Lakástámogatás 1. – ami megszűnik

lakastamogatas1Felfüggesztik a lakástámogatások jelenlegi rendszerét, aki eddig nem igényelt, az október elejéig már nem is teheti – akkor lép életbe az új szabályozás. Miért van erre szükség, mi szűnik meg, ki reménykedhet ősztől, és milyen feltételekkel?


Rohanjak?

Ne, már felesleges. Július 1-jéig igényelhettél (volna), most vége. Most nyújtják be elvileg az előterjesztést az új rendszerről.

 

Remek, egy újabb megvonás. De miért van erre szükség?

A kormány közleménye szerint az ok (na, kitaláltad?) a világválság. A kormány csökkentené a költségvetési kiadásokat, illetve a forrásokat a válság enyhítését közvetlenül szolgáló célokra fordítaná. Ilyen cél a munkahelyek megtartása és új munkahelyek teremtése vagy éppen a gazdaságélénkítés.

Az intézkedésekkel elérhető költségvetési megtakarítás 2009-ben 25,6 milliárd forint, 2010-ben évi 68,6 milliárd forint, 2011-ben évi 78,3 milliárd forint. Ez összesen 172,5 milliárd forint, amely, lássuk be, nem kevés. Az elmúlt években ráadásul jelentősen csökkent azok száma, akik igénybe vették a vissza nem térítendő támogatásokat, illetve az államilag támogatott hiteleket. A korszerűsítés megérett.

 

Mi az, ami megszűnik most?

Szocpol. Más néven teljes összegű lakásépítési (lakásvásárlási) kedvezmény. Az építtető vagy vásárló a vele egy háztartásban élő gyermekek vagy eltartott családtagok után kérhette. Ez az, amit nem kellett visszaadni.

Félszocpol. Ezt ugyanúgy nem kellett visszaadni (félig sem), viszont összege csak a szocpol fele volt. Ilyet lehetett kérni a lakás legalább egy lakószobával történő bővítésére (szintén a gyermekek és eltartottak után).

Megelőlegezett kedvezmény. Ez tulajdonképpen azt jelentette, hogy nincs gyereked, de azért kölcsönkérsz rá. Úgy, hogy megígérted, ha lesz szép lakásod, akkor csinálsz bele gyereket, és akkor azzal törleszted az amúgy is kamatmenteset.

FOT – avagy a fiatalok otthonteremtési támogatása. Nem számított, fiatalnak érzed-e magad, a lényeg az volt, hogy papíron se legyél harmincöt. Kérhetted egyedül vagy élettárssal (ha már egy éve együtt laktatok), legalább komfortos, de olcsó lakáshoz, maximum a szocpol összegének feléig.

Kiegészítő kamattámogatású hitel. Legfeljebb harmincmilliós lakásra, legfeljebb az összeg feléig kérhették házaspárok, gyerekesek a bankoktól, „állam bácsi” meg beszállt szépen a kamatok törlesztésébe.

Jelzáloglevélkamat-támogatású hitel. Ez az, amit csak az értett, akinek tényleg ilyen kellett. A hitel forrásául kibocsátott jelzáloglevelek kamataihoz adta a segítséget az állam, új lakás esetén tizenötmillióig, használtnál, korszerűsítésnél ötig.

Lakás-akadálymentesítési támogatás. Ezt mozgáskorlátozottak vehették igénybe lakáskörülményeik javítására – új lakáshoz vagy meglévőhöz.

Aztán kérhetett még az is kiegészítő kamattámogatást, aki később eladni akarta vagy kiadni. Meg lehetett kérni közösen is erre-arra. Ilyen volt a víziközmű-támogatás és a társaházi, lakásszövetkezeti épületek közös részeinek felújítására felvehető kamattámogatott hitel.

 

„Állam bácsi” rendes volt. Bár néhányszor végig kellett olvasni a feltételeit, hogy megértsd, melyiket tudnád teljesíteni (ma vagy egyszer majd), de azért majdnem mindenkinek jutott a szeretetéből. Most viszont elég csehül áll, ezért egy ideig nem ad, legalábbis októberig. És azután is csak azoknak, akik a lakhatásukat akarják biztosítani – a gyarapodásba nem száll be.

Hogy a tervek szerint egészen pontosan ki és mennyire számíthat, arról holnap.

Mustra