Miért nem fáznak fel a madarak, ha állandóan mezítláb vannak?

Kis cipőt, kis cipőt! – hajtogatja Móra Ferenc szerint a cinege – pedig valójában nem is fázik a lába. Nem, még akkor sem, ha térdig hóban vagy jeges vízben áll.

Aki valaha evett már csirkecombot, biztos, hogy észrevette, mennyi hús van a lábszárukon. Ha nem eszel húst, csak ezért persze nehogy elmenj a legközelebbi henteshez! Inkább elmondjuk, hogy nagyjából semennyi. Ebből következik, hogy – szemben például a mi lábunkkal – a madarak lába viszonylag kevés olyan sejtet tartalmaz, amiben folyadék lenne.

Oké, folyadékmentes lábak... na és?

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a madarak lábában nem sok minden van, ami megfagyhatna. Persze vér van benne, de az túl gyorsan kering ahhoz, hogy megfagyjon. Ez nyilván nem egyenlő azzal, hogy a madarak lába sosem fázik, csak nem károsodik a szövet.

Hiszen éppúgy, mint a legtöbb melegvérű állat esetében, a madaraknak is meg kell őrizniük a nagyjából 34-44 fokos testhőmérsékletüket, különben kihűlnek. A hőveszteség megelőzése érdekében a madarak tollai felpuffadnak, megtartva maguk között a levegőt, amit ezt követően a testük felmelegít. Így egy meleg levegő alkotta burok veszi őket körül, lekuporodva pedig a lábukat is melegíti.

Van azonban még egy kihűlés elleni trükk a madarak tarsolyában: mégpedig az ellenáramú hőcserélő mechanizmusa. Hogy mi? Várj, már mondom is!

Abban segíthetsz nekik, hogy legyen mit enniük
Abban segíthetsz nekik, hogy legyen mit enniükrotofrank / Getty Images Hungary

A meleg vér egy artérián keresztül kerül a madár lábába, majd egy vénán keresztül vissza a szívbe. Ez eddig teljesen általános, így működik a te lábad is. Azonban, ha te állnál mezítláb a havon, a vér a talpadon keresztül jelentős hőt adna át a hónak, egyre több hideg vér kerülne vissza a szívedbe, és egyszer csak azon kapnád magad, hogy közelebb kerültél a kihűléshez, mint valaha is lenni szerettél volna.

A madarak esetében ez sokkal ritkábban fordul elő, mert a lábukban lévő artériák és erek sokkal közelebb helyezkednek el, szinte átölelik egymást. Tehát, mire a vér eléri a madár talpát, a hőjének nagy részét már átvette a felfelé áramló hideg vér. Így a talpukon keresztül már nem sok hőt veszíthetnek, hiszen azt már felküldték a testükbe. És ha valaha gondolkoztál azon, hogy miért szeretnek a madarak fél lábon állni, hát tessék: ha váltogatják a lábukat, kisebb felületen érintkeznek a talajjal, a felhúzott lábukat pedig melegíti a testük.

Bármennyire is sajnálod télen a madarakat, valójában nincs miért aggódnod. Az evolúciónak olyan pehelytollakat köszönhetnek, amik irigylésre méltó módon tartják a meleget, ráadásul már azt is tudjuk, hogy a csupasz kis lábaikon keresztül sem veszítenek sok hőt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek