Az Európai Unió Bizottsága 2024. július 30-án hirdette ki a Bizottság azon rendeletét, amely módosítja az egyes élelmiszerekben előforduló nikkel felső határértékeit – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.
Élelmiszereket szabályoz az EU
A döntés hátterében a hatóság által elfogadott frissített kockázatértékelés áll, amely kimutatta, hogy a nikkel jelenléte az élelmiszerekben és az ivóvízben krónikus és akut egészségügyi hatásokat is kiválthat.
A legkritikusabb krónikus hatásként a vetélés lehetősége is felmerült.
A hatóság javaslata alapján ezért az emberi egészség védelmének érdekében a nikkel maximális megengedett szintjét élelmiszerekben 13 μg/ttkg tolerálható napi bevitelként határozták meg.
A régiek még forgalomban maradhatnak
Figyelembe véve, hogy a rendelet hatálya alá tartozó élelmiszerek egy része hosszú ideig tárolható vagy hosszú eltarthatósági idejű termékekké dolgozható fel, a bizottság lehetővé teszi, hogy az új rendelet alkalmazásának napja előtt jogszerűen forgalmazott élelmiszerek továbbra is forgalomban maradhassanak.
Az új rendelet az EU hivatalos lapjában való kihirdetést követő huszadik napon, azaz 2024. augusztus 20-án lép hatályba, a szabályt azonban 2025. július 1-jétől kell alkalmazni. Ettől a naptól kezdve az élelmiszeripari szereplőknek biztosítaniuk kell, hogy termékeik megfeleljenek az új nikkelhatárértékeknek.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés