18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Nem tudtak enni adni nekik, inkább eladták a gyerekeiket

Fénnyel írt történelem

four children for sale 1948

Minden idők egyik leghíresebb szociofotóján négy szomorú tekintetű kisgyerek ül egy ház bejárata előtti lépcsőn, édesanyjuk pedig szégyenkezve fordul el az objektív tekintetétől, ugyanis a gyepen egy nagy méretű tábla hirdeti: „4 children for sale, inquire within”, vagyis „4 gyerek eladó, érdeklődjön odabent”. Miért kényszerült hasonló drasztikus lépésre a képen látható asszony, kik voltak az eladósorba került gyerekek, és tényleg pénzért árulták őket? A kép hátterében meghúzódó történet legalább annyira tragikus, mint maga a fotó.

Nem tudták etetni a gyerekeiket, drasztikus lépésre szánták el magukat

A híressé vált felvétel 1948. augusztus 5-én készült Chicagóban, és ugyan sokan arra gyanakodtak, hogy megrendezett képről, átverésről lehetett szó, a kíméletlen valóságot ábrázolja: az akkor 40 éves, korábban szénszállító teherautó-sofőrként dolgozó Ray Chalifoux és 24 éves felesége, Lucille mindketten állás nélkül maradtak, és pénz hiányában már jó ideje nem fizettek lakbért, ezért a családot a kilakoltatás réme fenyegette.

Az asszony fiatal kora ellenére a párnak már négy közös gyereke született – a 6 éves Lana, az 5 éves RaeAnn, a 4 éves Milton és a 2 éves Sue Ellen –, és úton volt az ötödik csemete is, a kilátások viszont rendkívül borúsak voltak, a szülők ezért szégyenteljes és drasztikus lépésre szánták el magukat, pénzért cserébe idegeneknek ajánlották fel a kicsiket, akiket ők hamarosan már nem tudtak volna etetni. Az „akciót” megneszelte egy indianai újság fotóriportere, aki Chicagóba utazott, ellátogatott a Chalifoux család otthonához, és elkészítette a híres-hírhedt felvételt, melyet hamarosan országszerte több száz másik napilap is leközölt: a fénykép nagy visszhangot keltett, és számos olvasó jelentkezett, hogy pénzadományokkal segítse a bajba jutott családot.

„4 gyerek eladó, érdeklődjön odabent…”
„4 gyerek eladó, érdeklődjön odabent…”www.rarehistoricalphotos.com

A család helyzete azonban a jótékony felajánlások dacára sem változott, ezért a gyerekek néhány éven belül mégis másokhoz kerültek: Lanát, Sue Ellent és 1949-ben született legfiatalabb öccsüket, Davidet törvényesen adoptálta egy-egy házaspár, RaeAnn-nek és Miltonnak azonban illegálisan, pénzért találtak új szülőket, fejenként 2-2 dollárért. A „vásárlók” eredetileg csak a kislányt akarták elvinni, Milton azonban annyira keservesen zokogott, amikor húgát elszakították tőle, hogy úgy döntöttek, őt is megveszik a szüleitől.

Folyamatos bántalmazásban volt része az eladott gyerekeknek

A két megvásárolt gyerek élete ettől kezdve maga volt a pokol: kiskoruktól kezdve nevelőszüleik farmján kellett robotolniuk, gyakran súlyosan megverték őket, éjszaka pedig egy pajtában aludtak, patkányok között, leláncolva. Kamaszkorában RaeAnnt egy férfi elrabolta, megerőszakolta, és teherbe ejtette; a lány egy egyedülálló anyák számára létesült otthonban szülte meg gyermekét, akit elszakítottak tőle, örökbe adtak, őt pedig visszaküldték a farmra. 17 évesen a lány önszántából otthagyta nevelőszüleit, és önálló életet kezdett, családot alapított, távol a gyerekkori borzalmaktól.

Bátyjának kevésbé sikerült maga mögött hagynia a gyerekkor szörnyűségeit: alig húszévesen verekedésbe keveredett egy rendőrrel, letartóztatták, a szakértők pedig skizofréniát és erőszakra való pszichés hajlamot állapítottak meg nála, így néhány évre elmegyógyintézetbe került.

RaeAnn és Sue Ellen 2013-ban
RaeAnn és Sue Ellen 2013-banwww.rarehistoricalphotos.com

Nem sokkal a gyerekek örökbe-, illetve eladása után Ray Chalifoux lelépett otthonról, magára hagyva Lucille-t, aki hamarosan újra megházasodott, második férjétől négy újabb lánygyermeke született, akiket nem löktek el maguktól, hanem normálisan felneveltek. Az elmegyógyintézetből való szabadulása után, 1967-ben Milton visszatért Chicagóba, és egy időre édesanyja új családjához költözött, mostohaapjával azonban nem volt felhőtlen a viszonya, és miután a két férfi összeverekedett, kiadták az útját.

Az elszakított testvérek közül hárman, RaeAnn, Milton és David később is tartották egymással a kapcsolatot, a két jobb helyre adoptált nővér sorsa azonban sokáig ismeretlen volt előttük: végül a 2000-es években az internet segítségével bukkantak rá elvesztett testvéreikre, akik közül már csak Sue Ellen élt, Lana 1998-ban rákbetegségben elhunyt. A testvérek sohasem rejtették véka alá – érthető módon – negatív véleményüket vér szerinti szüleikről: Sue Ellen szerint a legjobb dolog, ami édesanyjával történhet, hogy a pokol tüzén ég el, David ugyanakkor főként édesapjukat okolta a történtekért, aki öt gyereket nemzett egy nála majdnem húsz évvel fiatalabb nőnek, majd amikor szorult a helyzet, egyszerűen lelépett, és sorsára hagyta a családot.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra