A világ legszebb rovara a megtévesztésig hasonlít egy orchidea virágára

tcs cover

A legtöbb rovarfaj nem a szépségéről híres, az Ázsiában honos orchideamanó azonban rácáfol az előítéletekre.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az orchideamanó a világ legszebb rovarai közé tartozik. Nevét az orchidea színeit idéző fehér, rózsaszín és sárga árnyalatairól és a négy hátsó lábán található, karélyos szirmokra emlékeztető lebenyekről kapta. 

Ugyan az orchideamanó rendszertanilag nem tartozik a sáskák rendjébe, sáskaként szoktak hivatkozni rá. Főként méhekkel, lepkékkel, darazsakkal és legyekkel táplálkozik, ami magyarázatot ad különleges megjelenésére is. Álcája segítségével egyszerre vonzza magához zsákmányait, a beporzó rovarokat, és rejtőzik el természetes ellenségei, a madarak elől. Minél fiatalabb egy példány, annál jobban hasonlít egy nyíló virágra. 

Az orchideamanó a megszólalásig hasonlít a névadójára
Az orchideamanó a megszólalásig hasonlít a névadójáraFotó: Moonstone Images / Getty Images Hungary

James O’Hanlon viselkedésetológus munkája során fáradhatatlanul kutatta a rovar élőhelyén található növények között azt az egyet, amelynek virágát az orchideamanó pontosan utánozza. Hosszas keresés után arra jutott, hogy nem egy bizonyos orchidea- vagy más növényfajt másol le, hanem egy átlagos virágot. 

Hiszen míg a növények számára fontos, hogy hasonlítsanak fajtársaikra – a beporzó rovaroknak azonos típusú virágokat kell meglátogatniuk a virágpor átadásához –, az orchideamanók esetében ez lényegtelen: az a rovar, amelyik az ő „szirmain” pihen meg, többé nem poroz be virágot. 

Mustra