Legenda vagy valóság: tényleg képesek repülni a tintahalak?

tcs cover

Az óceán az állatvilág rejtélyeinek kiapadhatatlan tárháza. Folyamatosan új fajok bukkannak fel és derülnek ki ámulatba ejtő tények a már jól ismert fajokról. A természet csodái legújabb részében a tintahalak egy rendkívüli képességét ismerheted meg.

1947-ben felfedezők kis csoportja szelte át a Csendes-óceánt. Útjuk során különös jelenségre lettek figyelmesek. Egy nap tintahalak jelentek meg hajójuk fedélzetén. Tanácstalanul álltak a történtek felett egészen addig, amíg észre nem vettek, hogy egy csapat fejlábú a víz felszíne felett repül. De senki sem hitt a hazatért felfedezőknek. 

Az elkövetkező évtizedekben egyre többen számoltak be repülő tintahalakról, mégis csak fél évszád elteltével bizonyította be a japán Hokkaido Egyetem kutatócsoportja, hogy ezek a fantasztikus lények valóban képesek a levegőbe emelkedni. 

A tintahalak testét a fej, a karok és a köpeny alkotja. A köpenyen található tölcsérből vizet lövellve, úszólebenyeiket használva képesek előre vagy hátra siklani. Egyes fajok ezzel a módszerrel törik át a vízfelszínt, és szárnyként funkcionáló csápjaik és úszólebenyeik segítségével maradnak a levegőben. Míg a vízben óránként 10 kilométert képesek megtenni, addig a hullámok felett repülve akár 40 kilométert is maguk mögött hagynak egy óra alatt. 

Egyes tintahalfajok képesek a repülésre
Egyes tintahalfajok képesek a repülésreMichaelStubblefield / Getty Images Hungary

A kutatók azt tapasztalták, hogy ugyan a tintahalak akár 50 méter magasan is szárnyalhatnak, előnyben részesítik az alacsonyabb és hosszabb röppályájú repüléseket, hiszen így egyrészt nagyobb távolságot tehetnek meg, másrészt könnyen visszatérhetnek az óceán biztonságába, ha ragadozó madarak tűnnének fel a láthatáron.

Egyes elméletek szerint a tintahalak a repülést menekülési stratégiaként alkalmazzák. Mások úgy gondolják, hogy így spórolnak energiát a nagyobb utak megtételekor, és az is lehet, hogy a kisebb, fiatalabb példányok a levegőbe emelkedve szöknek meg a nagyobb egyedek elől, akik rájuk fenik a fogukat. Egy biztos: a tintahalak és az óceánok világa számtalan rejtélyt tartogat még számunkra. 

Ha érdekelnek a természet csodái, és kíváncsi vagy, hogy van-e fülük a kígyóknak, olvasd el sorozatunk előző részét is! 

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra