"Én is" - megtörik a csendet a szexuális zaklatás áldozatai

Új irányt vett Harvey Weinstein amerikai filmproducer molesztálási botránya, miután Alyssa Milano színésznő valóságos lavinát indított el "Me too" tweetjével. Mutatjuk a részleteket.

Egyetlen éjszaka alatt elárasztották a Twittert és a Facebookot a "Me too" vagyis "én is" hashtaggel ellátott posztok, amelyekkel többségében nők ezrei, de köztük férfiak is azt jelzik, hogy valamilyen módon szexuális zaklatás áldozataivá váltak. Eddig már több mint négyezren csatlakoztak Alyssa Milano színésznő felhívásához, aki vasárnap egy barátja tanácsára ezzel a tweettel indította el a lavinát: "Ha minden nő, aki szexuális zaklatás áldozatává vált, kiposztolja, hogy "Me too", akkor talán sikerül felhívni az emberek figyelmét a probléma súlyosságára". A kezdeményezés célja az, hogy a szexuális zaklatás áldozatai ne hallgassanak többé, hanem a nyilvánosság erejével próbálják meg felhívni a figyelmet arra, mennyire gyakran fordulnak elő hasonló esetek a munkahelyeken.

Alyssa Milano az egyike annak a több mint 30 színésznőknek, akik az elmúlt másfél hétben kiálltak a nyilvánosság elé és nyíltan beszéltek arról, hogyan zaklatta őket Harvey Weinstein amerikai producer.

Harvey Weinsteinnel másfél hete van tele a sajtó és a közösségi média, miután a New York Times és a New Yorker cikkeiben több A-listás hollywoodi színésznő is őszintén beszél arról, amiről eddig vagy csak pusmogtak vagy amire csak finoman utaltak a filmiparban; arról, hogyan zaklatott fiatal, védtelen nőket a nagy hatalmú producer. A most 65 éves Harvey Weinstein, a Miramax filmstúdió társalapítója, a nevéhez olyan nagysikerű filmek köthetők, mint a Ponyvaregény, a Kill Bill, a Szerelmes Shakespeare vagy Az angol beteg. 

Eddig csendben tiltakoztak

Weinstein neve jó sokszor elhangzott az Oscar-díjátadókon is, a rendezők után a színésznők, színészek általában neki is megköszönték az arany szobrocskát. Nem így Kate Winslet, aki 2009-ben A felolvasóért kapott Oscarját ugyan 19 embernek köszönte meg, Weinsteint azonban – mint utóbb kiderült – szándékosan hagyta ki a felsorolásból, pedig az ő cége finanszírozta a filmet. A színésznő a Timesnak elmondta, hogy "abszolút szándékosan" tette. "Akárhányszor a karrierem során belefutottam Harvey Weinsteinbe, mindig azt mondta, el ne felejtsd kitől kaptad az első szerepedet. Mintha tartoznék neki valamivel. Durva volt és utálatos. Az ügynökömet gyakran ribancnak nevezte" – emlékezett Winslet. 

Angelina Jolie-nak 1998-ban volt "rossz élménye" Harvey Weinsteinnel, és eddig ugyan részleteket nem árult el, de a Timesnak azt mondta, ettől kezdve soha többé nem dolgozott a producerrel, és mindig próbálta figyelmeztetni azokat, akik mégis dolgoztak vele. Weinsteint egyébként nagyjából minden munkatársa enyhén szólva is robbanékony fickónak írja le, de többen is elmondták, hogy valójában egy agresszív állat. Gwyneth Paltrow-nál, Mira Sorvinónál is bepróbálkozott, Asia Argentót pedig konkrétan megerőszakolta. 

Weinstein ellen, aki egyébként tagadja a vádakat és a TMZ.com pletykalap információi szerint viselkedési zavar és szexuális függőség miatt bevonult egy arizonai rehabilitációs intézetbe,  nyomozást folytat a londoni, a New York-i és a Los Angeles-i rendőrség is, a botrány miatt kirúgták a saját cégétől, kizárta az amerikai filmakadémia és a felesége, Georgina Champan is bejelentette, hogy elválik tőle.

A botrány kirobbanása óta egyébként a Marchesa divatház ruháit és ékszereit egyre több sztár bojkottálja és több cég is felmondta velük az együttműködést. 

A Weinstein-botrány kirobbantásában nagy szerepe van Ronan Farrow-nak, Woody Allen fiának, aki tíz hónapos oknyomozás és interjúzás után a New Yorkerben írta meg a zaklatott színésznők történeteit. Ronan Farrow korábban apját vádolta húga, Dylan Farrow zaklatásával. Woody Allen egyébként a Weinstein-ügyről azt mondta, hogy „az ügy nagyon szomorú mindenki számára, akinek köze van hozzá. Tragikus a szegény nőknek, akik belekeveredtek és szomorú Harvey számára, akinek ennyire félrecsúszott az élete.”

A sztárvilág egyik legnagyobb szexuális zaklatási botránya egyébként éppen Woody Allenhez köthető: lánya, Dylan azt állítja, hogy 7 éves korában molesztálta őt a rendező. 

A Weinstein-ügy kapcsán a hétvégén a Facebookján Sárosdi Lilla színésznő, Schilling Árpád felesége is megosztotta 20 évvel ezelőtti élményét, annak reményében, "hogy leleplezzük a magyar Weinsteineket". 

Oszd meg másokkal is!
Mustra