A legendás töltött kosárkák históriája a lisszaboni Jeromosok kolostorában kezdődött, az itt élő szerzetesek különleges terméke a legtöbbször porcukorral és fahéjjal szórt ízcsoda. A pastel de natát 1837 óta készítik Portugáliában, amely azóta is közkedvelt édesség. A Jeromosok által kifejlesztett titkos receptet ma is ugyanúgy sütik, mint közel kétszáz évvel ezelőtt. A pékek kizárólag kézzel és hagyományos módszerekkel hajlandók elkészíteni ezt a finomságot, ami elmondásuk szerint,
ma is a korhű portugál édességkészítés egyedi ízét kínálja.
Csodát alkottak a történelem borzalmai
Felvetődik a kérdés: miként lehetséges, hogy éppen egy kolostorban jelent meg ez a különleges édesség? A válasz roppant egyszerű, ugyanis a kolostor egy cukornád-finomító közelében fekszik.
Így aztán, amikor a napóleoni háborúk a 19. század közepén a kolostorra is kihatással voltak – megrongálták azt, a szerzeteseket pedig nagy éhezés és elszegényedés környékezte – a szerzetesek hasznot húztak a közelükben lévő sok cukorból és süteményt gyártottak belőle. A finomság gyorsan fogyott, belopta magát a portugálok szívébe.
Többféle formában is készítik az édességet
A portugál pékek ugyan szinte kizárólag a hagyományos eljárás szerint készítik el ezt a különleges leveles tésztás desszertet, a világ cukrászai azért igyekeznek még többet kihozni ebből az egyszerű, de nagyszerű süteményből.
Kívül ropogós, belül krémes, a tetején pedig tökéletesen karamellizált – ez a hagyományos pastel de nata, aminek már világszerte sikere van. A kreatívabbak, mindamellett, hogy követik a hagyományos receptet, formájában alakíthatják át a süteményt. A leveles tészta formázhatóságának köszönhetően többféle alakot is ölthet a kész sütemény, például virágot.
A gyümölcsimádók kedvéért alkottak olyan verziót is, amely tartalmaz egy réteg lekvárt is, ami nemcsak plusz ízt, de egész mást tartást is kölcsönöz a süteménynek.
Ez még inkább kívánatossá és különlegessé teszi.
A vegánokra is gondoltak, ugyanis a fenntarthatóság jegyében megalkották a tej- és tojásmentes változatát a süteménynek. A jellegzetes sárgás színét ezúttal nem a tojás, hanem a kurkuma adja meg. Ezen változat elkészítésekor feltétlenül készüljünk fel arra, hogy a látvány nem feltétlenül tükrözi majd az eredeti édességet küllemben, hiszen teljesen más állagú és színű anyagokkal dolgoznak.
puratos.pt
Meghódította az egész világot
A pastel de nata tehát egyértelműen mondható a portugál gasztronómia ékkövének. Ez a sütemény nemcsak ma járja be a világot, de már a 19. században is meghódította egész Portugáliát és annak gyarmatait.
Nem csoda tehát, hogy az egyik legismertebb és közkedveltebb recept világszerte, hiszen már jóval az internet előtt meghódította az egész bolygót, Brazíliától egészen Kínáig.
Ha egy hazai kedvenc ízünkről is szívesen olvasnál, ajánljuk figyelmedbe e cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés