Szófejtő: Már az ókori görögök is idegen tollakkal ékeskedtek, amikor mások érdemeivel dicsekedtek

Idegen tollakkal ékeskedik – mondjuk arra az emberre, aki más érdemeit, gondolatait, ötleteit a saját magáénak szeretné feltüntetni és így kivívni társai elismerését. A népszerű szólás évszázadok óta a magyar köznyelv része, de vajon miért éppen tollakat tulajdonít el idegenektől a hazug módon dicsekvő személy?

A szólás eredete az ókorra vezethető vissza: a legendás görög fabulaköltő, „a mesék Homérosza”, Aiszóposz (Ezópus) egyik történetében gyökerezik, amely Heltai Gáspár átdolgozásában a 16. században jutott el Magyarországra. A mese főszereplője egy holló, aki megutálva saját fajtáját, pávatollakkal díszíti fel magát és a pávák közé megy. Elvegyülése azonban nem bizonyul túl sikeresnek, a pávák ugyanis észreveszik a csalást és felháborodásukban nemcsak a pávatollakat szedik le róla, de még a saját tollait is kitépik. A pórul járt madár a sajátjai közé sem tud visszatérni: a hollók szintén megutálják és kiközösítik árulóvá lett társukat.

A mese hamar elterjedt hazánkban, ezt bizonyítja, hogy több eltérő változatban is ismertté vált az idők során. Matkó István református lelkész, egyházi író a 17. század második felében varjút és galambtollakat említ, kortársánál, a szintén református lelkész-íróként ismertté vált Czeglédi Istvánnál pedig az alábbi sort olvashatjuk: „Ím, meghökkente ez hely, s a lúdként nem lün módon a darutollban való piperében” (idézi O. Nagy Gábor nyelvész).

Formailag hasonló, de alapvetően eltérő jelentésű szófordulat a napjainkban elterjedt, kissé trágár más farkával veri a csalánt: ez esetben az illető nem más dicsőségében sütkérezik, hanem valaki más kárára kíván elvégezni, elintézni egy kellemetlen, hátrányos dolgot, például rábeszél valakit egy kockázatos befektetésre, amelyben őt nem, csak a szerencsétlen áldozatot érheti anyagi kár.

Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el sorozatunk előző részeit is!

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra