Ezeket a magyar klipeket szerettük 2015-ben

Merítésünk során kihagytuk a zenecsatornák és zenetévék rongyosra játszott kedvenceit, inkább a kevésbé ismert, feltörekvő vagy rétegzenét játszó bandák munkáiból válogattunk. De ne aggódjon, találhat itt érdekességeket akkor is, ha a mainstreamet szereti, nem szabtunk szigorú műfaji határokat.

1. Megkorbácsolt pap és garázspunk

Dope Calypso: Goodbye Monkey

Kezdjük az utóbbi idők egyik legszórakoztatóbb magyar klipjével, a Dope Calypso Goodbye Monkey-val. Szabó Áronnak, a videó rendezőjének nem ez az első ütős videója, augusztusba került fel például a YouTube-ra a Babel együttes Out of Reach című klipje is, amit szintén ő készített. Ugyanebben az évben láthattunk tőle egy háborús film, a Halvajáró pilotját is, amivel kapcsolatban reménykedünk, hogy valódi produkció is lesz belőle. De visszatérve a Goodbye Monkey-hoz: nemcsak a videót ajánljuk, hanem a Dope Calypso 2015-ös  Banzai! Banzai! Banzai!című albumát is. Már, ha szereti a jóféle garázspunkot.

2. Sold out

Ivan&The Parazol: Cold & Deep

Novemberben jelent meg a '60-as, '70-es évek zenei világát idéző Ivan & the Parazol harmadik stúdiólemeze a The All Right Nows, amihez tavasszal elkészült a Modernial című beharangozó videoklip is, majd nyáron jött egy újabb spoiler a Grand Club című szám formájában és nemrég, a lemez debütálása előtt feltöltődött a YouTube-ra a Cold & Deep videója is. A vágás nélküli, fekete-fehér klipet Damokos Attila rendezte, az operatőr pedig Nagy Marcell volt.  A klip végére, azon túl, hogy a sok kameraforgástól elszédülünk, kiderül az is, hogy az új lemezborító egyik változata hogyan is készült.

3. Kakukktojás

Middlemist Red: Multicoloured Drive

A Middlemist Red kétségkívül 2015 egyik nagy felfedezettjei, annak meg külön örülünk, hogy először az Index tehetségkutató versenyében tűntek fel. Bár bemutatkozó videoklipjük 2014 decemberében debütált, úgy gondoltuk, nem lenne korrekt kihagyni őket a 2015-ös merítésből. Megérdemlik, ugyanis egy év alatt olyan eredményeket értek el, amiket más hazai együtteseknek több év erőlködés után sem sikerült: például az említett Index dalverseny megnyerése után a Deezer világversenyén is győztek, végigkoncertezték a nyarat, majd beválogatták őket a világ legnagyobb zeneszakmai fesztiváljára, a cannes-i Midem-re. Jelenleg többnyire telt házas koncerteket adnak és tudomásunk szerint gőzerővel dolgoznak a következő albumukon. 

4. A Magyar Klipszemle szerint a legjobb

PASO: Részeg

A PASO Részeg című száma nem véletlenül hozta el az első Magyar Klipszemle legjobb klip kategóriájának díját. A videót Horváth Viktort rendezte, aki az előbb említett díjátadón még két másik elismerést is besöpört, de erről majd lentebb részletesebben is. A klip egyik különlegessége, hogy Riger János is közreműködik benne, aki a zenekar megalakulása idejében még sokat vendégszerepelt a bandában. Később Amerikába költözött, de két évvel ezelőtt hazalátogatott a PASO tízéves fennállásának alkalmából, és végül itthon is maradt. A Részeg című klipet Shane Meadows  híres, a szkinhed szubkultúráról szóló filmje, a This is England inspirálta. Itt azért fontos megjegyezni, hogy a filmben az eredeti brit skinheadekről van szó  (ahogy a klipben is), akik a jelenlegiekkel szemben pont antirasszisták voltak. Erről bővebben itt olvashat.

5. Az év legbénább buliján is lehet jó a hangulat

Blahalouisiana: Máshol várnak

Párszor újranéztük a Blahalouisiana Máshol várnak című számához készült klipjét, amit Rónai Domonkos rendezett és a Vasas székházban vettek fel. A klip béna bulijában feltűnik Kovács Kati, Somló Tamás és Solti János is, sőt, jót is mulatnak a rendszerváltás előtti éveket idéző gyerekbetegségekben szenvedő mulatságon.
A zenekar tavasszal új albummal jelentkezik, a Máshol várnak című szám már ezen lesz rajta.

6. Elektronikus vizekre evezve

Belau ft. Hegyi Dóri: Island of Promise

Zenei irányváltásként és nyáridézőként emlegessük fel a Belau Island of Promise című szerzeményét, amelyet szintén Damokos Attila rendezett. Kedves Péter a Belau projekt ötletgazdája elektronikus zenéjével belső utazásra invitálja hallgatót: "Ennek megfelelően a cél, hogy a zene hatására belső utazásra induljon a hallgató, olyan reményteli és napsütötte helyekre, ahol ki tud kapcsolni és képes meglelni a harmóniát” - mondta a szerző a videó kapcsán. A klip egyébként különdíjas lett a Magyar Klipszemlén.

7. 2015 egyik legnagyobb durranása klipfronton

Yvein Monq: TWUN

Szintén az idei év nagy durranása volt Yvein Monq producer, azaz Gryllus Ábris TWUN című videója, amit a fentebb már említett Horváth Viktor készített a barcelonai székhelyű Kinopravda rendezőcsapat és a budapesti Umbrella Kreatív Műhely közreműködésével. A videó elsőként a nowness.com oldalán debütált, azóta több mint százötvenötezren látták a YoutTube-on. Monq, aki a budapesti  juke-footwork vonal egyik kiemelkedő arca, idén jött ki az új Naomi Nights EP-vel, amibe itt bele is lehet hallgatni. A videó rendezője Horváth Viktor neve sem ismeretlen, itthon főleg kisebb, rétegzenét játszó bandáknak készít klipeket, mellette pedig reklámfilmeket forgat külföldi és hazai megrendelésekre egyaránt. Az első Magyar Klipszemlén a fődíj mellett még két másik díjat is elhozott, az egyiket a legjobb látvány, a másikat pedig a legjobb styling kategóriájában.

8. Fontos célból

Lakatos Márk: Zsuzsi-e vagy?

Nyitottságra buzdít Lakatos Márk stylist, Zsuzsi-e vagy? című klipje, ami egyébként Sickratman Buzi-e vagy? című dalának feldolgozása. A videó Turán Eszter és Miki357 közreműködésével készült a 5FORLOVE - Rights for Love nevezetű kampány keretében. A projekthez olyan ismert szereplői adták arcukat, mint Polgár Odett, Tóth Gabi, Kulka János vagy Müller Péter Sziámi. 

9. Január elsejére pont jó volt

Revue: Másnap

December elsején tűnt fel az interneten Revue Másnap című klipje, amiben Sívó Dani (a Revue projekt ötletgazdája) szuper jó fej (amúgy örökbefogadott) kutyája, Mia is elég nagy szerepet kapott. Sívó még csak a nyár elején adta ki debütáló, elektrofunkos-popos  Digital Love című nagylemezét, de ősszel már egy új és egyben első magyar nyelvű szerzeménnyel  a  #szeretkezz című dalával jelentkezett. Úgy tudjuk, tavasszal már egy új albummal készül, erről van a Másnap című száma is, amit, ha még nem látott, nézzen meg itt:

10. Egyáltalán nem mindegy

A.K:K:E:Z:D:E:T:P:H.I:A.I. + Amoeba: Vagy mindegy

Az idei év egyik leghangosabb filmes-zenés projektje, a Balaton Method részeként láthattuk először a A.K:K:E:Z:D:E:T:P:H.I:A.I. + Amoeba Vagy Mindegy című klipjét, ami a hazai hiphop szcéna egyik legszerethetőbb videója lett. A klipet Szimler Bálint és Rév Marcel készítette, munkájukért a Magyar Klipszemlén elhozhatták a legjobb koncepció díját. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra