Az időutazó férfi legendája – Roland századokat utazik vissza a varrótű segítségével

20230605 131054
Ványik Dóra

Lassan 10 éve, hogy Rózsás Roland a történelmi ruhák megszállottja, miközben alig múlt 25 éves. Középiskolás volt, amikor a kishúgának farsangra egy menyasszonyi ruhát varrt, és onnantól nem volt megállás: antikváriumokban, bolhapiacokon, szakboltokban keresi a gyakran több mint százéves ruhákat és szabásmintákat, hogy aztán korhű kosztümök születhessenek.

Nem feltétlenül így képzeljük el egy huszonéves fiatalember otthonát. Próbababa, ipari varrógép, textilekkel, csipkékkel teli szekrények. Korábban a Sissi korabeli ruhák, mostanában a 40-es, 50-es évek divatja, amit Roland a legszívesebben tanulmányoz és varr. Bár a Covid-járvány alatt tett egy rövid kitérőt, és megtanult még egy szakmát, a lakásában kialakított kis műhelyében érzi magát a legjobban. 

Meglepődtek a tanárai és az osztálytársai

Roland mechatronikai középiskolába járt, de már akkortájt századelős régiségeket újított fel, szikratávírókat és – talán nem is olyan meglepő – öreg varrógépeket. Aztán jött az a bizonyos farsang, amelyre Roland kézzel varrta meg a kishúga jelmezét. Ezután a szomszéd néni segített, és mutatott néhány szabós-varrós trükköt, és a fiút teljesen beszippantotta ez a világ. 

„Az interneten folyton varrós videókat néztem, és minden pénzemet textilekre költöttem” – meséli Roland. Az első varrógépemet egy internetes oldalon vettem, aztán jött a kiegyezés 150. évfordulója, és varrtam néhány jelmezt a tanáraimnak és az osztálytársaimnak az első mesterem, Etelka segítségével. Hogy úgy mondjam, eléggé meglepődtek.”

Sétálóruha az 1890-es évekből, ahogyan Roland varrja
Sétálóruha az 1890-es évekből, ahogyan Roland varrja

35 méter anyag, 300 órányi hímzés

Az érettségi után nőiszabó-végzettséget szerzett, és közben egyre mélyebbre ásta magát az 1800-as évek ruházataiba: mikor volt divat a zsinóros alsószoknya, az abroncsos ruhák, és hogyan fűztek a lányoknak darázsderekat? 

„Az internet mellett német és magyar divatlapokból inspirálódtam, és egy nyarat tölthettem Czédly Mónika műhelyében, aki a gödöllői Sissi-kiállítás korhű darabjait varrta.”

Roland még soha nem számolta meg, hány óra szükséges egy-egy ruhaköltemény elkészítéséhez, de volt olyan darab, amelynél hatméternyi anyagot öltött végig kézzel, hogy a külső oldalon ne látszódjon a varrás. Egy szívének kedves díszmagyar ruhának csak a szoknyarésze 35 méter anyagból készült, önmagában a felső réteghez kellett 10 méter. A hímzésen 300 órát dolgozott Agócs Anna és társa. A fiú családja 10 éve költözött el Jászkisérről, és reméli, ha a ruhát többen látják, többen megismerik ezt a különleges mintát.

A jász díszmagyar ruha fontos jelentéssel bír alkotójának
A jász díszmagyar ruha fontos jelentéssel bír alkotójának

Történelmi ruhákhoz korhű frizurák

Négy éve Roland még úgy gondolta, hogy a nőiszabó-képzés után a férfiszabószakmát is kitanulja. Az élet és a Covid-járvány azonban keresztülhúzta a számítását. 

„Az iskola átállt az online előadásokra, és ezt nem éreztem olyan hatékonynak. Terveztem egy vállalkozás indítását is az édesanyámmal, amelyben népviseleteket készítettünk volna, de a járvány miatt az sem valósult meg. És akkor veszítettük el édesapámat, így olyan munkát kellett választanom, amely biztos megélhetést ad, de élvezetem is lelem benne. Így lettem pék.”

A Covid lecsengése után azonban visszatért a varráshoz, ám kicsit eltávolodott az 1800-as évektől, és az 1940-es, 50-es évek ruházata, és abból is a fűzők és az alsóneműk lettek a specialitásai. Akad olyan fűző, amelyet egy 1905-ös szabásminta alapján készített el. 

Más történelmi korokba is kirándul a varrás segítségével
Más történelmi korokba is kirándul a varrás segítségével

„Bolhapiacokon és szakboltokban keresgélek az adott korban készült alapanyagokat. A kedvenc helyeimen már nem lepődnek meg, hogy férfi létemre a női holmik között válogatok, ám annál nagyobbat néznek, amikor a páromhoz utazom Szegedre, és a két és fél órás vonatutat varrással töltöm. Engem nem zavar, az viszont rosszul érintene, ha elvesztegetném az időt, és nem öltögetnék addig is.”

Roland nemcsak a ruhadivatban, de a korabeli frizurákban is elmélyült, mivel ő készíti a hajakat, amikor egy-egy ruháját modellen fotózzák. Idővel szeretne egy olyan szalont nyitni, ahol a hölgyek egy igazi időutazásban vehetnének részt. A kiválasztott kor ruhájában, frizurájával és sminkjével, hogy aztán meg is örökítsék őket az utókornak. (Címlap és fotók: Rózsás Roland)

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra