terveztek hasonló szállodákat nyitni, nemrég viszont arról érkezett híradás, hogy az üdülőhely bezárt, aminek persze számos oka lehet. Talán az is szerepet játszott, hogy egy családon belül – bár gyakori – nem mindenki kövér, vagy hogy a vendégek itt afféle elzárt közösségben érezhették magukat, ami nem szerencsés. Nem ez volt az első kísérlet arra, hogy egy szálloda csak túlsúlyos embereket fogadjon, és bizonyára nem is az egyetlen. Az egyik Bahama-szigeteki üdülőhely vezetése pár éve úgy döntött, a 125 kilón felüli vendégkört célozza meg.

Nem a méret a lényeg
Nem a méret a lényegVladOrlov / Getty Images Hungary

Az USA-ban sok százezer ember ennél is testesebb, sőt azok száma sem kevés, akik 200 kilónál is többet nyomnak. Ám eddig nekik főleg fogyókúrás táborokat szerveztek, nem pedig elegáns szállodákba invitálták őket. Az Eleuthera szigetén megnyílt James King hotelben az ágyak megerősített acélvázúak, a strapabíró székek és a fa napozóágyak megbirkóznak akár 250 kilós turistákkal is, és az összes ajtó extraszéles. Az étkezéseket is kifejezetten a jó étvágyúak számára találták ki. (Bár sokszor egy elhízott ember nem eszik többet, mint egy normál súlyú, de ez már más lapra tartozik.) Nem kell diétázni, abból elég volt otthon, egész évben. Reggeli, ebéd és vacsora, valamint önkiszolgáló bár várja a vendégeket.

Emberszámba venni vagy mutogatni?

Az üdülőhely célja – nyilatkozták akkor -, hogy ne csak a sovány, ideális alkatú emberek fürödhessenek, napozhassanak anélkül, hogy kicsúfolnák őket. Az üzemeltetők bíztak benne, hogy nem mutogatni való show lesz a szállodából, hanem tudomásul veszi végre a világ az amerikai élet realitását, és emberszámba veszi a túlsúlyosakat is.

Márpedig show lett. Az idén márciusban több hírügynökség is közölte, hogy az Antigua-i Catamaran volt a helyszíne a The Big Body Hotel című valóságshow-nak. Nos, attól a pillanattól kezdve, hogy egy tévéstáb beteszi a lábát egy ilyen helyre, már korántsem biztos, hogy marad az eredeti nemes cél, miszerint a szálloda a túlsúlyos emberek ideális, nyugodt üdülőhelye lesz.

Itthon – amint azt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségétől megtudtam – nem tervezik a szakemberek, hogy túlsúlyos emberek részére nyissanak szállodát.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra