Elon Musk csipet ültetne az emberi agyba, a cél a gerincsérültek segítése

GettyImages-88402178
Olvasási idő kb. 3 perc

Dédunokáink történelem-tananyagának valószínűleg már része lesz Elon Musk munkássága. Legtöbb projektje először sci-finek hangzik, aztán csak nézünk, mint a moziban, amikor meg is valósítja azokat. Kezdeményezései ugyanakkor mindig valami jó ügyet szolgálnak. Most csipet ültetne az emberek agyába, gyógyászati céllal.

Megszoktuk már, hogy az amerikai multimilliárdos, mérnök, feltaláló, üzletember és álmodozó Elon Musk újabb és újabb extrém ötletekkel áll elő, amitől tátva marad az ember szája. Aztán, amikor ezekből lesz is valami, akkor még inkább csodálkozunk.

Egyre több Tesla gurul az utcákon, és már meg se fordulunk utánuk, mint néhány évvel ezelőtt.

Ez kipipálva, Mr. Musk.

Űrmánia

Négy kvázi civil utassal a fedélzetén megtörtént az első űrkiruccanás is 575 km magasba, ahol az űrtársasutazás csapata 3 napot töltött súlytalanságban. Férfiak és nők egyenlő arányban képviseltették magukat a kiránduláson, volt Irakban szolgált veterán pilóta, rákból felgyógyult fiatal lány és online versenyen az út nyertesévé vált személyzeti tag is a SapceX Crew Dragon fedélzetén. Mi ez tehát, ha nem az igazi megvalósult amerikai álom? Elon Musk megvalósult amerikai álma, hiszen a kilövő állomáshoz (a Falcon–9 típusú rakétához) ráadásul egy Tesla Model X szállította a „legénységet”.

Tehát ez is pipa, Mr. Musk!

Az egyik legnagylelkűbben adományozó milliomos
Az egyik legnagylelkűbben adományozó milliomospicture alliance / Getty Images Hungary

A következő nagy dobás hosszas előkészületek után 2022-re volt időzítve. Ez az elgondolás mozgásukban korlátozott embereknek nyújthat segítséget.

Az agycsip

Az a „baj” az ilyen projektekkel, hogy közönséges földi halandóként nehéz megértenünk pontosan, hogyan is működik valójában. Mindenesetre, lefordítva érthetőre, nagy vonalakban arról van szó, hogy egy agyba ültetett kis csip nem meggyógyítani lesz képes a súlyos gerincvelősérült betegeket, hanem életminőségükön tud majd javítani azáltal, hogy gondolatvezérelt módon tudnak bizonyos eszközöket működésbe hozni, fizikai érintkezés nélkül.

Robotok végzik majd a műtétet
Robotok végzik majd a műtétetpeterschreiber.media / Getty Images Hungary

Kicsit tudományosabban: egy Link nevű modul felerősít és továbbít bizonyos neurális ingereket a hozzá kötött elektródák segítségével, és vezeték nélkül tud kapcsolatba lépni külső eszközökkel. A szerkezetet töltéséhez sem szükséges csatlakoztatni sehova. A tervek szerint a csipimplantátumokat robotok ültetik majd az emberi agyba, a beavatkozással szemben támasztott rendkívüli precizitás igénye miatt. Az előkészítési szakasz kísérletei majmokon ígéretes eredményekkel kecsegtetnek.

Hajrá, Mr. Musk!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek