Miért van a Kálvin térnek lyuka? Illetlen épületek a nagyvilágban

Catedral de Oakland (4734075798)
Szabó Rozália

A fallikus szimbólumokként értelmezhető, magasba törő toronyházaknak időnként „női” párja is akad. Összeállításunkban pajzán asszociációkra alkalmat adó épületeket veszünk sorra.

A 177 méter magas Crain Communications Building 1984-ben épült, és Chicagói Vaginaépület néven vonult be az amerikai köztudatba. A 49 emeletes felhőkarcoló becenevét minden bizonnyal rombusz alakú tetejének köszönheti, és a szóbeszéd szerint azért tervezték ilyenre, hogy ellensúlyozza a felhőkarcolók általában véve erősen fallikus jellegét. 

A kaliforniai Oaklandben található Krisztus a Fény (Christ the Light) katedrális számtalan asszociációt ébresztett már. Tervezője, Craig Hartman a keresztény halszimbólumot (ichtys) látja bele, többek szerint méhkasra, püspöksüvegre vagy atomreaktorra hasonlít. De leginkább talán mégis egy óriási, üvegből és fémből épült női nemi szervre. 

A Spaceport America elölnézetből
A Spaceport America elölnézetbőlDavid Lienemann / Getty Images Hungary

Amerika első kereskedelmi űrállomása is meglehetősen sajátos formájú. A Spaceport America alakja állítólag az ötletgazda, Richard Branson brit milliárdos űrturisztikai vállalata, a Virgin Galactic logóját akarta utánozni. A Virgin Galactic a lakossági űrutazásban látja a jövőt, és Branson rengeteget költött rá, hogy megelőzze a szintén hasonló terveket dédelgető Elon Muskot és Jeff Bezost – kétséges, hogy ez sikerül-e, mindenesetre az űrállomásra sem sajnálta a pénzt: az építkezés közel 220 millió dollárba került. A tervező egyébként ugyanaz a Foster+Partners volt, akik a híres londoni „uborkát” is megálmodták. 

Az Al Wakrah, a 2022-es katari foci-vb egyik helyszíne belülről
Az Al Wakrah, a 2022-es katari foci-vb egyik helyszíne belülrőlpicture alliance / Getty Images Hungary

Zaha Hadid, a 2016-ban elhunyt iraki származású építésznő tervezte a katari Al Wakrah (Al-Janoub) Stadiont, amely finoman szólva is meglepő asszociációkra csábít. Hadidot saját bevallása szerint a dhow nevű hagyományos vitorlás hajó formája ihlette meg, amit a térségben évszázadok óta használnak a halászok. Szándékai szerint a stadion a „Katar múltja és progresszív jövőképe közötti kapcsolatot szimbolizálja”. Az építész visszautasította a pajzán asszociációkat, és a Time magazinnak adott nyilatkozatában felháborodását fejezte ki azok felé, akik szerint „bármi, amin lyuk van, vaginára emlékeztet”. 

Pekingi látkép, bal szélen a CCTV épületei
Pekingi látkép, bal szélen a CCTV épületeiDuKai photographer / Getty Images Hungary

A Kínai Központi Televízió székházá t sem kímélte az internet népe: vécén ülő alakhoz, óriási alsónadrághoz hasonlították az absztrakt épületeket. Később azzal vádolták az építész Rem Koolhaast, hogy szándékosan tervezte az épületet és a melléképületet úgy, hogy egy péniszre és egy előtte térdelő nőre lehessen róluk asszociálni. Koolhaas viszont azt állítja, hogy a CCTV épületének „nincs rejtett jelentése”. Szintén Kínában, Hangzhou városában található az  O-Tower,  az OPPO nevű okostelefon-gyártó cég székhelye. Az épületet tervező dán építészcsoport egy végtelenjelet szeretett volna megörökíteni, de egyesek szerint az épület újabb lépés afelé, hogy megtörje a klasszikus fallikus toronyházak hegemóniáját. Bármire is hasonlít, az összkép  meglehetősen futurisztikus .

Nápolyban járva érdemes megtekinteni a Monte St Angelo metrómegálló épületét, Anish Kapoor és Amanda Levete alkotását. Elképzelésük szerint a metrómegálló a „szépség és célszerűség szintézise, drámai, erőteljes és ősi” megjelenési formában, de az összes eddig felsorolt épület közül talán erről asszociálhatunk leginkább vaginára, a kép itt tekinthető meg róla. 

Végül, de nem utolsósorban, vessük vigyázó szemünket Budapestre, azon belül is a Kálvin térre. Aki arra jár, bizonyára feltűnt már neki az aluljáró falán lévő dombormű, ami egy függőleges nyílás a falba vájva. Közelebbről megnézve pedig az is kiderül, hogy egy macska ül mellette. Az alkotó Illés Gyula, aki az 1794-ben lebontott Kecskeméti kapu és az itt húzódó hajdani városfal emlékére komponálta alkotását, amely a város megállíthatatlan terjeszkedését szimbolizálja. (Azt pontosan nem látjuk, hogyan.) A macska pedig az alkotó Maci nevű cicája – egy igazi pussycat. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra