no

Magyar táncos rövidfilmje Cannes-ban

photo

Nem csak egy magyarnak szurkolhattunk Cannesban: Nagy Dénes Lágy eső című rövidfilmje mellett például a The Liver című 21 perces alkotásnak, amit az idei feszitválon beválasztottak a Short Film Corner kategóriába. Rendezte, társ-forgatókönyvírója és főszereplője, valamint producere is Tunyogi Henriett, aki Super 8-as kamerával forgotta a Londonban készült némafilmet.

A csak zenei aláfestést használó, szürrealista-avantgárd rövidfilm az 1920-30-as évek hangulatát idézi és Paul Cox világhírű rendező, fotográfus életének azon szakaszát mutatja meg, amikor hetvenévesen átesett egy májtranszplantáción. Ez a táncos-koreográfus Tunyogi első rendezése, viszont nem az első nemzetközi sikere, hiszen már főszereplője volt a To Music című rövidfilmnek, amit Dél-Franciaországban forgattak, és a holland Feike Santbergen, valamint az amerikai Sophie Kohn közösen írták és rendezték.

Jelen rövidfilmjével Tunyogi még áprilisban megnyerte az Eberfestet, ahol egyébként is nem vetítenek rövidfilmeket, de ez a kisfilm annyira tetszett a fesztivál alapítójának, Roger Ebertnek, az első Pulitzer-díjas kritikusnak, hogy ez eldöntötte a film vetítését Amerikában, sőt 2 Thumbs Up díjat is nekik ítélték.

Tunyogi Henriett Londonban él és dolgozik tizenkét éve mint balett-táncos, de az utóbbi években három filmet is forgatott. A neves filmessel, Paul Coxszal akkor dolgozott először, amikor az még táncosként készített róla egy fotósorozatot, amit Ausztráliában állított ki. "Cannes-ban ismerkedtem meg Paul Cox-szal, ahova azért utazott 2-3 évvel ezelőtt, mert Paul felkérte egy fotózásra. Ott találkoztam Feike Santbergen rendezővel és Sophie Kohnnal, akik felkértek a To Music rövidfilm női szerepére, amely a Bahamai Filmfesztiválon is versenyzett decemberben" - nyilatkozta Tunyogi az előzményekről.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra