Ezek a pókok a náluk több százszor nagyobb kígyókat is elejtik

tcs cover

A pókok egészen kivételes vadászok. Egy új tanulmány szerint akár a náluk több százszor nagyobb kígyókat is képesek elejteni, hogy táplálkozzanak belőlük.

A tanulmány készítői összesen 319 feljegyzést találtak kígyókból lakmározó pókokról, melyek közül 297 esetet a vadonban figyeltek meg (a fennmaradó 22 fogságban történt). A beszámolók harmada tudományos folyóiratokból származó publikációkban szerepelt, a többi pedig a hírekben és közösségi oldalakon bukkant fel. „Egyes pókok hihetetlen lakomákat rendeznek”, vonta le a tanulságot a Live Science-nek Martin Nyffeler, a tanulmány vezető szerzője, a Bázeli Egyetem természetvédelmi biológusa.

Ilyen kígyókat ejtenek el a pókok

Az összegyűjtött adatok szerint a kígyóvadászatot több mint 30 pókfaj gyakorolja természetes körülmények között, míg 11 másik fogságban is él a lehetőséggel, derült ki a Journal of Arachnology című folyóiratban publikált tanulmányból. Közülük is kiemelkednek a fekete özvegyek egyes fajtái, melyek az esetek felében végeztek kígyókkal. Ezek a viszonylag kicsi, alig 1,1 centis pókok jellemzően fiatalabb egyedeket vesznek célba, de mérgük olyan erős, hogy sokkal nagyobb állatokat is képesek lennének megölni.

A tarantulacsalád tagjai, amelyek a földön és a fákon hagyományos módon vadásznak, az elejtett kígyók 10 százalékáért voltak felelősek, 8,5 százalékuk pedig nagyméretű keresztespókokhoz kötődött, amelyek arról ismertek, hogy rendkívül erős hálót szőnek, így étlapjukon denevérek, madarak is szerepelnek. „Amint a pókok megölik a kígyókat, ugyanúgy kiszívják a belsejüket, mint ahogy a rovarokkal is teszik”, írták a tanulmányban, melynek alapján a lakoma akár napokig is eltarthat.

A fekete özvegyek veszedelmes ragadozók
A fekete özvegyek veszedelmes ragadozókCris Ritchie Photo / Getty Images Hungary

A kígyókkal táplálkozó pókokról az Antarktisztól eltekintve az összes kontinensről érkezetek jelentések, bár az esetek fele az Egyesült Államokban, illetve közel harmada Ausztráliában történt. A kutatók azt is megállapították, hogy a jelenség összesen 86 kígyófajt érintett, de a legtöbb áldozat a siklófélék, így a vörös szalagoskígyók és vörös gabonasiklók közül került ki. Ez azonban vélhetően annak köszönhető, hogy Ausztrália kivételével mindenhol gyakori fajnak számítanak.

A legtöbb megtámadott kígyó kimondottan fiatal, kevesebb mint egygrammos példány volt, de akadtak köztük nagyobb, akár 100 centis hosszúságú áldozatok is. Ezeket főleg termetesebb tarantulák és keresztespókok ölték meg. Mint kiderült, a fekete özvegyek akár a náluk harmincszor nagyobb súlyú kígyókat is elejthetik, ugyanakkor érkezett hír olyan háromszöges faggyúpókról is, amelyik egy 15 centis hosszú vörös szalagoskígyót zsákmányolt, ami 355-ször haladta meg méretét.

Az eredmény valóban meglepő. Szinte már hihetetlen.

Alig van esélyük túlélni

Az, hogy a pókméreg mennyi idő alatt fejti ki hatását, változó lehet: néhány órától kezdve napokba is telhet. Miközben az esetek 86 százaléka halálos végkimenetelű volt, addig a méreggel való találkozást mindössze a kígyók 1,5 százaléka élte túl (11 százalékukat emberek mentették meg), úgy, hogy 30 százalékban maguk is mérges fajokhoz tartoztak.

A kutatók hozzátették, a legtöbb pók csak ritkán táplálkozik kígyókkal, de bizonyos fajok, mint például a tarantulák, gyakrabban fogyasztják őket, csakúgy, mint az ausztrál vöröshátú pók, amely a gyíkokat is szívesen megeszi. „Miután egy életen át tanulmányoztam a pókok világát, igazán lenyűgöző volt bepillantani egy másik párhuzamos világba, a kígyók életébe is”, mondta el zárásként Nyffeler, aki egyébként kígyófóbiás, ezért a kutatást egyszerre találta félelmetesnek és lenyűgözőnek.

Ha érdekelnek a természet csodái, szemezgess sorozatunk előző részei között !

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra