A világ legszebb rovara a megtévesztésig hasonlít egy orchidea virágára

tcs cover

A legtöbb rovarfaj nem a szépségéről híres, az Ázsiában honos orchideamanó azonban rácáfol az előítéletekre.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az orchideamanó a világ legszebb rovarai közé tartozik. Nevét az orchidea színeit idéző fehér, rózsaszín és sárga árnyalatairól és a négy hátsó lábán található, karélyos szirmokra emlékeztető lebenyekről kapta. 

Ugyan az orchideamanó rendszertanilag nem tartozik a sáskák rendjébe, sáskaként szoktak hivatkozni rá. Főként méhekkel, lepkékkel, darazsakkal és legyekkel táplálkozik, ami magyarázatot ad különleges megjelenésére is. Álcája segítségével egyszerre vonzza magához zsákmányait, a beporzó rovarokat, és rejtőzik el természetes ellenségei, a madarak elől. Minél fiatalabb egy példány, annál jobban hasonlít egy nyíló virágra. 

Az orchideamanó a megszólalásig hasonlít a névadójára
Az orchideamanó a megszólalásig hasonlít a névadójáraMoonstone Images / Getty Images Hungary

James O’Hanlon viselkedésetológus munkája során fáradhatatlanul kutatta a rovar élőhelyén található növények között azt az egyet, amelynek virágát az orchideamanó pontosan utánozza. Hosszas keresés után arra jutott, hogy nem egy bizonyos orchidea- vagy más növényfajt másol le, hanem egy átlagos virágot. 

Hiszen míg a növények számára fontos, hogy hasonlítsanak fajtársaikra – a beporzó rovaroknak azonos típusú virágokat kell meglátogatniuk a virágpor átadásához –, az orchideamanók esetében ez lényegtelen: az a rovar, amelyik az ő „szirmain” pihen meg, többé nem poroz be virágot. 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra