Miért van egy aprócska lyuk a szemhéjunk alján?

Olvasási idő kb. 3 perc

Feltűnt már, hogy vajon mit keres egy apró mélyedés az alsó és felső szemhéjad belső peremén? Nem mindenkinél látható egyértelműen, pedig biológiai szerepe van, mutatjuk is, hogy mi!

Állj a tükör elé, és a szempilládnál fogva egy kicsit fordítsd ki a felső szemhéjad! Az orrod felé eső részében, két-három milliméterre a szemhéj szélétől kell megtalálnod egy kis lyukat, majd ennek a párját az alsó szemhéjadon is. Megvan? Gratulálunk, akkor megtaláltad a könnypontodat, azaz latinul a lacrimal punctumodat. Nincs ott semmi? Ne aggódj, az is rendben van. Mérete és láthatósága egyénenként változik: van, akinél egyértelműen látszik, mások hosszas keresgélés után sem bukkannak rá. 

Na jó, de mire való?

A szem anatómiai vizsgálatakor kiderül, hogy a könnymirigyek a felső szemhéj külső széleinél helyezkednek el, ám a felső és alsó könnycsatornák a könnytömlővel és az alatta elhelyezkedő könnyvezetékkel együtt a szemünk belső oldalán foglalnak helyet. A könnymirigy által termelt váladék a felső szemhéjnál található kivezető csöveken át érkezik a szembe. Ahogy pislogunk, a sós víz, összekeveredve az egyéb mirigyek olajos váladékával, az egész szemet megnedvesíti. Az apró kis lyukak a szemhéj szélein a kivezető csatornák, és egyfajta szelepként működnek. Segítenek eltávolítani a felesleges könnyet a szemből a külvilágba és a könnyvezetékeken át a könnytömlőbe, a könnyvezetékbe, onnan az orrnyílásba. Ezért jön könny az orrunkból, amikor sírunk.

Az alsó szemhéjon a legkönnyebb megtalálni
Az alsó szemhéjon a legkönnyebb megtalálniWikimedia Commons/Diogo Melo Rocha

Mi történik, ha nekem nincs olyan?

A könnypontok mérete változatos lehet. Akinek túl kicsik, vagy akár teljesen hiányoznak, esetleg el vannak záródva valamilyen szennyeződéstől, azoknak a szeme állandóan könnyes. A tünetekért a könnycsatornák elzáródása is felelős lehet, ezek az apró járatok a könnyponttól tartanak az orr felé. Gyakori állapot ez újszülötteknél, ilyenkor az orvos egy rövid művelet során átmossa a csatornákat, megszüntetve a dugulást. Felnőtteknél is előfordulhat ilyen sérülés, fertőzés, vagy legrosszabb esetben daganat miatt. 

Azoknál viszont, akik a szem kiszáradásával küzdenek, esetenként aprócska dugókat helyeznek a könnypontokba, így megakadályozva a könny kijutását a szemből. Ritkán ugyan, de néhány embernél az is előfordul, hogy a könnypontok áramlása a visszájára fordul, s a kis lyukakon keresztül könny, más váladék, levegő vagy vér ürül a szembe. Korrigálandó problémaként előfordulhat még a szemhéj kifordulása is, ez esetben a könnypont nem tudja ellátni elvezető funkcióját – ám ez plasztikai műtéttel helyreállítható állapot.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Megtaláltad a könnypontjaidat?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek