Téli előrejelzés: kegyetlen időjárási viszonyokra számíthatunk

GettyImages-903711878
Olvasási idő kb. 3 perc

Nemcsak hideg, de meglehetősen havas telet jósolnak egy különleges időjárási jelenség megfigyelése alapján. Az előrejelzések szerint tehát lesz alkalmunk lehűlni a most szinte elviselhetetlen hőmérsékletű hónapok után.

Néhány hete még arról írtunk, hogy idén nyáron az átlagosnál magasabb hőmérsékletekre és nagyobb hőhullámokra kell számítanunk Európában, most viszont a korai adatok alapján már azt is látni, milyen tél várható kontinensünkön. A Severe Weather Europe az utóbbi években megszokottnál jóval hidegebb és havasabb időjárást prognosztizál, amely

az úgynevezett Polar Vortexnek, vagyis a sarki vagy poláris örvényként ismert jelenségnek köszönhető.

Fontos a szerepe a téli időjárás előrejelzésében

sarki örvény a troposzféra és a sztratoszféra sarki régióiban található alacsony nyomású, nagy kiterjedésű, hideg légtömeg. E légköri jelenség a Föld forgásának következményeként a sarkpont körül nagy sebességgel áramló ciklon, amely alatt, a felszín közelében hideg, sűrű poláris légtömeg található. A téli időjárás előrejelzésében kiemelkedően fontos a szerepe, hiszen

a meterológusok ennek megfigyelésével tudják megjósolni a közelgő hideg évszak jellemzőit.

A sarki örvény megfigyelése kiemelt jelentőségű a téli időjárási előrejelzés meghatározásában
A sarki örvény megfigyelése kiemelt jelentőségű a téli időjárási előrejelzés meghatározásábanPiscine / Getty Images Hungary

Erős sarki örvény esetén ugyanis a hideg levegő a sarkvidékek felett marad, enyhe telet eredményezve, ha viszont a légköri jelenség gyenge, a hideg levegő dél felé áramolhat, így okozva hidegbetörést a mérsékelt övezetekben.

Így néz ki a sarki örvény

A poláris örvény két fő részből áll. Az egyik a felső réteget alkotó sztratoszférikus örvény, amely rendkívül hideg, akár -80 fokos levegőt zár magába. Télen erős és stabil, a hideget a sarkvidékek felett tartja. A másik része a troposzférikus örvény, a jelenség alsó, troposzférában elhelyezkedő rétege, amely a mérsékelt övezetekben befolyásolja az időjárást. Ez a másiknál gyengébb és változékonyabb, és befolyásolhatja a hideg levegő dél felé áramlását.

Idén gyengébb lesz a szokásosnál

A jelenlegi képlet szerint a poláris örvény idén télen valószínűleg gyengébb lesz a szokásosnál, így növeli a dinamikusabb téli mintázat – vagyis a hidegebb, havas időjárás – esélyét mind Európa, mind pedig az Egyesült Államok és Kanada felett. Mint az az előrejelzésben olvasható, 2024-25 telén átlagon felüli havazásra lehet számítani az Egyesült Államok keleti részének nagy részén, valamint Közép- és Nyugat-Európában is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek