Ha ezt csinálod az autópályán, nagy bírság vár

GettyImages-1557638267
Olvasási idő kb. 2 perc

Az autópályákon való közlekedésnek nem véletlenül vannak szigorú szabályai: azt józan ésszel sem komplikált megérteni, miért tilos például tolatni.

Több száz eurós bírságra számíthat az, aki a magyarok egyik kedvenc tengerparti nyaralóhelyén, Horvátországban mégis belevágna a rizikós manőverbe. A Totalcar arról ír, 390-920 eurós (152–358 ezer forintos) büntetésre is számíthat, aki a tiltás ellenére hátramenetbe kapcsol a sztrádán.

A horvát autópályákon alagutak is segítik a hegyes területeken történő áthaladást: ezekben ugyanígy tiltott a tolatás, de megállni, leparkolni vagy visszafordulni sem szabad. 130-tól 260 euróig (19 500–39 000 forint) terjedhet a bírság, amennyiben valaki ezeket nem tartja be.

Autópályán tolatni veszélyes
Autópályán tolatni veszélyesDusan Ilic / Getty Images Hungary

A lap felhívja a figyelmet arra is, hogy ne csak azért ne tolassunk autópályán, mert

drága lehet a manőver, hanem azért sem, mert kifejezetten veszélyes is.

Mindenkivel előfordult már, hogy elvétette a lehajtót és túlment rajta, de ilyenkor se válaszd ezt a megoldást, még akkor sem, ha azt gondolod, kicsi a forgalom, nem eshet semmi bajod. Bosszantó, ha extra kilométereket kell megtenned a legközelebbi lehajtóig, de ennek ellenére is így cselekedj.

A magyar autópályákon sem tolathatsz

A tolatás természetesen a magyar autópályákon is tilos. A rendőrség korábban a következőket közölte ezzel kapcsolatosan:

  • Soha ne fordulj meg, vagy tolass vissza az autópályán, autóúton: a hazai gyorsforgalmi utakon sűrűn találhatóak különszintű csomópontok, melyeken keresztül biztonságosan lehajthatsz és megfordulhatsz.
  • Ha pihenőhelyet vagy leállóöblöt találsz, állj meg, és itt tervezd meg útvonalad.
  • Ha hírt kapsz arról, hogy a közeledben a forgalommal szemben halad egy jármű, őrizd meg a nyugalmad, lassíts, növeld a követési sávot, sorolj a külső sávba és ne előzz.
  • Ha lehet, várakozz a legközelebbi benzinkútnál vagy pihenőhelynél, amíg elmúlik a veszély.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek