Így indulj el egy hosszabb utazásra

GettyImages-1199078898
Molnár-Zolnay Fruzsina

Egy hosszabb utazás távoli tájakra már a készülődés első pillanatától izgalmat keltő élmény. Az úti cél kiválasztása – akár a világatlasz böngészésével, akár az utazási kínálat tanulmányozásával – már önmagában jó kaland lehet, és az még csak a kezdet. Összeszedtük, mi mindenre érdemes figyelni.

Egy utazás bizsergető izgalmai akkor kezdődnek, amikor bizonyos érvek mentén kiválasztjuk az úti célt. 

A választás szempontjai között lehetnek a következők:

 • a rendelkezésre álló vakáció hossza
 • az utazás konkrét célja
 • valamilyen időjárás elől való menekülés
 • családi kikapcsolódás keresése
 • az egyéni feltöltődés reménye

Távolabbi desztinációhoz több idő kell, a hosszú repülő- vagy hajóútból magunkhoz is kell térni az új környezetben, akklimatizálódni kell az eltérő időjárási viszonyokhoz, és átállni a helyi időzónára. 

Az efféle tengeren túli desztinációkra érdemes legalább tíz napot, két hetet szánni.

Utazásunknak lehet konkrét célja is: 

 • kulturális vakációt szervezhetünk egy kiállítás megtekintésére, kedvenc bandánk elcsípésére egy koncert erejéig, vagy egy rohangálós városlátogatást egy közeli fővárosba és nevezetességeihez
 • sport iránti szerelem is állhat az utazás hátterében: mehetünk tenisz-, foci- vagy kosármeccsen szurkolni nemzetközi favoritjainknak, vagy éppen mi magunk is lécre pattanhatunk a frissen ratrakozott sípálya haván egy puncs után és egy gőzgombóc előtt. Amint kicsit tavaszodni kezd, újra szóba jöhet a vadvízi evezés vagy a hegymászás is. 
 • kereshetjük az itthoni téli hűvösből a simogató trópusi szellő kényeztetését, vagy vágyhatunk a gleccserek közé egy kis extrém sportolásra

Szempont lehet a közlekedési eszköz is: közeli desztinációnál rugalmas megoldás az autó, de ha nem akarunk a parkolással bajlódni, vagy bedobnánk itt-ott egy pohárkával a helyi töményspecialitásból, akkor jobb felülni egy, ma már elég gyors és rendezett, vonatra. Tériszony miatt felléphet repülőgép-fóbia, tengeribetegség miatt lehet hajóundor – ezek mind-mind befolyásolják választásunkat.

Úti célban is határ a csillagos ég
Úti célban is határ a csillagos égisitsharp / Getty Images Hungary

Természetesen fontosak az anyagi lehetőségeink, hiszen ha ez nem akadályoz, 

ma már úti célban is határ a csillagos ég.

És szó szerint. Az űrturizmus már igazi opció is lehet a vaskosabb pénztárcájú és vállalkozóbb kedvű utazóközönség számára. Többen is versengenek a kegyért (és persze a szabad szemmel is jól látható összegért), amiért az új álom valóra válhat: a Richard Branson nevével jelzett Virgin Glactic cég űrperemtúrájával már bő 250 ezer dollárért szemezhet a földöntúli élményre retúrjeggyel vágyó potenciális utas.

Elon Musk SpaceX projektjében ugyan még nincs beárazva a túra, de árak tekintetében azt sem a last minute utak között kereshetjük majd. Azonban, még ennél is rosszabb hír talán, hogy így is tetemes várólista van már most a Virgin Galactic szervezésében az űr szélére, közel 90 ezer kilométer magasba repülni.

Ha ennél hamarabb akarunk utazni és megelégszünk a függőleges tengely helyett a horizontális távolsággal, akkor könnyebb dolgunk van, de akkor is érdemes utazás előtt az alábbiakat elvégezni:

 • érdeklődni az aktuális járványügyi helyzetről a kiválasztott célországban
 • esetleges vízumkötelességet, útlevél-érvényességet időben ellenőrizni
 • európai egészségbiztosítási kártyát betárazni
 • trópusi vagy más egzotikus desztináció esetében oltásokat beszerezni megfelelő időráhagyással (sokszor az oltást követően mellékhatások lépnek fel, érdemes ezek előjöttére és elmúlására is időt hagyni az út megkezdése előtt)
 • körültekintően kiválasztani és megkötni a céljainknak leginkább megfelelő utasbiztosítást
 • célországtól függően devizáról gondoskodni, a bankkártya mellé legalább biztonsági készpénztartaléknak

Régimódibb utazók még útikönyvet is szívesen beszereznek, ha másért nem, mint későbbi emlékeztetőként egyes utazásaikra. Az interneten ma már sok információ, és azok ellenkezője is fellelhető, de a régi jól bevált útikalauz megbízható tájékoztatása talán megéri azt a plusz másfél-két kilót a bőröndben.

Intelligens és okostelefon ide vagy oda, egy valódi fényképezőgép várhatóan más optikából láttatja majd utólag az átélt élményeket, de ez igényfüggő.

Ami szélesebb köröket érinthet: tájékozódni például az úti cél ivóvíz-ellátottságáról, ami nemcsak egy házi limonádé kortyolásakor tényező, de a friss és mosott gyümölcs vagy zöldség fogyasztásánál is már megteheti kéretlen hatását. 

A pakolás olykor nem könnyű, de mégis izgalmas feladat
A pakolás olykor nem könnyű, de mégis izgalmas feladatCarol Yepes / Getty Images Hungary

Irány pakolni!

A repülő/vonat/(űr)hajó-jegyvásárlás, szállásfoglalás, autó/motor kölcsönzés (érvényes jogosítvánnyal), helyi turistabelépők internetes beszerzése a következő fázis édes terhei.

Ezután már tényleg csak a csomagolás praktikus lépései vannak hátra: például egy kisebb házi patika összeállítása (a helyben kapható készítmények ugyan a lokálisan felmerülő esetekre koncentrálhatnak, de nem biztos, hogy szervezetünk olyan hatékonyan reagál rá, mint a megszokott hatóanyagokra). Szintén nem elhanyagolandó a megfelelő toalett betárazása, célnak megfelelően koncentrálva alkalmi kiegészítőkre, vagy békatalpra és búvárszemüvegre. A helyi éghajlati viszonyoknak megfelelően csomagolni nem mindig egyszerű, ha az ember mínuszok között pakol egy sivatagi vagy trópusi útra, de sokkal üdítőbb, mint itthon maradni.

Szóval van mire odafigyelni, ha körültekintően akarunk megszervezni egy távoli utazást, de a legjobban arra figyeljünk, hogy élvezzük minden percét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra