Szófejtő: A fába szorult féreg valójában nem is féreg

GettyImages-WL003477

Ordít, mint a fába szorult féreg – mondjuk, ha valaki kegyetlenül, kétségbeesetten, velőtrázóan ordít. A nem éppen kellemes szituációra használt közkeletű szólásnak látszólag semmi értelme: hogyan lenne képes egy féreg ordítani? A megfejtés az állatvilág teljesen más részén keresendő.

A régi magyar nyelvben és némely tájszólásban a féreg szó „kártékony vadállatot” jelentett, főleg a farkast nevezték így őseink – magyarázza O. Nagy Gábor –, a fába szorult féreg pedig hasonló képzetet jelöl, mint a verembe esett farkas, vagyis a csapdába került fenevad keserves vívódását örökíti meg.

De vajon milyen fába szorulhatott bele a farkas, hogy ennyire kínkeservesen ordít? A nyelvész szerint a szólásban szereplő fa valójában egy régi állatcsapda lehetett: Erdélyben például vaddisznót fognak régi, kivágott fa törzsébe épített csapdával, amely akkor lép működésbe, ha a gyanútlan vad rálép a korhadt fára. Ukrajnában, Svéd- és Finnországban egy háromhegyűre kifaragott és függőlegesen felállított csapdával fogják a rókát és a farkast: a deszka középső, legmagasabb hegyére tűzik a csalétket, amelynek eléréséhez az állat felugrik a deszkára, így mellső lába beszorul a deszka három csúcsa között lévő két hasadékba.

Idehaza főként veremcsapdát állítottak az Alföld nádasaiban meghúzódó farkasok elfogására: a néha több öl mélységű farkasverem fenekéről hegyes karók meredeztek felfelé, az ezekbe belezuhant, felnyársalt vadállat ordítását valószínűleg messziről hallották, ami hozzájárult máig népszerű szólásunk keletkezéséhez és elterjedéséhez.

Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el  sorozatunk előző részeit  is!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra