Minden magyar gyerek imádja, de Amerikába csak becsempészni lehet: a kindertojás furcsa titka

GettyImages-107826010

A probléma a kindertojásba rejtett játékkal van – az amerikai gyerekek nem ismerik ezt a klasszikus finomságot.

Nincs olyan kisgyerek, akinek ne csillanna fel a szeme a kindertojás szókapcsolat hallatán: nem is csoda, hiszen a lehető legjobb dolgokat egyesíti. Finom csokoládé, valamint egy aprócska játék, amely ugyanakkor meglepetés. Mi nem is látunk benne semmi ártalmasat, Amerikában azonban nem lehet kapni a finomságot, csak annak Joy változatát.

Életeket akart menteni a törvény

A probléma gyökere egy 1938-as amerikai törvény: ennek értelmében nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni az USA-ban, amelynek van nem ehető része. A csokitojás közepén található, narancssárga műanyag tokba bújtatott játék pedig egészen biztosan nem tekinthető ehetőnek. A szemfülesek most biztosan azt kérdezik:

no jó, de akkor pálcikás jégkrémet vagy nyalókát miért ehetnek az amerikai ovisok is?

Amennyiben a nem ehető komponensnek szerepe van az elfogyasztás közben, maradhat – a pálcikák pedig a jégkrém vagy a nyalóka fogásához elengedhetetlenek, míg a kindertojás játéka teljesen öncélú.

A kindertojás csokijával nincs problémájuk az amerikaiaknak, csak a műanyag tokba rejtett játékkal
A kindertojás csokijával nincs problémájuk az amerikaiaknak, csak a műanyag tokba rejtett játékkalalexsfoto / Getty Images Hungary

A törvény egyébként nem csak úgy, teljesen ok nélkül született: kiváltója az Elixir Sulfanilamide esete volt. Harold Watkins vegyész egy olyan szulfanilamidot tartalmazó, torokgyulladásra használható készítményt akart létrehozni, amely folyékony. Ehhez dietilénglikolt használt – a vegyület a fagyállóban is megtalálható és nagyon toxikus, így amikor a készítmény tesztek nélkül a piacra került, több gyermek halálát okozta. Roosevelt elnök az ilyen eseteket akarta megakadályozni az 1938-as élelmiszer-, gyógyszer- és kozmetikai törvénnyel, mely a mérgező anyagok használatát tiltotta –, és a biztonság kedvéért a nem ehető tárgyakét is.

A feltételezés szerint mindezen túl a tojásba gyanútlanul harapó gyerekek akár meg is fulladhatnának a játékot rejtő toktól, ezért inkább távol tartják tőlük ezt a fajta nyalánkságot.

Veszélyes a kindertojás csempészése

Persze azok az amerikaiak, akik jártak már országuk határain kívül, megismerhették, és akár gyermekeikkel is megismertethették a tojásokat, amelyeknek komoly feketepiaca alakult ki az Államokban. Nem nagyon érdemes ugyanakkor kindertojás-csempészetbe fogni, mivel igencsak borsos ára lehet a dolognak. 

Ha a vámosok valakit kinderrel kapnak el, akár 2500 dolláros, azaz mintegy 785 ezer forintos bírsággal is sújthatják – tojásonként.

Egy Jo Wos nevű csempészt állítólag arra kényszerítettek a vámosok, hogy ha meg akarja tartani a játékokat, meg kell ennie a csokoládét – nem dobhatta ki, húsz tojást etettek meg vele a vámosok.

Amíg ez a törvény életben van, addig az amerikai gyerekeknek marad a Kinder Joy, amelyben a tojás két különböző felében található egymástól elzárva az ennivaló és a játék. Ez a termék egyébként eredetileg a melegebb éghajlaton fekvő piacokra készült mint kevésbé olvadós változat. Egy kifejezetten meleg éghajlatú ország, Chile azonban szintén betiltotta a tojást akkor, amikor törvényellenessé tette az egészségtelen dolgok eladására irányuló kereskedelmi trükköket. A tojásba rejtett játékot pont ilyen trükknek vélték.

Sokféle meglepetést rejthet az édesség
Sokféle meglepetést rejthet az édességpicture alliance / Getty Images Hungary

Játékok ezrei kerültek már az édességbe

A világ többi részének gyermekei eközben vígan élvezik a tojásba rejtett ajándékokat. Jelenleg évente nagyságrendileg 3,5 milliárd tojást gyártanak, a tojás pedig 1972 óta létezik, több ezer ajándéktípus került már annak belsejébe. Leggyakrabban műanyag figurák, de fából, sőt, fémből készült játékok is kerültek már az édesség belsejébe. A figurák a gyerekeknek játékot, a gyűjtőknek valódi szenvedélyt jelentenek – a félelem keveseknek jut eszébe a kindertojásra gondolva.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra