Így zabálunk titokban

A figuratív realizmusban utazó Lee Price-nak köszönhetően hihetetlen képek keringenek a világhálón, melyeken a nők evési szokásait és a mértéktelen zabálás zavarbaejtő valóságát tárják a nézők elé. A legizgalmasabb azonban, hogy a részletgazdagság ellenére ezek a képek nem fotók, hanem festmények. A festőnőt saját élete inspirálta: állítása szerint mindig is evészavarokkal küzdött, így nem csoda, hogy ábrázolásain ennyire valóságszerűen összetett a kapcsolata az egyébként mindenki által kedvelt csemegékkel.

„Amikor nehézségeim akadtak az életben, gyakran az evésbe menekültem. Nem volt súlyos, de azért előfordult, hogy gondolkodás nélkül befaltam egy doboz Haagen Dazs fagyit. A festmények nagyon személyesek, ezt a kényszeres viselkedést jelenítem meg rajtuk. Bár alapvetően az élelmiszerekre fókuszálok, számos más dolog is áll még emögött.

Az evésnek rengeteg oka lehet. Van, aki vigaszt keres az ételekben, míg mások elbújnak a világ elől, nem kívánnak szem előtt lenni ebben az intim pillanatban. Így egy szélesebb kontextusban tárom fel a nők helyzetét. A festményeim kérdéseket vetnek fel a nézőben: miért vagyunk igazán éhesek, hogyan lehet egy egészségesebb módon kifejezni az éhséget, miközben a jóllakottságot hajhásszuk. Rengeteg emailt kapok – férfiaktól és nőktől egyaránt -, akik igencsak személyes módon reagálnak a munkámra.

Számomra nem az a fontos, hogy az emberek elfogadják a képeimet, inkább az, hogy mindenki a maga módján értelmezze őket. Direkt egy nagyon bensőséges, magányos, békés helyzetben ábrázolom a hőseimet, akiket szembesítek az ellenállhatatlan kényszeres tevékenységükkel” - magyarázza a dailymail.co.uk szerkesztőjének ironikusan a 47 éves művész a dacosan, egyáltalán nem szokványos helyeken - vécén , fürdőkádban, vagy az ágyban - nassoló alakjait.

Amennyiben kitenné falára az amerikai művész ironikusan elgondolkodtató képeit,akár meg is teheti, ugyanis limitált példányszámban plakát formájában is kaphatóak 300 dolláros (67.350 forint) áron. Ennél kicsit mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni ahhoz, hogy egy ilyen zabálás-ellenes képet tudjunk a falunkon, ugyanis ehhez az összeghez még ki kell csengetnünk a 60 dolláros (13.470 forint) szállítási költséget is. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek