Matild és a végzetes cigaretta – varázslatos időutazás a Ferenciek terén

A Ferenciek tere emberemlékezet óta a ferenceseké volt, már 1250 és 1260 között felépült itt a Szent Péterről elnevezett gótikus kápolna és rendház, amelyet később templommá alakítottak. Az Árpád-korban a tér helyén egy vizesárok húzódott, ami a városfalat vette körül. A templom 1541-ben dzsámivá alakult, egészen a törökök kiűzéséig. Mostani nevét 1874-ben kapta, jóllehet a 18. században is így nevezték, csak németül: Franziskanerplatznak. Egy még régebbi időszakban Barát térként szerepel egyes térképeken, így ugyancsak az egyházhoz köthető.

Az Erzsébet híd impozáns kapui

A névcserék korszaka ezzel nem ért véget. Volt, amikor a jelenlegi Ferenciek terének egy része Kígyó tér volt – erre utal a mai Kígyó utca is –, hogy aztán több évtizedig Apponyi tér néven emlegessék. 1953-tól Felszabadulás térnek hívták, egészen 1991-ig, a mai idősebb generáció tagjai közül még ma is sokan így emlegetik. Találkozunk a Felszabon – ez volt a jelszava azoknak, akik innen indultak esti találkára az Egyetem presszóba vagy a Metró együttes közeli klubjába.

Mindig fontos közlekedési csomópontnak számított, főleg miután megépült a régi Erzsébet híd – és már itt is vagyunk a Klotild-paloták születésénél. A két jellegzetes angol neobarokk, eklektikus épület Budapest látképéhez olyan szorosan hozzátartozik, mint a budai Vár vagy a Parlament épülete. A Klotild- és a Matild-paloták a Rákóczi út felől nézve ma is az Erzsébet híd impozáns kapuját alkotják.

Millenniumot  követő századfordulón József Károly főherceg neje, Klotild Mária főhercegné kezdeményezésére pályázatot írtak ki az akkori nevén Kígyó téri építkezésre. Az Erzsébet híd tervezett építése miatt az 1880-as években lebontott házak helyén felszabadult telkeket a főhercegi család megvásárolta.

A megbízást Korb Flóris és Giergl Kálmán kapta meg. Giergl tervezte egyebek között a Zeneakadémiát is, valamint több palotát és kórházat, miközben szenvedélyes utazó, sportoló, író és szőnyegszakértő is volt. A tiroli származású Györgyi–Giergl művészcsalád tagjai között egyébként építész, festő, fényképész és üvegműves is akadt. Kálmán a Műegyetemen és a berlini Kunstakademie-n folytatta egyetemi tanulmányait, amelyet egyéves németországi gyakorlat követett. 1889-ben Hauszmann Alajos tervezőirodájában kezdett dolgozni. Hauszmann a New York-palota és az Igazságügyi palota tervezésébe, valamint a Budavári Palota bővítésébe is bevonta a fiatal, tehetséges Kálmánt és másik tanítványát, Korb Flórist. A két építész 1893-ban alapított saját irodát.

1909
1909Magyar Földrajzi Múzeum / Kerekes J. Zoltán / FORTEPAN

Zsolnaytól Róth Miksáig

A Klotild-palotákba 1902-ben a kor leggazdagabb emberei költöztek be, hiszen a több száz négyzetméteres lakások ablakából csodálatos kilátás nyílt. A századforduló legtehetősebb ügyvédjei, arisztokratái, politikusai és nyugalmazott katonatisztjei és családjaik leltek itt otthonra. A földszinten éttermek, ékszerboltok, divatszalonok és bankfiókok nyíltak, az első és a második emeleten pedig irodák és műtermek: itt működött Hollenzer László fényképész szalonja is.

A tükörszimmetrikus házakat egy akkoriban még újdonságnak számító technikával építették: vasszerkezettel, amit faragott kőburkolattal takartak el. Budapesten az elsők között szereltek be ide liftet. A lakásokat Zsolnay cserépkályhák fűtötték, az üvegablakok Róth Miksa műhelyéből kerültek ki. A 48 méter magas saroktornyok csúcsát József Károly főherceg koronájának felnagyított másai díszítik.  

Hogy miért éppen Matildnak nevezték el az egyik épületet, arról sok találgatás folyt. Három nő viselte csupán a Habsburg-családban ezt a nevet. Az első Matild a Habsburgok között egy 1251 és 1304 között élt bajor hercegné volt, a második 1849 és 1867 között élt, és amint azt a krónikák feljegyezték, mindössze 18 éves volt, amikor egy színházi előadás előtt titokban el szeretett volna szívni egy cigarettát, ám dohányzást tiltó apja rányitott, és a sebtében háta mögé rejtett cigaretta lángra lobbantotta a ruháját. A lány az így szerzett súlyos égési sérülésekbe végül belehalt. A harmadik Matild jóval az épületek átadása után, 1906-ban született, Mária Valéria kilencedik gyermekeként. 

Állítólag a Matild egyszerűen azért terjedt el a köznyelvben, mintegy megkeresztelve a másik palotát, mert hangzása emlékeztet a Klotildra. 

A paloták 1929-ben
A paloták 1929-benPesti Brunó / FORTEPAN

A paloták előtt annak idején két szobor magaslott: a déli előtt 1908-tól Werbőczy Istváné, az északi előtt pedig Pázmány Péteré, utóbbit 1914-ben állították fel. Mind a két szobor tagja volt annak a tíz szobornak, amit a magyar főváros a királytól kapott ajándékba. 

Önkiszolgáló étterem, kaszinó, galéria

A II. világháború alatt mindkét épület tetőzete súlyosan megrongálódott. Az északinak a Váci utca felőli szárnya komoly sérüléseket szenvedett, de az ötvenes években valamelyest helyreállították.

Akkor vált igazán fontos közlekedési csomóponttá a hely, amikor a II. világháborúban felrobbantott régi Erzsébet híd helyén 1964-ben megépült az új. Később, amikor átadták az M3-as metró egyik állomását, módosították a felszíni közlekedést és a tér képét.

A hatvanas évek második felétől önkiszolgáló étterem működött a patinás Belvárosi Kávéház helyén, amelyet hajdanán a több generációra visszamenően vendéglátós Rónai család üzemeltetett. A műanyag tálcákkal imbolygó vendégek közül bizonyára sokan nem tudták, hogy itt alkotta meg Krúdy a Szindbádot, és hogy milyen neves írókból, költőkből, képzőművészekből álló társaság gyűlt itt össze nap mint nap. Ez volt az a kávéház – és ezt az információt emléktáblán is olvashatjuk –, amely Budapest ostroma után először megnyitott. 

1977-ben mindkét épületet műemléknek nyilvánították, és részei az UNESCO világörökségének is.

1962
1962Budapest Főváros Levéltára / Városrendezési és Építészeti Osztályának fényképei / FORTEPAN

Sokáig működött itt kaszinó-mulató, valamint a Budapest Galéria kiállítóterme. A rendszerváltás után az északi palota a Posta kezébe került. 2012 februárjában új korszak kezdődött a Klotild életében: a felújítás után itt nyílt meg az ötcsillagos Buddha Bar Hotel.

Kate Beckinsale latexben indult vérfarkasvadászatra

A sokáig – részben – üres neobarokk paloták romantikája a hollywoodi rendezők képzeletét is megragadta. Nem tudni, ki adta az ötletet Len Wisemannek, a 2003-as Underworld rendezőjének, de kísérteties vámpírtanyát varázsolt a Klotild-palotából: innen indult vérfarkasvadászatra – talpig latexben – Kate Beckinsale.   

Mások, nem filmes stábok tagjai is szívesen túráztak volna a sokáig teljesen üres emeleteken, de ahhoz túl veszélyesnek nyilvánították a sérült épületrészeket, és az itteni irodákban dolgozók meg a lakástulajdonosok sem örültek volna neki. 

Sok évet kellett várni, hogy elinduljon, majd be is fejeződjön a másik, a Matild-palota rekonstrukciója. A nyitás pár napon belül várható. Az enteriőr megtervezését a tulajdonosok az MKV Designra bízták, amelynek alapítója és ügyvezető igazgatója, Maria Vafiadis szerint „a dizájnnarratíva, amelyet erre a csodálatos palotára alkottunk meg, a helyi kultúrában gyökerezik, és a projekt minden elemét átjárja”.

A szálloda varázslatos időutazásra kalauzolja a palota kapuin belépőket. A történelmi bejárat passzázsát porcelánelemekből álló csillár ékesíti, a hagyományos magyar Zsolnay kerámiaművészet tiszteletére. Az egész épületben felbukkannak a türkiz, az arany és a réz árnyalatok, amelyek átgondolt színpalettája, a tervezők szándéka szerint, Budapest ikonikus épületeinek színárnyalatait, valamint jellegzetes háztetőit tükrözi vissza. A lobbyban a belépőket a főhercegné portréja és történelmi fotók gyűjteménye fogadja, amelyek betekintést engednek Budapest történelmébe és a régi palota mindennapjaiba. A középpontban egy elegáns, egyedi csillár emlékeztet arra a gyönyörű ékszerre, amelyet a Habsburg-család nőtagjai hordhattak.

A szálloda vendégei 111 elegánsan berendezett szoba és 19 fejedelmi lakosztály közül választhatnak, amelyek többsége gyönyörű kilátást biztosít a városra. A szálloda 4 vendégszoba-kategóriát kínál, amelyek mindegyike a főhercegné érdeklődési köréből, életstílusából és a 20. század eleji Budapestből merít ihletet. A legtöbb vendégszobának óriási a belmagassága, és a mesteremberek munkáját dicsérő különleges részletgazdagságot ígér, szecessziós hatásokkal. Finoman kidolgozott, kézműves, népi motívumokkal díszített fejvégek, tradicionális magyar, halszálkamintás parketta, hímzett párnák és elegáns kristálylámpák ékesítik a szobákat.

A Klotild-paloták 1918-ban, háttérben a régi Erzsébet híd
A Klotild-paloták 1918-ban, háttérben a régi Erzsébet hídWikimedia Commons

A Magyarország hagyományos termálfürdőit idéző, spastílusú fürdőszobák mindegyike olasz, öntött fürdőkádakkal és esőzuhannyal lett felszerelve. Pazar aranydíszítések, türkiz üvegmozaikok, hatalmas fehér márványlapok ékesítik a fürdőt, ahol dupla mosdókagyló és padlófűtés emeli a fürdést igazi luxusélménnyé.  

A wellness- és sparészleg a magyar fürdők világát és élményeit idézi meg, hagyományos termálvizes kezeléseivel és hammam rituáléival ébresztve fel az érzékeket. A Duna-parti hattyúk által ihletett fürdő belső dizájnja, fehér falaival, aranyozott díszítéseivel és fehér márványpadlózatával nyugodt oázisként várja a feltöltődésre vágyókat. Az aktív kikapcsolódást keresőket teljesen felszerelt, modern edzőterem várja.

Az egyedülálló Maria Klotid Royal Suite a főhercegné privát apartmanját idézi meg. Tágas hálószobával, fürdőszobával, nappalival és külön dolgozószobával rendelkezik, bútorzata a modern és antik elegye. Az elegáns csillárokkal, kézzel készített üvegmozaikokkal és fapadlózattal megálmodott tér a térség kézműves mesteremberei előtt tiszteleg. Igény esetén a lakosztály két további szobával egybenyitható, így tágas, három hálószobás apartmanná alakítható.

Aki az Oscar-díjasoknak főz

Ami igazi szenzáció, és amiről már a média is beszámolt a közelmúltban: a nyáron megnyíló Matild-palota gasztropápája Wolfgang Puck lesz.

Az osztrák származású Puck, a világ egyik legtekintélyesebb fine dining séfje már gyerekkorában elkezdett főzni édesanyja oldalán, aki szintén séfként dolgozott. Ösztönzésének köszönhetően tizennégy évesen elkezdte kitanulni a szakácsmesterséget. Fiatal szakácsként Franciaország legnevesebb éttermeiben helyezkedett el, beleértve a párizsi Maxim’s-ot, a monacói Hotel de Paris-t és a Provence-i 3 Michelin-csillagos L’Oustau de Baumanière-t. 24 évesen Wolfgang megfogadta egy barátja tanácsát, és Európát elhagyva az Egyesült Államokba költözött. Hosszú évek óta ő állítja össze az Oscar-díj-átadó fogadások menüjét.

A Matild-palotát az üzemeltetők a belvárosi társasági élet új központjának szánják, és belföldi vendégekre is számítanak. Az épületben kap helyet a Spago by Wolfgang Puck, amely modern dizájnnal, lenyűgöző lounge résszel és a Duna utcára nyíló óriási terasszal várja majd a betérőket. A Spago a törekvések szerint ötvözi majd a világhírű szakember kaliforniai gasztrostílusát, a tehetséges hazai séfek tudását és a magyar konyhaművészeti hagyományokat.

Az épületben ősszel nyíló Matild Café & Cabaret Európa egyik ikonikus történelmi kávéházának, az eredetileg 1901-ben alapított Belvárosi Kávéháznak az újragondolása, amely egykoron Budapest legkedveltebb társasági helyszíne volt. A The Duchess rejtett italbárjából páratlan kilátás nyílik az Erzsébet hídra, a Dunára és a Gellért-hegyre. Az italbárt is a főhercegné hajdani ötlete ihlette, akinek megbízásából kiegészítették anno a palotát, egy rejtett tetőrésszel, amely a dekadens mozgalom találkahelyéül szolgált.

Mentesen főzni könnyű!

 

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra