Egyre több fiatal nő lesz cukorbeteg. Vajon miért?

A statisztikák szerint hazánkban öt diabéteszes nő közül kettő még termékeny korú és hétből egy születés terhességi cukorbetegséggel társul, a terhesség során jelentkező cukorbetegség esetén pedig a nők mintegy felénél alakul ki a későbbiekben 2-es típusú diabétesz.

Amerikai adatok szerint a 2000-ben született nőknél nagyobb eséllyel alakul ki diabétesz, mint a férfiaknál” – hívta fel a figyelmet Dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke a Diabétesz Világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón. A szakember arra is kitért, hogy a diabétesz egyik leggyakoribb szövődménye, a szívbetegség előfordulása is sokkal súlyosabb a cukorbeteg nőkben, mint a férfiakban: a 2-es típusú diabéteszben szenvedő nők közel tízszer nagyobb valószínűséggel lesznek koszorúérbetegek, mint a betegségben nem érintett társaik.

Szintén a nőket érintő komoly probléma, hogy hétből egy születés terhességi cukorbetegséggel társul és a terhesség során jelentkező diabétesz esetén a nők mintegy felénél alakul ki a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség. Éppen ezért fontos, hogy az anyák a terhesség előtt és alatt is kellő figyelmet fordítsanak a megfelelő étrend és egyéb egészséges életmódbeli szokások kialakítására, valamint a csecsemő- és kora gyermekkori táplálkozásra. 

  • A WHO legutóbbi jelentése szerint az elmúlt harminc évben négyszeresére nőtt a cukorbetegek száma. 
  • Jelenleg közel 200 millió cukorbeteg nő él világszerte, de ez a szám 2040-re várhatóan eléri a 313 milliót is.
  • A diabétesz a 9. vezető halálok a nők körében, világviszonylatban évente több mint két millióan veszítik életüket emiatt.
  • Magyarországon közel 1,5 millió ember érintett valamilyen formában a cukorbetegségben.
  • A Magyar Diabetes Társaság 2014-es felmérése szerint hazánkban a cukorbetegek 54%-a (418 ezer fő) volt nő.

"A cukorbetegség, valamint a terhességi diabétesz szűrését már az egészségügyi alapellátásban be kellene építeni az anya egészségével kapcsolatos beavatkozásokba, így biztosíthatnánk a korai felismerést. Az esetek többségében a terhességi cukorbetegség a szülés után elmúlik, de mind az anya, mind a gyermek veszélyeztetett a túlsúly, a szívbetegség és a későbbi cukorbetegség kialakulása szempontjából” – hangsúlyozta dr. med. habil. Hosszúfalusi Nóra diabetológus, a Magyar Diabetes Társaság vezetőségi tagja, majd hozzátette: azoknak a nőknek az állapotát, akiket várandósság alatti cukorbetegséggel kezeltek, a szülés után is követni kell (az első ilyen mérést a hathetes kontrollnál végzik el), és természetesen a gyermeket is figyelni kell, hiszen az ő esetében is fennáll a kockázat a betegség kialakulására.

shutterstock 299694263
Shutterstock

Dr. Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a cukorbetegség kezelésében kiemelt szerep jut a családnak is. „A család megértő magatartása, támogatása is segíti a betegeket, hogy életmódjuk, étrendjük, társas kapcsolataik harmonikusak legyenek. Ehhez pedig már olyan apró lépések is hozzájárulnak, ha például a családtagok beleélik magukat a beteg helyzetébe, jól ismerik a kórforma részleteit, és az étkezések tekintetében olyan étrendet állítanak össze, amely a család minden tagja számára megfelelő” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége az idei Diabétesz Világnap alkalmából mutatja be és kezdi meg Lépésről lépésre - tudnivalók a cukorbetegségről című edukációs mappájának terjesztését, mely hamarosan elérhető lesz a CEOSZ honlapján is. A diabétesz világnapját november 14-én, az inzulin felfedezője, Frederick Grant Banting Nobel-díjas kanadai orvos születésnapján tartják.

Oszd meg másokkal is!
Mustra