Ez az utolsó nyár, amikor még kunával fizethetsz – 5+1 tipp a horvát nyaraláshoz

GettyImages-1306382040
Olvasási idő kb. 7 perc

2023. január 1-től már hivatalosan is euróval fizethetünk Horvátországban, két héttel később pedig teljesen kivezetik a kunát fizetőeszközként. Szóval a korábbi alkalmakról a következő nyaralások reményében megőrzött kunákat most már tényleg ideje elkölteni. Máris mutatunk néhány tippet, ahol élmények kíséretében szabadulhatsz meg tőlük, családdal, barátokkal, kettesben.

Mostanában megszokhattuk, hogy folyamatosan változnak a külföldi utazásokkal kapcsolatos körülmények, elsősorban a járvány miatt, de most egészen más szempontot is figyelembe kell venni a Horvátországba utazóknak, a kuna helyett ugyanis jövő év elején bevezetik az eurót. Mivel mi, magyarok, már korlátozás nélkül utazhatunk be, nem okozhat gondot, hogy ezen a nyáron utoljára autentikus, „kunás” élményekben legyen részünk a szomszédos országban. A Horvát Idegenforgalmi Közösség az országban rendszeresen megtartott fesztiválok újjáéledésére és továbbgazdagodására hívta fel a figyelmet, ezért nyaralási tippjeink között több ilyen esemény és helyszín is szerepel.

1. Funtana, Dinopark

A földtörténeti időrendet szem előtt tartva első utunk Funtanába vezet, ahol a 65 millió évvel ezelőtt kihalt dinoszauruszok világába csöppenhetünk a Dinoparkba látogatva. Már a bejáratnál monumentális és élethű lények köszöntenek, erőteljes hangot hallatva, hogy aztán odabent változatos élményekben legyen része minden korosztálynak. Alapvetően családi programról van szó, de a szülők nem csak szemlélői lehetnek az élményeknek. Van kisvonat, minihullámvasút, állatsimogató, de lehet íjászkodni, találhatunk büfét, ahol akár dinófalatkákat is kérhetünk, és ha mázlink van, a Dino Dome aréna élő előadásai közül kifoghatjuk az igen frappáns nevű Istriana Jones kalandjait is.

A közelben, 50 pernyi autóútra van Pula (lásd lejjebb), és onnan már csak egy ugrás egy kiváló homokos strand az Isztriai-félsziget déli csücskében, Medulinban.

2. Pula, amfiteátrum (Pula Music Week, június 30. – július 6.)

Időben jóval közelebb van hozzánk, de még így is bő két évezrednyi történelem tanúja Pula városa. A Kr. e. 2. században a rómaiak által alapított városban Augustus császár idején kezdték építeni az arénát, de a végső méretét Vespasianus idején nyerte el. Rejtély, hogy egy 5000 fős településnek miért volt szüksége egy több mint négyszer akkora befogadóképességű amfiteátrumra, amelyik egyébként a hatodik legnagyobb a világon. Viszonylag jó állapotban maradt ránk, bár egy alkalommal Velencébe akarták szállítani az utolsó kődarabig, de egy szenátor mindezt megakadályozta.

Az amfiteátrumon kívül még jó néhány római kori emléket kereshetünk fel, például a Herkules-kaput, vagy az Augustus-templomot, de a keresztény kultúra is számtalan szép épülettel képviselteti magát a városban (pl. Szent Antal-templom).

A hely önmagában is izgalmas egész nyáron, de a hab a tortán: ha június 30. és július 6. között látogatsz el Pulába, az amfiteátrumban rendkívüli zenei élményben lehet részed, ugyanis ekkor kerül megrendezésre a Pula Music Week. A zenei fesztiváloknak egyébiránt rendkívül széles a választéka idén nyáron is Horvátországban, a Pag szigeti Zrće beachen júniustól szeptemberig szinte megállás nélkül zajlanak majd a könnyűzenei rendezvények.

Pulában is érdemes elidőzni nyáron, hogy megszabaduljunk kunáinktól
Pulában is érdemes elidőzni nyáron, hogy megszabaduljunk kunáinktólRatnakorn Piyasirisorost / Getty Images Hungary

3. Nemzetközi Gyermekfesztivál, Šibenik, június 18. – július 2.

Az először 1958-ban megrendezett fesztivál hamar jelentős nemzetközi eseménnyé vált, és azóta is a nyár ezen szakában a város összes terét és utcáját uralják a világ különböző pontjairól idesereglett gyermekek. A programot többek között utcaszínház és zenei előadások, képzőművészeti kiállítások és tematikus szimpóziumok teszik színessé.

A város nevezetessége a számtalan templom közül kiemelkedő Szent Jakab-katedrális. Ha körül szeretnénk nézni a környéken is, Šibenik éppen félúton helyezkedik el Zadar (Zára) és Split között, egy-egy órányi autóútra tőlük.

Idén még fizethetünk kunával Šibenikben a nemzetközi gyermekfesztiválon
Idén még fizethetünk kunával Šibenikben a nemzetközi gyermekfesztiválonInternational Children’s Festival

4. Reneszánsz Fesztivál, Kapronca (Koprivnica), augusztus 18–21.

Éppen akkortájt, amikor államalapításunkat ünnepeljük, Kaproncán a városi erődfalak maradványai történelmi és turisztikai látványosságnak adnak otthont. 15 európai ország több mint 1300 jelmezes résztvevője idézi fel történelmi hűséggel a késő középkori életet, ehhez kapcsolódóan lovagi tornát rendeznek, autentikus középkori zene szól, és a gasztronómiai élvezetek is visszavezetnek a korszakba.

A város központja az egykori vár helyén áll, amelyet fokozatosan beépítettek, majd szinte teljesen lebontottak. Az egyik legszebb városi főtérrel büszkélkedhet Kapronca a kontinentális Horvátország területén. Zágráb autóval másfél órára található, kicsit közelebb helyezkedik el abban az irányban Máriabeszterce, a legnagyobb Mária-kegyhely Horvátországban.

Idén még fizethetünk kunával a kaproncai Reneszánsz Fesztiválon
Idén még fizethetünk kunával a kaproncai Reneszánsz FesztiválonMarijan Susenj – Koprivnica tourist board

5. Špancirfest, Varasd (Varaždin), augusztus 19–28.

Az 1999 óta megrendezésre kerülő 10 napos esemény neve láttán a németesek joggal fognak gyanút: bizony, ez egy utcai fesztivál, ahol a legkülönfélébb látványosságok között sétálgathat az idelátogató mintegy 100 000 vendég. Erre a 10 napra Varasd utcái a zene fővárosává, a színház királyságává, valamint a szépművészet és a szépség birodalmává változnak át. Koncertek, kiállítások, utcai előadóművészek, bábosok, zsonglőrök, akrobaták nyűgözik le az érdeklődőket, miközben több mint 200 gasztrohely – köztük a borváros – gondoskodik róla, hogy senki ne térhessen haza éhesen-szomjasan.

Varasdon sétálgatva idén még elköltheted a megmaradt kunákat
Varasdon sétálgatva idén még elköltheted a megmaradt kunákatMario Knor - Varaždin tourist board

Kapronca 52 percnyi autózásra van Varasdtól, vagyis az éppen augusztus ezen részében zajló Reneszánsz Fesztivállal összeköthető a program. De nagyon közel van Csáktornya (Čakovec) is, a költő-hadvezér Zrínyi Miklós szülővárosa, ahol emlékoszlopot emeltek tiszteletére.

+1. Hum, a világ legkisebb városa

Bár lakossága csekély (2011-ben 30 fő volt) az Isztriai-félsziget északi részén található Humnak, a kis területű középkori település városias jellege mind a mai napig megmaradt. Nevezetességei a Szent Jeromos-temetőkápolna és a Mária mennybemenetele plébániatemplom. A középkori városfal megmaradt részeit beépítették a lakóházak falaiba. Hum közigazgatásilag Buzet városához tartozik.

A világ legkisebb városában idén nyáron még elköltheted a maradék kunádat
A világ legkisebb városában idén nyáron még elköltheted a maradék kunádatullstein bild / Getty Images Hungary

Délnyugat felé Pazin fél óra kocsival. A pazini várkastélyból szökik meg Sándor Mátyás Jules Verne regényében, ennek apropóján minden évben június 26-án Verne-napot tartanak a városban. Abbázia (Opatija) 46 percnyi autóút kelet felé, a város történetének számtalan magyar vonatkozása van.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek