Ez az állat szó szerint halhatatlan: saját hamvaiból képes regenerálódni

A Földközi-tenger parányi, de annál rendkívülibb lakója olyan tulajdonsággal bír, amelyre az emberiség az idők kezdete óta vágyik.

A világ legidősebb embere, Jeanne Calment 122 évesen hunyt el. A világ legidősebb teknősbékája, Jonathan 189 évet élt. A világ legidősebb fája, Prometheus, a simatűjű szálkásfenyő pedig immár több mint 4900 éves. Nagy számok ezek, mégsem érhetnek fel bolygónk talán legpáratlanabb élőlényének lehetséges életkorával. A Turritopsis dohrnii, azaz a halhatatlan medúzaként is emlegetett, mindössze 4,5 milliméter nagyságú élőlény ugyanis biológiailag halhatatlan. 

De mit is jelent a Földön, a szénalapú élet világában halhatatlannak lenni? Ahhoz, hogy megértsük, hogyan lehet képes a Turritopsis dohrnii akár az idők végezetéig vígan úszkálni a Földközi-tengerben, meg kell ismernünk a medúzák fejlődési fázisait. A szexuális szaporodás során világra jött lárvák a vízben sodródva megtapadásra alkalmas felületet (sziklafalat vagy követ) keresnek maguknak, ahol aztán a kökörcsinre emlékeztető polippá válhatnak. Ha a körülmények adottak, a medúza, az általunk legismertebb alakjában, bimbózás útján válik le a polipról. 

A halhatatlan medúza mindössze 4,5 milliméter nagyságú
A halhatatlan medúza mindössze 4,5 milliméter nagyságúIan Gavan / Getty Images Hungary

Ezeknek az áttetsző ernyőként lebegő csalánozóknak az élettartama néhány órától pár hónapig terjedhet. De nem úgy a halhatatlan medúzáé! A Turritopsis dohrnii ugyanis környezeti stressz, betegség, veszély vagy a magas kor hatására, akár a főnixmadár, saját hamvaiból éled újjá. Regenerációja során a tenger fenekére süllyed, és a sejtjei differenciálódásának és megfiatalodásának nevezett folyamat alatt formátlan csomaggá válik, majd visszatér polip alakjába.

Az állat, jelenlegi ismereteink alapján végtelenszer regenerálódhat, vagyis biológiailag halhatatlan. A Turritopsis dohrnii vizsgálata ma nagyban segítheti az emberi öregedéssel, rákbetegségekkel és őssejtekkel kapcsolatos kutatásokat. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra