„Nehéz éjszakára számítunk” - Katerina Kijevből számolt be a jelenlegi helyzetről

GettyImages-1372742387

Kijev, de egész Ukrajna lakossága is felfoghatatlanul szörnyű órákat él meg - a főváros ostromgyűrűbe került a háború második napján. Katerina Kijevben éli át az ostromot: elmondta nekünk, milyen körülmények közt történik mindez.

Már Magyarország irányába is megindult az Ukrajnából érkező menekültek hulláma – a csütörtök hajnali, első orosz támadások után sokan próbálták meg mihamarabb elhagyni az országot csak a háborús helyzet, vagy esetleg a hadkötelezettség elől is menekülve. Az ATM-ekből elfogyott a készpénz, az üzletek nem fogadnak el bankkártyát, a benzinkutakon nincsen üzemanyag, tudtuk meg menekülni próbálóktól – az első napi helyzet még csak ilyen volt, péntekre azonban még rosszabbra fordultak az állapotok.

Bombazápor Kijev környékén

„Folyamatosan a bombák zaját hallgatjuk. Reggel az egyik egy hatalmas lakóházra zuhant, nem messze a testvérem otthonától” – mesélte a Díványnak Katerina, aki azon kevesek egyike, akik nem hagyták hátra az ukrán fővárost a harcok kezdetekor. Elmondása szerint környékéről nagyon sok ember távozott, ő azonban nem tette ezt, és nem is tervezi. „Kennelünk van kutyákkal, és lovaink. Nem hagyhatjuk őket magukra” – fogalmaz.

Háborús állapotok Ukrajna fővárosában
Háborús állapotok Ukrajna fővárosábanNurPhoto / Getty Images Hungary

Katerina elmondása szerint 

megállás nélkül zajlanak Kijev körül a harcok,

nagyon nehéz éjszakára számít. Az ő lakhelyének környékén bezárt minden bolt, de a legérzékenyebben az érintette, hogy gyógyszert sem tud venni sehol. „Nagyon rossz érzés volt, hogy nincsen egyetlen nyitva tartó gyógyszertár sem” – mondja.

Katerina férje is háborúba készül

Kijev ostrom alatt
Kijev ostrom alattKaterina saját felvétele

Ukrajnában a tartalékosokat már két napja behívták a hadseregbe, a péntek hajnali kijevi támadásokat követően pedig arra szólították fel a lakosságot, hogy kövessék az orosz csapatok mozgását, és tegyenek jelentést arról, illetve házi készítésű Molotov-koktélokat is tartsanak készenlétben. Katerina férje is készen áll arra, hogy bevonuljon harcolni, de ez ettől még elrettentő lehetőség.

Beszélgetésünk közben folyamatosan fotókat és videókat küld nekem a helyzetről: az egyik felvételen a harkivi gyermekkórház közelében közlekedő autó kamerájából követhetem figyelemmel én is, ahogyan a havas táj fehérjét és az ég szürkéjét időről időre narancssárga torkolattűz világítja meg. A testvére lakhelyének közelében lebombázott fotókon tízemeletes, részben kiégett ház látható: fénycsóvaként világít az éjszakában az épület, ahonnan elmondása szerint 150 embert menekítettek ki, közülük nyolcan sérültek meg, van köztük igen súlyos állapotú sebesült is.

Ukrajna egyedül maradt

Bombák zaját hallgatják egész nap
Bombák zaját hallgatják egész napKaterina saját felvétele

Katerinát a nyugati országok ellenlépései nem győzték meg – azt mondja, azok félhetnek Putyintól, és ha korábban Ukrajnát közelebb engedték volna az uniós tagsághoz, most talán háború sem lenne.

Neki személy szerint egyébként nincsen B terve, nem tud sehová elrejtőzni. Amikor arról kérdezem, mit gondol, elesik-e Kijev, válasza optimista: azt reméli, nem.

„Az embereink úgy harcolnak, mint az oroszlánok. Szabadok akarunk maradni”

– mondja. Elmondása szerint egyébként nagyon sok orosz barátja van, akik most folyamatosan bocsánatot kérnek tőle azért, ami éppen történik, de tenni nem tudnak semmit, mert félnek attól, hogy tiltakozásuk börtönbe juttathatja őket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra