Virágtrend: flamingó és kapor

viragdivat1Visszafogott színek, változatos, könnyed formák jellemzik a nyári virágtrendet: divatos a vidéki portákról ismerős dália, a népdalokban megénekelt pünkösdirózsa, a törékeny frézia, az egzotikus madárra emlékeztető flamingóvirág, az elegáns kála – és a kapor. A kapron fennakadok.

Éppen készülök taglalni, hogy velem együtt talán sokan nem nagyon kedvelik a kerti fűszernövény intenzív illatát, mire Móri Imre virágkötőmester megnyugtat. Ez a kapor nem az a kapor, amivel a tökfőzeléket, a lucskos káposztát meg a kovászos uborkát ízesítik a háziasszonyok.

E – a virágkötők által csak kiegészítőként használt, a holland kertészek által nemesített és termesztett – kaporfajta illata nem intenzív, viszont fehér és ernyős, finom szerkezetű virágzata, áttetsző zöld levélzete kihangsúlyozza a mellé kötött virág vagy virágok színét, formáját.

Retrók a kifutón

viragdivat2Móri Imre abba a titokba is beavat, hogy milyen elvek szerint születnek meg a virágtrendek.
A pink virágpiaci visszaköszönésében szerepe volt egy multicég reklámkampányának. Az idei nyáron a dália vagy a pünkösdirózsa kifutóra kerülésében nem csak a világszerte jelen lévő retro érzésnek van szerepe, hanem annak is, hogy a virágnemesítők kezei közül – évek hosszú munkájának köszönhetően – e virágok egyre szebb, izgalmasabb változatai kerülnek ki.
Megszokottól eltérő megjelenésükkel megmozgatják a virágkötők, a belső tereket (szállodákat, éttermeket, multicégek fogadótereit, rendezvényeket stb.) élővirággal díszítő szakemberek alkotói fantáziáját, kiváltják a virágkereskedők érdeklődését, és magukhoz vonzzák a vásárlók tekintetét.

Melyiket válasszam?

Tanácsot kérek a virágok, a trendek és a művészi virágkötés terén egyaránt járatos szakembertől, hogy az idei nyár divatos virágaiból hogyan válasszak – ha vendégségbe, születésnapi partira vagyok hivatalos, vagy csak éppen kedvem támad arra, hogy valamely szerettemnek vagy barátnőmnek örömteli perceket szerezzek. Móri Imre válaszából megtudom: csak akkor sikerülhet igazán jól az ajándékozás, ha nem csak a személyiségét, hanem az ízlését is ismerem annak, akinek a virágot szánom…

A lendületes, energikus emberekhez illik a flamingó és a kála, a klasszikus formákat kedvelőknek a fréziával, az idősebb hölgyeknek pedig pünkösdirózsa-csokorral kedveskedhetek.

Bánásmód

viragdivat3A mester szerint ha igazán gondos akarok lenni, azt is érdemes elmondanom a megajándékozottnak, miként bánjon a virággal. Annak, akivel meghittebb a kapcsolatom, javasolhatom, hogy a vázába helyezés előtt vágja vissza – ferdén – a virág szárát. A frissen metszett felület mentén ugyanis a virág könnyebben tudja felszívni a vizet, így napokig nem hervad el. A kála és a flamingó – napi vízcserével – meglehetősen sokáig megőrzi üdeségét, előbbit viszont nem szabad nyakig vízbe tenni, mert elnyálkásodik a szára.

Tartósítható!

Kevesen tudják, hogy a vágott virágok frissességnek megőrzésére ma már kaphatók a virágboltokban úgynevezett tartósító sók, amelyek meggátolják a növény szárán a baktériumok elszaporodását. Egy jeles alkalomra vásárolt, drága virágcsokor mellé érdemes tehát ilyen készítményt is venni, hogy a magajándékozott minél tovább gyönyörködhessen a bokrétában.

Az ajándékként kapott virág  – amíg világ a világ – mindig a szívmelengető érzelmeket fogja közvetíteni, legyen az hála, szeretet vagy szerelem. De bátran lepjük meg magunkat is, otthonunk meghittebb lesz akár egy szál virágtól is…

Képek: Holland Virágiroda

Mustra