Életmentő tetoválással segítenek a magyar tetoválók

Egyre több tetováló vállalja, hogy ingyen készíti el a diabéteszesek egységes tetoválásait, ami akár életmentő is lehet.

Óráról-órára bővül azon tetoválószalonok listája Magyarországon, akik örömmel szálltak be a kezdeményezésbe, melyben egységes tetoválásokat készítenek ingyenesen cukorbetegeknek. A kezdeményezéshez nem csak Magyarországról, de már Európa több pontjáról is csatlakoztak tetoválók. A tetoválás abban segít, hogy rosszullét esetén a segítők vagy a helyszínre érkező mentő azonnal tudja, milyen problémával van dolga.

A cukorbetegség egyre több embert érint, és sokan még mindig azt hiszik, hogy ez a betegség csak az időseket vagy a túlsúlyos embereket veszélyezteti, pedig bárkinél előfordulhat, és gyakran a tünetek sem jelzik teljesen egyértelműen a diabéteszt, pedig a betegség szövődményei miatt nagyon fontos lenne, hogy minél előbb megkezdődjön a terápia, hiszen azzal lehetne javítani azon a borzasztó statisztikán, mely szerint a világon percenként három lábat amputálnak a diabétesz miatt. Ráadásul sok cukorbeteg a mai napig szégyenli betegségét pont az előbb már említett tévhitek miatt, pedig nagyon fontos lenne, hogy a környezete tisztában legyen a betegséggel, így rosszullét esetén sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudnak segíteni. 

Még a legfelelősségteljesebb inzulinadagolás és táplálkozás mellett is előfordulhat, hogy a cukorbeteg hirtelen rosszul lesz. Ez a verejtékezéstől, a hirtelen éhségérzettől, szapora pulzustól egészen azt is okozhatja, hogy a beteg tudata zavaros lesz, és az eszméletét is elveszítheti.

Hipoglikémia akkor alakulhat ki, ha az inzulin beadása után a beteg nem, vagy csak későn evett, ha túl sok testmozgást végzett, vagy véletlenül rosszul adta be magának az inzulint. A ketoacidózis pedig a ketonok (a zsíranyagcsere melléktermékei, például aceton) vérben történő felhalmozódása esetén alakulhat ki, melyet diabéteszben az inzulin abszolút, vagy relatív hiánya okozhat.

shutterstock 325464992
Shutterstock

Mindkét esetben a megelőzés a cél, de ha már bekövetkezett a baj, akkor viszont minél  fontosabb a gyors és szakszerű ellátás.

Ha a beteg családja, ismerősei, kollégái tisztában vannak a betegséggel, akkor sokkal egyszerűbb a szakszerű segítségnyújtás, de a rosszullét nem ennyire kegyes a betegekkel, és akkor is rátörhet, ha mondjuk egyedül sétál hazafelé.

A tünetek között a zavaros tudat, a verejtékezés, az összefolyó beszéd vagy az ingerültség is megjelenik, így a betegek sokszor azért nem kapnak segítséget, mert a környezet elintézi annyival, hogy biztosan részegek vagy valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt állnak. 

Ingyen tetoválás az ország több pontján

Az ingyenes tetoválásról Zsoldos Péterrel beszélgettünk, aki Tatabányán a Rocker Tattoban készíti ezeket a tetoválásokat. "A kezdeményezést Marton István indította el Németországban. Ő csinálta ott az első életmentő tetoválást. Tavaly október környékén kerestem meg Istvánt, hogy csatlakoznék a dologhoz. Meghirdettem Tatabányán a Rocker Tattooban és november óta már már 15 ilyen tetoválást készítettem. Megkértem a vendégeket és az ismerőseimet, hogy ők is osszák meg a diabetikus tetoválást, így jutott el egyre több helyre és ezután jelentkezett az első 3-4 szalon, aki csatlakozott hozzánk Nyíregyházán, Debrecenben, Kapuváron és Budapesten" - mondja Péter, aki néhány napja megosztotta egy cukorbeteg fórumban is, és azóta gyakorlatilag percről-percre nő a kezdeményezés. 

"Meglepődtem milyen sokan jelentkeztek, hogy ők is szeretnének. Létrehoztam egy csoportot annak koordinálására, hogy az országban ki, hova tud menni ingyenesen feltetováltatni ezt a fix mintát. Azóta nap mint nap négy öt újabb szalon csatlakozik hozzánk az ország különböző részeiről. Senkit nem kellett külön megkerestem mindenki lelkesen és önként csatlakozott eddig a kezdeményezéshez. A betegek között is nagyon népszerű több mint kétszázan jelentkeztek az ország minden pontjáról, hogy szeretnének, és ezek csak azok az üzenetek, amikben engem kérdeztek, arról, hogy hol talál megfelelő információt arról, hogy ki és hol készíti el számára ezt a tetoválást"

Egységes a minta

A betegségben Zsoldos Péter is érintett, ezért egy olyan mintát szeretett volna, ami egységes, és ami valóban segítség. "A diabetológusommal beszéltem meg a mintát és egy mentős ismerőssel. Segítettek ,hogy milyen legyen és hogy ha lehet bal csuklóra kerüljön mert ott mérik a pulzust és így biztos hogy azonnal észreveszik amikor valaki rosszul van" - meséli. Kérdésünkre az Országos Mentőszolgálat elmondta, hogy a gyors vércukorszint-ellenőrzés a betegvizsgálati protokoll része, ugyanakkor például a laikusoknak, járókelőknek vagy a rosszullét során a beteg közelében lévőknek nagy segítség lehet egy ilyen információ. 

Mennyi időbe telik, míg elkészül?

Nem egy egész hátas mintára kell gondolni, vagyis tényleg azoknak is abszolút kibírható, akiknek ez az első tetoválása. Aztán ha kedvet kapnak jöhet az egész hát is, de a diabéteszes minta onnantól kezdve, hogy a tetováló felteszi a stencilt, olyan 20-30 perc alatt készül el. 

Mennyibe kerül?

A mintát az összes csatlakozott tetováló teljes mértékben ingyenesen, a maga költségére készíti el. "Marton István dolgozik rajta hogy esetleg a későbbiekben kaphatunk valamiféle TB vagy 1%-hoz hasonló támogatást, de per pillanat ez még nagyon távoli" - mondja Péter, és valóban a Facebook csoportban is szerepel a szabály, miszerint ingyenes a tetoválás. Ha valaki nagyon akar, elfogadnak fealjánlásokat, amit viszont rászoruló családokhoz jutattnak el. Egyébként a tetoválók valóban ott segítenek, ahol tudnak, néhány éve írtunk arról, hogy mellrák túlélőinek is szívesen segítenek masztektómia után

Mit kell még tudni? 

Csak 16 éven felülieket tetoválnak, és a betegnek magával kell vinni az orvosi diagnózisát is. Gyakran felmerül a kérdés, hogy cukorbetegek tetováltathatnak-e, a válasz erre az, hogy igen, sőt azoknak sem kell aggódni, akik egyébként vérhígítót szednek, egy profi tetoválónál ugyanis nincs vérzés, de ha valakinek kétségei vannak, akkor a legegyszerűbb, ha megkérdezi a kezelőorvosát a kis tetoválásáról. 

Hol érhető el? 

A lista tényleg napról napra, sőt gyakorlatilag óránként változik, ezért érdemes belépni a csoportba, hogy minden aktuális információról és új szalonról elsőként értesülj. Hétfőn délben ezek a tetoválók csatlakoztak a felhváshoz, de nem győzzük hangsúlyozni, hogy a lista folyamatosan bővül.

Magyarország

 Németország

Oszd meg másokkal is!
Mustra