Álomgyári tragédia: a színésznő, aki halálba ugrott a Hollywood felirat H betűjéről

NINTCHDBPICT000001053701-e1588763027363

A legenda szerint ma is a környéken kísért szellemként a fiatal színésznő, aki az 1930-as években levetette magát a Hollywood felirat H betűjéről: a kilátástalanságból és depresszióból a halálba menekülő Peg Entwistle története ma is az Álomgyár egyik legszomorúbb tragédiája.

A nehéz sorsú színésznő, akinek szellemével állítólag évente többtucatnyi kiránduló találkozik a híres felirat környékén, 1908-ban Walesben látta meg a napvilágot Millicent Lilian Entwistle néven: gyerekkora nem volt különösebben boldog, szülei korán elváltak (egyes források szerint édesanyja elhunyt), majd édesapjával, mostohaanyjával és fiútestvéreivel az Egyesült Államokba emigrált. A család New Yorkban telepedett le, ahol Millicent színésznői álmokat dédelgetett, azonban már kamaszként tragédiák sorozata árnyékolta be az életét: 1921-ben mostohaanyja, egy évvel később pedig édesapja is elhunyt – a családfőt egy részeg motoros gázolta el véletlenül –, ezt követően a két fiú Ohióba, nagybátyjuk gyámsága alá került, a lány azonban a nagyvárosban maradt.

Bántalmazó kapcsolat, depresszió, hollywoodi kudarc

A tragédiák dacára Millicent színpadi karrierje szépen ívelt felfelé, 17 évesen már több Broadway-darabban, köztük Ibsen Vadkacsájában játszott fontosabb szerepeket, alakítása még a fiatal Bette Davist is elbűvölte, aki elhatározta, egy nap olyan csodás színésznő lesz, mint Peg Entwistle. Az ifjú színészcsillag hamarosan hozzáment egyik kollégájához, a nála tíz évvel idősebb Robert Keithhez, aki elfelejtette megemlíteni neki, hogy korábban már házas volt, egy hatéves kisfiú édesapja, és súlyos tartásdíj-elmaradásai vannak az exneje irányában.

Peg Entwistle az 1920-as évek végén
Peg Entwistle az 1920-as évek végénWikimedia Commons

Az alkoholizmussal küzdő Keith rendszeresen verte, testileg-lelkileg megalázta Peget, miközben a lány fizetéséből igyekezett kiegyenlíteni a tartozásait és elkerülni a börtönt – a szörnyűséges kapcsolat két évig tartott, 1929 májusában a bíróság helybenhagyta a becsapott, meggyötört Peg válási kérelmét. A színésznő karrierje egy ideig még rendben futott – a neves New York-i Színházi Társaság szerződéses tagjaként országszerte turnézott különböző darabokkal –, a gazdasági világválság azonban a színházi szakmát is súlyosan leamortizálta, így idővel egyre nehezebben talált magának munkát.

Elkeseredésében Entwistle a nyugati partra utazott, hogy Hollywoodban, illetve a Los Angeles-i színházi szcénában próbáljon szerencsét: 1932 tavaszán szerepet kapott egy darabban, mely néhány előadás után befuccsolt, az RKO filmstúdiónál viszont sikerült több filmre szóló szerződéshez jutnia. Az első – és végül egyetlen – ezek közül a Tizenhárom nő (korabeli magyar címfordításban Félvérű bestia) című misztikus horror volt, mely az előzetes vetítések során annyira rossz kritikát kapott, hogy a stúdió elhalasztotta a lakossági bemutatót és teljesen újravágatta az alkotást.

Entwistle nem csupán kikerült a végtermékből – az új változatban mindössze 15 másodpercre redukálták a szerepét –, az RKO szerződést bontott vele, ami teljes kilátástalanságba sodorta az akkor már régóta súlyos depresszióval küzdő fiatal színésznőt. A film bemutatójának estéjén, szeptember 16-án Peg komolyan felöntött a garatra, majd azt mondta nagybátyjának – akinek lakásában akkoriban élt –, hogy lesétál a Beachwood Drive-ra, ahol néhány barátjával találkozik. Az ittas és komoly lelki válságba került színésznő valóban a hollywoodi dombokhoz vezető Beachwood Drive felé vette az irányt, azonban teljesen más céllal: úgy döntött, örökre búcsút vesz az Angyalok városától.

Állítólag máig a környéket járja az öngyilkos színésznő szelleme

Felmászott az 1926 óta a Hollywood (akkoriban még Hollywoodland) feliratnak otthont adó Mount Lee csúcsára, kibújt fekete selyemkabátjából, melyet ridiküljével együtt gondosan a földre helyezett, majd egy, a felirat világításáért felelős villanyszerelők által használt létrán feljutott a 14 méter magas kezdőbetűre, mászás közben elveszítve az egyik cipőjét. A magasban állva utoljára búcsút mondott az alant elterülő város fényeinek, majd a mélybe vetette magát – valószínűleg azonnal szörnyethalt az zuhanástól. A 24 éves színésznő holttestét két nappal később találta meg egy környéken túrázó nő, aki Peg kabátját és táskáját is meglelte, utóbbiban egy rövid búcsúlevéllel: „Gyáva vagyok. Bocsánat mindenért. Ezt sokkal korábban meg kellett volna tennem, akkor rengeteg szenvedéstől kímélek meg mindenkit. P. E.”

Sokaknak a csillogás, mások számára a tragédia jelképe „Hollywoodland” Getty Images Hungary
Sokaknak a csillogás, mások számára a tragédia jelképe „Hollywoodland” Getty Images HungaryBettmann

A búcsúlevelet közzétette a Los Angeles Times, abban a reményben, hogy valaki azonosítani tudja a rejtélyes öngyilkos lányt: Peg nagybátyja valóban felismerte a színésznő kézírását, és a hullaházban igazolta a holttest személyazonosságát. Az eset óriási sajtóvisszhangot kapott, a tragikus sorsú színésznő Los Angeles-i temetésén tömegek jelentek meg – később Entwistle hamvait az ohiói Glendale-be szállították, és a lány édesapjával közös sírban helyezték örök nyugalomra.

Az ügyet még szomorúbbá teszi, hogy néhány nappal Peg öngyilkossága után levél érkezett nagybátyja címére, melyben egy neves Beverly Hills-i színház és színitanoda főszerepet ajánlott neki új darabjában – a sors pikantériája, hogy a szerep szerint öngyilkosságot kellett volna eljátszania a színpadon.

Máig Peg Entwistle az egyetlen személy, aki a – napjainkban már riasztórendszerrel védett – Hollywood feliratról leugorva vetett véget életének, nem véletlen, hogy alakja rengeteg helyi legendát szült: többen arról számoltak be, hogy egy rejtélyes, ’30-as évekbeli ruhákba öltözött női kísértetalakot láttak az éjszaka sötétjében a felirat környékén, mások váltig állítják, olykor elegáns parfüm szagát érezni a Beachwood kanyon és a közeli Griffith Park levegőjében. 2014 szeptemberében, a tragédia nyolcvanadik évfordulóján mintegy száz ember gyűlt össze egy közeli parkolóban, ahol vacsora és ital társaságában ünnepélyesen végignézték a Tizenhárom nőt – a szervezők az eseményből származó bevételeket a színésznő emlékére egy öngyilkosság-megelőzéssel foglalkozó alapítványnak adományozták.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra