A mandarinhal épp olyan veszélyes, amilyen gyönyörű

tcs cover

A mandarinhal színpompás külseje valójában veszélyre hívja fel a figyelmet.

A Csendes-óceánban őshonos, a Rjúkú-szigetek déli partjaitól Dél-Ausztráliáig elterjedt mandarinhal különleges szépsége miatt mind a búvárok, mind az akvaristák körében népszerű halfaj. A part menti zátonyokat és védett lagúnákat kedvelő mandarinhalak változatos színeikkel jól illenek a korallzátonyok tarka világába. 

Mindegyik példány saját, egyedi mintázattal rendelkezik. A mandarinhalak különlegessége, hogy azon kevés fajok közé tartoznak, amelyek képesek kék pigmenteket termelni cianofóra nevű sejtjeiknek köszönhetően. Kicsi, mindössze nyolc centiméter hosszú halak. A hím példányok nagyobbak és hosszabb hátúszóval rendelkeznek, mint a nőstények. 

A mandarinhal az akvaristák kedvelt halfaja
A mandarinhal az akvaristák kedvelt halfajaWindzepher / Getty Images Hungary

A mandarinhalak alkonyat környékén a legaktívabbak, ilyenkor apró rákokra és más kisebb gerincesekre vadásznak, vagy ikrákkal és a zátonyban fellelhető növényekkel táplálkoznak. Különleges táplálékigényük miatt nehezen élnek meg fogságban, ennek ellenére az akvaristák kedvelt halfajai közé tartoznak. 

Bár sokan tartják őket akváriumban, nem veszélytelen állatok. A testükön található apró tüskék toxikus nyálkát termelnek, amely megvédi őket a ragadozóktól – és az emberektől, akik meg szeretnék fogni vagy netán enni őket. Azonban míg más állatok számára a színes kültakaró egyet jelent a veszéllyel, mi hajlamosak vagyunk félreérteni és vonzónak találni ezt a jelzést. 

Ha érdekelnek a természet csodái, olvass bele előző cikkeinkbe is!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra