Mit jelent, hogy szép vagy, ahogy vagy?

noordaAz egészséges alkatú nők évében a világ legjobb harminc modellje közé választott Kim Noorda arról számolt be e Vogue-nak, hogyan tartja fent a divatszakma azt a rendszert, hogy a modellek továbbra is éhezzenek.

A 2010-es év a V magazinnál azzal a felvetéssel indult, hogy a sáskatestű modellek helyett az úgynevezett hétköznapi, átlagos alkatú nőket lenne inkább értelme népszerűsíteni.

 

A januári szám divatanyagában plus size modellek szerepelnek felöltözve, és meztelenül egyaránt.

Spártai rend a modellszakmában

Miután a modellszakmában az anorexia nervosa gyakoribbá vált, mint a melegfront idején a fejfájás, a modellügynökségek hirdetni kezdték, hogy ügyelnek a velük szerződésben álló lányok megfelelő táplálkozására, és arra is, hogy bizonyos szint alá ne essen a testtömeg indexük. Később a divathetek híradásai is arról szóltak, hogy az alultáplált modellek ideje lejárt, a trend arra irányul, hogy egészséges külsejű fiatal lányokkal adják el a divatcikkeket.

Ez a trend valószínűleg csak szűkebb körben érvényesül, a francia Vogue által az évtized harminc legjobb modelljének választott Kim Noorda legalábbis spártai kiképzésről számol be, amelyet a modellkarrierje során tapasztalt. A Vogue az áprilisi számában jelenteti majd meg a harmincas lista 18. helyén szereplő topmodell beszámolóját arról, az ügynökségek milyen módon trenírozzák a lányokat arra, hogy minél kevesebbet egyenek. A beszámolóban nem szerepelnek nevek, ügynökségek, a modell általánosságban fogalmazza meg azt, mit tanult a modellvilágról, amelyben ő 178 centijével és 48-49 kilójával remekül érvényesül.

Milyen egészségesen nézel ki!

Kim Noorda szerint az a kijelentés, hogy „milyen egészségesen nézel ki" nem bók egy modellügynök szájából, inkább azt jelenti, hogy nem vagy elég sovány, adj le még egy kicsit. A modell eleinte azt gondolta, a „szép vagy, ahogy vagy" kifejezés azt jelenti, hogy az ügynök elégedett, holott ezzel is inkább azt sugallja, hogy fogyjon még. A modell, amikor úgy érezte, nem tudja reálisan megítélni a testét, időnként a civil barátnőivel hasonlította össze magát, és kiderült a számára, hogy minden ismerősénél vékonyabb.

Ez azonban a modellszakmában átlagos testalkatnak számít, és idővel az is nyilvánvalóvá vált a számára, hogy amikor néhány kilót felszedett egy szezon alatt, akkor csökkentek a munkalehetőségei, kevesebb divatbemutatóra kérték fel. A modell beszámolt arról is, hogy tisztában van azzal, hogy a tervezők gyakorlatilag gyerekméretben készítik a ruháikat, a modellek is kénytelenek ehhez tartani magukat, ha nem akarják leégetni magukat a ruhapróbán.

Mustra