Csontváry drágábban kelt el, mint Liz Taylor 1 millió dolláros nyakéke

GettyImages-515395416 (1)

A világ nagy presztízsű aukciósházainál nem szokatlanok a több százmillió forintnak megfelelő leütések: Elizabeth Taylor egyik nyakéke például 2011-ben 11,8 millió dollárért kelt el, de mi Magyarországon nem vagyunk hozzászokva ezekhez az összegekhez. Tavaly végre több rekord is megdőlt a hazai műkincsárveréseken is, de vajon mi kerül sok tízmillió forintba vagy ugyanennyi dollárba?

A fent említett ékszer-különlegesség igazi kuriózum volt a piacon. A találóan Peregrina, azaz Zarándoknő nevet viselő, 2,5 cm átmérőjű gyöngy sorsát az 1500-as évektől követhetjük nyomon. Akkor még nem nagyon vándorolt gazdáról gazdára, jó volt neki a spanyol királyi udvarban, ami 3 évszázadon át szolgált otthonául. A „zarándoklat” akkor kezdődött, amikor Napóleon testvére értékesítette, és akkor végződött, amikor Liz Taylornak Valentin-napi ajándékként férje, Richard Burton megvásárolta azt. 

Peregrina

Lehet, hogy egyúttal békülési ajándék is volt, a rossz nyelvek szerint ugyanis a viharos kapcsolat sötét felhőit sokszor egy-egy szemtelenül drága ékszer szele tudta csak tovafújni a celebpár feje fölül. Mindenesetre akkoriban Mr. Burton, a legjobban fizetett színészként, megengedhette magának azt a bagatell 37 ezer dollárt, amit akkor kiadott a gyöngyért. 2011-ben ugyanez a gyöngy, egy maga Elizabeth Taylor által tervezett Cartier nyakék foglalatban már 11,8 millió dollárt érő csecsebecse lett egy árverésen.

Az 1 millió dolláros gyémánt

Liz Taylor híres volt ékszerkollekciójáról, az egyik legnagyobb privát gyűjtemény büszke tulajdonosa lehetett, Richard Burton pedig bőkezű férjnek bizonyult.

A 42. Oscar-díj-átadón az 1 millió dolláros gyémánttal 1970-ben
A 42. Oscar-díj-átadón az 1 millió dolláros gyémánttal 1970-benMichael Ochs Archives / Getty Images Hungary

Egy másik, Cartier jegyezte ékszert is magáénak mondhatott, a 69,42 karátos fehér gyémánt nyakéket, amely 1 millió dollárt ért már akkor, amikor a jól menő színész megajándékozta vele kedves nejét. Grace monacói hercegnő szülinapi buliján avatta fel az ékszert Elizabeth Taylor, ahova csak férje révén nyerhetett beengedést, hiszen a hercegnő csak a hozzá hasonlóan a Skorpió jegyben születetteket hívta meg a partira. Liz Halak jegyű volt, de óriási szerencse, hogy Richard a Skorpió jegyhez tartozott.

Érdekes, hogy nálunk éppen a pandémia kirobbanása utáni 2021-es év hozott hatalmas összegű, komoly műkincsek értékesítéséből származó rekordbevételeket.

Hazai csúcstartók

A BÁV aukciósház 2021-ben addigi történetének legnagyobb, 8,27 karátos briliánsgyűrűjét értékesítette 43,2 millió forintért, s ezzel az összeggel a gyűrű elnyerte a Magyarország legdrágább ékszere címet. A nyolcszögletes csiszolású, halványsárga, szokatlanul nagy gyémántú ékszer 18 millió forintos kikiáltási árról tudta feltornásztatni licitálóival az árat a rekordot jelentő 43,2 millió forintos összegig.

2021. világszerte eredményes év volt a műkereskedelemben
2021. világszerte eredményes év volt a műkereskedelembenkrisanapong detraphiphat / Getty Images Hungary

Megdőlt az órarekord is. 16,8 millió forintot adtak egy Rolex GMT-Master II karóráért, és megdőlt a papírrégiségek rekordja is. Korábban Petőfi Sándor egy saját kezűleg dedikált kötete vezette a listát 36 millió forintos eladási árával, de ezt 2021-ben megdöntötték Csontváry Kosztka Tivadar levelei, amelyekben az akkor kezdő festőművész szakmai tanácsokat kér a festészetben már járatosabb és elismert Keleti Gusztávtól. A levelezés korábban Gerlóczy Gedeon birtokában volt, aki a Csontváry-hagyaték megmentőjeként ismert, s ez a tény csak tovább növelte a papírrégiségek értékét, melyek így a 36 millió forintos kikiáltási árról indulva 48 millió forintos árig szöktek fel.

Csontváry több kategóriában is tarolt

Csontváry Kosztka Tivadar nemcsak leveleivel tarolt az elmúlt év aukcióin, de festményei is uralják a rekorderlistát. Csontváry 2021-ben elárverezett Titokzatos sziget című festménye egy másik Csontváry-képet taszított a még mindig igen előkelő, ezüstérmes helyre. A korábbi csúcstartó 100 millióról 240 millióra tudta felküzdeni magát, míg az őt kiütő rekorder a 160 millió forintos kikiáltási árról elérte a 460 millió forintos, szabad szemmel jól, de igen ritkán látható összeget.

Külföldön gyakoribbak az ikonikus alkotások és a hajmeresztő összegek. A Sotheby's 1967-es aukcióján egy Picasso-kép került, például, elárverezésre
Külföldön gyakoribbak az ikonikus alkotások és a hajmeresztő összegek. A Sotheby's 1967-es aukcióján egy Picasso-kép került, például, elárverezésreEvening Standard / Getty Images Hungary

A tavalyi évben 10 festmény is 110 és 460 millió forint közötti áron talált gazdára. Kelen Anna, az idén negyed évszázados Virág Galéria fiatal művészettörténésze és a névadó, alapító Virág Judit lánya úgy véli, ezek a számok hosszú távon is serkentően hatnak majd a magyar műkereskedelemre. A Virág Judit és Törő István által megnyitott, most 25 éves galéria már eddig is sok licitálást zárt rekordösszeggel, s ahogy a példa mutatja, talán a növekvő tendencia további rekordokat eredményez majd a hazai műkincs-értékesítési piacon.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra