A balkezesek agya kész rejtély. Mutatjuk, miért

Kanadai tudósok úgy találták, a balkezesek jócskán alulreprezentáltak az agy működését vizsgáló kutatásokban, holott elméjük több tekintetben is máshogy működik, mint a jobbkezeseké.

Lyam Bailey, a Dalhousie Egyetem kognitív pszichológusa és munkatársai azt vizsgálták, vajon mennyire jelennek meg a balkezesek az agyi képalkotás segítségével végzett kutatásokban, amelyek során az agy felépítéséről és belső funkcióiról nyernek képet a szakemberek. A kérdés azért fontos, mert a balkezesek egyes agyfunkciói, például a nyelvi készségek, máshogy működnek, mint a jobbkezes többség esetében – számol be a nemrég megjelent tanulmányrólResearch Digest.

Alig szerepelnek a kutatásokban

A tudósok pontosan 1008 tanulmányt tekintettek át, melyek 2017-ben jelentek meg a jelentősebb agykutatási folyóiratok hasábjain. Kiemelve azokat a tanulmányokat, amelyekben a kutatók beszámoltak alanyaik domináns kézhasználatáról, úgy találták, az ezekben szereplő 32 ezer résztvevőnek mindössze 3,2 százaléka volt balkezes. Ez jóval kisebb szám, mint az átlagos lakosság körében tapasztalt 10-15 százalékos arány.

Máshogy jár a balkezesek agya
Máshogy jár a balkezesek agyatrack5 / Getty Images Hungary

A balkezesek még kisebb számban jelentek meg azokban a kutatásokban, amelyekben gyerekeket vagy mentális betegségben szenvedőket vizsgáltak. Bailey szerint ennek oka, hogy a kutatók ilyen esetekben örülnek, ha sikerül elegendő számú önkéntest találniuk a kérdéses csoportokból, és nem törődnek azzal, hány jobb- és hány balkezes található a jelentkezők között.

Pedig a balkezesek agya máshogy működik 

Míg a jobbkezeseknél a bal agyfélteke, a balkezesek esetében a jobb agyfélteke a domináns. Előbbit jellemzően a logikus gondolkodással, míg utóbbit a kreativitással, a művészi képességekkel kapcsolják össze. Hagyományosan a bal agyfélteke felel a nyelvi képességekért, azonban a balkezesek 30 százalékánál mégis a jobb féltekében található az agy nyelvi központja. Ez az alapvető, veleszületett különbség alapjaiban befolyásolja többek között egy személy beszéd- és nyelvhasználatát.

Azáltal, hogy a balkezeseket kiszorítják a hasonló kutatásokból, fontos információktól esik el a tudomány – állítja a pszichológus, úgyhogy fontos lenne, hogy a kutatók a jövőben kiegyensúlyozottabb arányban szerepeltessenek jobb- és balkezes résztvevőket a projektjeikben. Így számos, eddig ismeretlen dologra derülhet fény azzal kapcsolatban, miként befolyásolja az agyműködést a kéz- és félteke-dominancia.

Oszd meg másokkal is!
Mustra