Nyomás alatt az izraeli Vaskupola: így teljesített a drónok ellen

K EPA20231010219
Olvasási idő kb. 4 perc

Az izraeli védelmi rendszer egyik legfejlettebb része a Vaskupola, mely a legfrissebb hírek szerint ismét sikerrel védelmezte az országot. Utánajártunk, miként működik.

A világ egyik legfejlettebb légvédelmi rendszerének tartják az izraeli Vaskupolát, mely a legfrissebb adatok szerint az elmúlt órákban mintegy 200 iráni drón és rakéta ellen vette fel a harcot, sikerrel. 

Irán szombatról vasárnapra virradóan a legfrissebb tudósítások szerint mintegy 200 drónt és cirkálórakétát lőtt ki Izraelre. A támadást már napok óta sejtették, az egész világ feszülten figyelte, vajon bekövetkezik-e. 

Az izraeli haditengerészet Vaskupola légvédelmi rendszere Haifa kikötőjében 2019. február 12-én
Az izraeli haditengerészet Vaskupola légvédelmi rendszere Haifa kikötőjében 2019. február 12-énJack Guez / MTI / EPA

Próbára tették az izraeli Vaskupolát

A több mint egy évtizede működő Vaskupola a világ egyik legfejlettebb védelmi rendszere, mely legalább 10 rakétavédelmi ütegből áll, amelyeket Izrael-szerte stratégiai pontokon helyeztek el. A radarok a mesterséges intelligencia segítségével derítik fel és elemzik az ország légtere felé közeledő objektumokat és azok feltételezett becsapódási helyét. A rendszer ezután elfogó rakétákat lő ki a bejövő rakétákra, amennyiben azok lakott területet találnának el. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy egyszerre több beérkező rakétával szemben is képes védelmet nyújtani. A Vaskupola elsődleges feladata, hogy minden, a Gázai övezetből és Libanonból érkező fenyegetést elhárítson.

Kialakításában az Egyesült Államok is segédkezett, de nem csak ők, hanem például Kanada és Magyarország is vásárolt már belőle légi védelme biztosítására. A magyar Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében hazánk tizenegy lokátort szerzett be, az első idén márciusban érkezett meg Magyarországra. 

Ian Boyd, a Coloradoi Egyetem Nemzetbiztonsági Kezdeményezések Központjának igazgatója a Wired elemzésében összegezte mindazt, amire jelen támadás esetén számítani lehetett.

"Az egész rendszert az alacsonyan repülő, gyorsan mozgó rakéták ellen tervezték. Egy drón valószínűleg lassabban repül, mint a rakéták, így bizonyos szempontból könnyebben kezelhető a fenyegetés - nyilatkozta. A szakember szerint a helyzetet az teszi bonyolultabbá, ha a drónok olyan alacsonyan repülnek, hogy a radar nem tudja őket észlelni, ám a legnagyobb kihívást mégis a mennyiség jelentheti az izraeli légvédelem számára. Hiába rendelkeznek többszáz elfogórakétával, az iráni drónok olcsó előállíthatósága miatt könnyen túlterhelhetik a Vaksupolát Ian Boyd szerint, akárcsak október 7-én. Mint azóta kiderült, ez nem történt meg, Izrael győzelmi jelentést tett közzé nemrég. 

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője vasárnap reggel bejelentette, hogy az Izrael ellen indított rakéták és drónok kilencvenkilenc százalékát elfogták. A harminc robotrepülőgépből huszonötöt számoltak fel a levegőben, és a több mint százhúsz ballisztikus rakéta közül is csak néhány ért földet Izraelben, kisebb károkat okozva a Nabatim légibázison.

Három vonalas rendszer védi az országot

Nem a Vaskupola az egyetlen légvédelmi vonala a közel-keleti országnak, azon kívül a Dávid parittyája és az Arrow is hatékonyan részt vesz a légi támadások elhárításában. Míg a Vaskupola csak a rövid távú rakéták elfogására képes, a védelem második vonala,  a David’ Sling  - Dávid parittyája - a közepes hatótávú, illetve a ballisztikus rakétáktól védi Izraelt. A harmadik védeni vonal az Arrow, ennek a feladata a nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták elhárítása.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek