Ez volt a menü a világ leghírhedtebb börtönében az 50-es években: megirigyelhetnénk a választékot

GettyImages-515485514
Olvasási idő kb. 2 perc

A börtönkosztról minden bizonnyal az az elképzelésünk, főleg, ha az 1950-es évek élelmiszer-választékára gondolunk, hogy meglehetősen szegényes. A világ leghírhedtebb fogháza, az Alcatraz választéka azonban megdöbbentően egészséges táplálékot biztosított a raboknak ekkoriban, egy átlagos napon is.

Ma már nem zárnak senkit az apró, San Francisco melletti szigeten felhúzott erődbörtönbe, az Alcatrazba, azonban évtizedeken keresztül őrizték itt a leghírhedtebb bűnözőket. Bár már az 1800-as évek végén fegyintézményként funkcionált, modernebb formáját az 1900-as évek eleji átépítésnek köszönhette.

Az átépítés célja az volt, hogy a legnotóriusabb bűnözők megbüntetésére alkalmas, szigorúan őrzött börtönt alakítsanak ki azok számára, akiket nehezen tudtak kordában tartani a többi fegyházban. Legendás maffiavezérek, például Al Capone, de kisstílű, ám fegyelmezetlen gengszterek is kerültek ide az évtizedek során. Egyszerre maximum 336-an éltek a rácsok mögött. Bár híre a közvélemény szemében szörnyűséges volt, a rabok sok esetben kifejezetten kérték, hogy itt tölthessék le szabadságvesztésük idejét. Az alábbi menüt látva talán kicsit meg is érthetjük, miért. 

A hírhedten fegyelmezett börtönben jól éltek a rabok

Az Alcatrazban raboskodó elítéltek egy napi menüjéről egy 1956-ban készült fénykép tanúskodik. Eszerint aznap reggelire egy pár frankfurtit, azaz virslit ettek mustárral, chilit petrezselymes burgonyával, sült savanyú káposztával és vajas répával. A desszert banánpuding volt. Az étlapon vacsoraként frankfurti tekercs szerepel, ez egyfajta hájas tésztába tekert virsli. Emellé kenyér és tea is járt az 50-es évek közepén.

Összehasonlításként érdemes a mai magyar börtönmenüt is figyelembe venni, miért is lehetett ez a menü kiemelkedő. A Magyar Helsinki Bizottsághoz beérkezett tavalyi panaszok értelmében hazánk fegyintézeteiben korántsem tartják ilyen jó koszton az elítélteket.

„Az élelmezés: párizsi vagy virslidarabkák 2-2 db, készítik sótlanul, íztelenül adják. Kétnaponta kb. 2 evőkanál félnyers vagy péppé főzött marháknak való táprizs van “ebédre” valami piros lével leves helyett. Vacsorára hetente 4-5x 50 g csirke- vagy sertésmáj. Amikor túrós batyu lett volna vacsorára, az ételosztók ellopták, és helyette 1 db főtt tojást adtak. Így kb. 2-3 nap van, amikor eszek. Általában a reggelimet teszem el estére, hogy legalább este egyek valamit” — állt egy rab tavalyi levelében. 

Ebben a cikkünkben az Alcatraz leghíresebb fogvatartottjának életét mutatjuk be, olvass tovább!

Ez volt Al Capone igazi neve: a legendás gengsztert végül adócsalásért ítélték elEz volt Al Capone igazi neve: a legendás gengsztert végül adócsalásért ítélték el

Al Capone és a maffia működéséről sokaknak van ismerete a róla készült filmeknek köszönhetően. De milyen volt gyermekként a legendás gengszter?

Tovább olvasom

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek